Categories: InterviuSport

“Îmi doresc liniște ca să ne pregătim în bune condiții”

Interviu cu Lucian Sandu, cordonatorul colectivului tehnic al lotului de gimnaste junioare

Gimnastele din lotul național de junioare  însoțite de  antrenorii din colectivul tehnic cu care se pregătesc aceste sportive au reluat de câteva zile antrenamentele. Pentru început cu un cantonament la  munte, în stațiunea Cheile Grădiștei.

Coordonatorul colectivului tehnic, antrenorul Lucian Sandu, care  supraveghează programul de pregătire  al gimnastelor junioare recent medaliate cu aur la Campionatele Europene de la Mercin, ne-a acordat un interviu pentru MESAGERUL HUNEDOREAN, pe care îl prezentăm în continuare.

Lucian Sandu: Bună ziua. La mulți ani! Suntem așa cum știți în cantonament cu fetele, într-o mică etapă de pregătire pentru revenire la programul de antrenament, cel de zi cu zi.

     Reporter: Aveți zăpadă acolo?

     Lucian Sandu: Până mai ieri nu am avut deloc, dar astăzi a început să ningă, spre bucuria tuturor și sperăm să fie mai multă zăpădă în zilele următoare.

Reporter: Nu am avut timpul necesar să vă felicit pe dumneavoastră și pe fetele din echipa cu care ați fost la Campionatele Europene de la Mercin, de unde ați adus pentru România o salbă de medalii . O să vă rog să ne spuneți dacă în afară de cele șase fete din echipa națională, cu câte gimnaste sunteți în cantonament la munte?

Lucian Sandu: Noi suntem un colectiv mai larg, avem 14 fete în pregătire, cu 5 antrenori, coregraf, kinetoterapeut, cum se spune un staf complet.

     Reporter: Rezultatul de la Mercin vine să mai refacă din imaginea șifonată a gimnasticii românești din ultimii ani. De cât timp vă ocupați de pregătirea acestor gimnaste?

    Lucian Sandu: Acești copii, sau rezultatele lor, vin după trei ani de muncă intensă. Ne-am reunit la Centrul Național Olimpic de pregătire al junioarelor de la Deva, în urmă cu  trei ani și de abia acum, ușor, ușor au început să apară rezultatele. Să sperăm că trecerea de la juniorat la seniorat va fi la fel de de fructuoasă. Deocamdată gimnastele  sunt junioare, mai au un an  la această categorie și de abia în 2022 vor deveni senioare.

     Reporter: Să înțelegem că anul 2021 va fi din punct de vedere competițional mai lejer pentru  gimnastele junioare?

     Lucian Sandu: Da, este un an mai lejer, deoarece, datorită pandemiei de coronavirus, au fost anulate mai multe competiții internaționale pentru junioare, vor fi doar competiții amicale, bilaterale, cu alte echipe, doar de pregătire.

      Reporter: Revenind la competiția de la Mercin,înainte de a efectua deplasarea în Turcia, ați sperat în obținerea unui asftel de succes?

     Lucian Sandu: Să vă spun sincer? Eu personal am sperat, dar nu am împărtășit asta tuturor, pentru că puteam să fiu luat un pic în râs. Dar noi am fost bine pregătiți, am avut o strategie de echipă cu exerciții mai mici din punct de vedere al notei de plecare, dar cu execuție foarte bună. Gimnastele noastre au fost sigure pe aparate, au fost liniștite în timpul concursului, am reușit să alcătuim o echipă bună cu colega mea, Gina Gogean- Groza, cu Cătălin Meran și cu Cristinel Micu, colegii mei,am reușit să îi strâng lângă mine, noi să strângem fetele lângă noi și să facem o echipă bună.

     Reporter: Era de așteptat o performanță a junioarelor la aceste întreceri dar s-a obținut  o performanță deosebită! Șase medalii de aur, cu reprezentare la echipe, individual compus și finale pe aparate, cu Ana Maria Bărbos pe primul loc, luând aur peste tot…

     Lucian Sandu: Eu am mai spus, după întoarcerea de la Mercin, că acest rezultat este istorie deoarece niciodată nu s-au câștigat  șase medalii de aur, la un Campionat European, fie de juniori sau seniori. Mai mult de atât, nici să fi vrut să luăm, nu am fi reușit. Am luat maximum de medalii de aur, suntem fericiți, bucuria noastră ca antrenori este foarte mare. Dar suntem conștiienți că mai avem foarte mult de lucru și vom trata pregătirea cu maximum de seriozitate, ca și până acum, cu multă atenție.

