Impozitele pe pensii, revendicate de administraţiile locale

Nicolle Ebner

Primăria municipiului Petroşani şi cele din judeţul Hunedoara, care sunt membre ale Asociaţiei Oraşelor din România, au solicitat ministerului de Finanţe introducerea, în Codul Fiscal, a unei reglementări care, dacă va fi aprobată, va afecta bugetul municipiului Deva cu 1,2 milioane lei pe lună.

Adresă către ministerul de Finanţe

Conform legislaţiei din România, cota de 47 la sută din impozitarea pensiilor de peste 1.000 lei, din întreg judeţul, se virează la bugetul local al municipiului Deva, deoarece sediul Casei Judeţene de Pensii se află pe teritoriul municipiului. Se ştie, însă, că pensiile cele mai multe, care depăşesc 1.000 de lei, sunt în Valea Jiului, aparţinând celor care au lucrat în minerit. Prin urmare, edilii din sudul judeţului au făcut demersurile necesare pentru corectarea anomaliei fiscale. „Am făcut o adresă la ministerul de Finanţe, prin care am solicitat ca acea cotă de 47 la sută din impozitul perceput pentru pensiile mai mari de 1.000 lei să fie virate la bugetul local al primăriilor, unde pensionarii îşi au domiciliul, şi nu la Deva. Cred că legea a fost interpretată greşit, şi prin urmare, nu trebuie modificat codul fiscal, ci introdusă o reglementare. Atâta tot”, a declarat primarul municipiului Petroşani, Tiberiu Iacob Ridzi (foto), pentru MESAGERUL HUNEDOREAN. Suma cu care s-ar putea diminua bugetul local al reşedinţei de judeţ este de aproximativ 1,2 milioane pe lună.

Există un precedent

Primarul Ridzi este convins de reuşita solicitării, având la activ şi crearea unui precedent. În urmă cu vreo doi-trei ani, bugetul Primăriei Deva a mai fost „uşurat” de câteva milioane bune de lei, din cauza unui amendament la Codul Fiscal, făcut de Primăria Petroşani. La acea vreme, Primăria Deva a rămas fără impozitul pe venit al angajaţilor de la jandarmerie, poliţie, judecătorie, instituţii care au activitate şi în Petroşani, iar la Deva, doar sediile. „Nu era normal ca totul să meargă la bugetul din Deva, atâta timp cât oamenii aceia trăiesc şi muncesc în Petroşani. Ni s-a dat dreptate, iar acest aspect a fost reglementat prin lege. De atunci, impozitele respective intră la bugetul nostru”, a menţionat primarul municipiului Petroşani.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.