     Reporter: Oricum aceste rezultate vor trebui confirmate în perioada următoare, iar Ana Maria Bărbos va fi urmărită cu mare atenție, atât de brigăzile de arbitre, dar și de toți cei care fac parte din familia gimnasticii internaționale.

      Lucian Sandu: Cu siguranță că așa va fi, nu vom coborâ ștacheta. Lumea se așteaptă de acum de la noi la alte rezultate, poate nu la  șase medalii de aur, dar cel puțin câteva să mai vină de la aceste gimnaste pe parcursul anilor următori. Condițiile de concurs vor fi total diferite, competițiile la senioare sunt total diferite, iar noi trebuie să mai creștem în dificultate, mai trebuie să creștem… Încă suntem mici…mici și modești, dar vrem să deveni mari și…mai buni.

     Reporter: Eu cred că acum gimnastica românească are nevoie de liniște, fără experiențe de genul celor din anii trecuți,  când fetele au fost mutate la Izvorani, sau alcătuite tot felul de echipe ..ca să acoperim mai multe generații competiționale.

     Lucian Sandu: Din punctul nostru de vedere nu este normal ca un grup de antrenori să pregătească niste gimnaste, o generație până la momentul senioratului și să după aceea  alți antrenori să preia pregătirea pe care un alt colectiv a realizat-o în timp. Noi nu am cerut, noi dorim ca să avem continuitate, avem la momentul de față sprijin din partea federației, să sperăm că o să avem continuitate, liniștea de care ați spus, ca să ne pregătim cât mai bine în continuare.

     Reporter: Sunteți un antrenor sever?

     Lucian Sandu: Nu mă consider un antrenor sever, mă consider un antrenor disciplinat și foarte riguros în tot ceea ce fac. Îmi place ca în momentul în care intru în sala de antrenament disciplina să fie…disciplină, pentru că ceea mai mică neatenție poate duce la accidente, iar noi nu ne putem permite acest lucru.

      Reporter: Este adevărat că ați albit din cauza gimnasticii?

      Lucian Sandu: Cred că am albit și din cauza gimnasticii dar fiecare dintre noi, odată cu înaintarea în vârstă albește din cauze naturale. Cred, și nu îmi pare rău acest lucru, că am albit și din cauza gimnasticii, pentru că sunt un antrenor care am practicat acest sport, gimnastica, sunt de la vârsta de 5 ani în acest sport și mă bucur de ceea ce am făcut și de ceea ce fac acum.

       Reporter: Ce vă doriți pentru acest nou an, 2021?

       Lucian Sandu: Greu de spus. În primul rând îmi doresc să am sănătate, cum doresc sănătate pentru toată lumea, îmi doresc să avem liniște,să ne pregătim în bune condiții, în așa fel ca atunci când mergem la viitoarele competiții să demonstrăm că nu a fost o întâmplare acest rezultat înregistrat la Mercin.

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc gurile rele că un personaj trist din zona noastră i-a fentat pe unii de…

7 ore ago

Bulina albă

Florin Maxim, antrenorul Corvinului Hunedoara Pentru că echipa pe care o antrenează a ajuns în…

7 ore ago

Bulina neagră

C.C., din Valea Jiului Pentru că a fost acuzat de distrugere, după ce bărbatul a…

7 ore ago

Povestea merge mai departe. Mai frumos, mai incitant. „Citești și câștigi!”, la a X-a ediție

Concursul “Citești și câștigi” a ajuns la a 10-a ediție. „Ai învins? Continuă! Ai pierdut?…

7 ore ago

Amenințări și intimidări în pre-campanie

Președintele CJ Hunedoara cere pre­fec­tului să se implice pentru ca alegerile să fie corecte De…

7 ore ago

Ardeu, în centrul atenției administrative din Balșa

Magdalena Șerban Comuna Balșa prinde aripi în ma­terie de investiții, satul Ardeu urmând să fie…

7 ore ago