Editorial

Ia să vedem ce mai spune poporul!

Din textele postate pe site-ul ediţiilor online ale cotidianului nostru, nu o dată, am constatat că unii dintre cititori – subliniez, doar unii – fac comentarii de bun simţ, argumentate, uneori chiar mai inspirate decât ale noastre. Aşa stând lucrurile, ne-am gândit că ar fi bine ca pe unele dintre acestea să le facem cunoscute tuturor cititorilor noştri, nu doar celor câteva mii, care citesc MESAGERUL HUNEDOREAN doar pe internet. De fapt, aceste comentarii, unele inspirate, altele mai puţin inspirate, unele partizane, altele echidistante, unele răutăcioase până la calomnie, altele ca apa sfinţită, reprezintă o parte a ceea ce strămoşii noştri romani numeau “vox populi”, adică vocea celor mulţi, a poporului. Mai precis, este vocea oamenilor din judeţ, din ţară şi din întreaga lume – după cât am constatat, din ce în ce mai mulţi – care ne citesc doar online. Aşa că astăzi, vom publica două din comentariile postate la articolele noastre de către “Apostol” – nu ştim dacă numele este real sau este doar un pseudonim? – un cititor care şi-a făcut apariţia de scurtă vreme pe site-ul cotidianului nostru.
Precizăm că nu am făcut nici o intervenţie pe text – de altfel, el poate fi vizionat de oricine pe site-ul ziarului. Mai subliniem că publicarea acestor opinii la rubrica de faţă nu înseamnă că ele reprezintă neapărat şi poziţia noastră la aspectele semnalate de cititor, ci doar faptul că, aşa cum am dovedit-o mereu, suntem partizanii deplinei libertăţi de exprimare.
Apostol spune:
13 aprilie 2012 la 8:51
Ştiu că îmi veţi spune că la alegerile locale se votează omul, nu partidul. Şi aşa e! Un bun gospodar face treabă bună indiferent de partidul din spatele lui.
Eu am însă o mare dilemă: nu am reuşit de 20 de ani încoace, de când asociaţia asta numită UDMR există (că partid nu e!), nu am reuşit să găsesc măcar UNUL din UDMR care să vorbească despre România, despre cetăţenii români şi viitorul lor. TOŢI, dar absolut TOŢI au ca singură preocupare păstrarea identităţii maghiare, a limbii, a obiceiurilor şi tradiţiilor lor. Nu pot uita discursul lor superior despre autonomie pe criterii etnice şi nici răul pe care l-au făcut imaginii externe a României în anii 90, când se plângeau de o adevărată prigoană la care sunt supuşi aici. Este vorba, aşadar, de o formaţiune ideologică închisă, care reprezintă exclusiv interesele comunităţii maghiare. Ceea ce e foarte bine pentru ei, să fie sănătoşi! Însă, cum să ne raportăm noi la un candidat UDMR pentru primăriile din Hunedoara sau Deva?
Cu tot respectul pentru poporul vecin, un candidat UDMR în România este nepotrivit din punctul meu de vedere din considerentele de mai sus. Cred că trebuie să mai treacă ani buni până când un etnic maghiar din UDMR să poată avea încrederea locuitorilor dintr-un municipiu românesc pentru a fi votat primar. Principiul majorităţii trebuie să funcţioneze în democraţie. Cel mai bun primar este cel care reprezintă nevoile şi aspiraţiile majorităţii. Eu nu pot fi convins că un candidat UDMR se poate ridica la acest nivel de aşteptare. Şi nu din vina românilor, ci din cauza îngustimii de agendă a UDMR. (comentariu la articolul “Doctorul Barna Bende, candidatul UDMR şi al USL la Primăria Hunedoara”, publicat în ediţia din 13 aprilie 2012 a ziarului)
Apostol spune:
16 aprilie 2012 la 7:55
Ies la iveală tot mai mult tensiunile din USL. Ceea ce trebuia să fie alternativă la PDL şi Băsescu se dovedeşte pe zi ce trece un proiect născut mort. Nistor şi Moloţ nu vor fi niciodată parteneri loiali. Sunt ca doi hoţi care se prind reciproc cu mâna în buzunarul celuilalt, dar visul de putere îi face pe amândoi să tacă. Deocamdată.
Primăria Hunedoara este, de departe, cel mai tensionat teritoriu de luptă. Hada, primarul liberal cu cele mai proaste rezultate, iese din istorie cu un scandal care va zgudui USL-ul hunedorean. Dacă Moloţ va merge pe mâna lui Hada, îşi va pune în cap PSD-ul şi va pierde din oricum puţinele lui voturi din Hunedoara. Dacă merge cu ungurul Bende, dă dovadă de slăbiciune şi de oportunism, trădându-şi colegul aflat la greu pentru un presupus capital electoral al maghiarilor. Dacă merge cu un pesedist, îşi pune în cap organizaţia PNL, al cărei preşedinte judeţean este, pentru că, după ce a cedat Deva, cedează şi Hunedoara.
Oare nu a venit momentul ca Moloţ să NU se mai călăuzească după dictonul olimpic „Ai câştigat, continuă! Ai pierdut, continuă!”? Poate că cel mai nobil gest al omului politic Moloţ ar fi să iasă din competiţie după ce a reuşit contraperformanţa de a pierde cam jumătate din poziţiile pe care le deţinea PNL pe vremea lui Mircia Muntean. După 8 ani de preşedinţie a Consiliului Judeţean, cred că a epuizat toate proiectele pe care era capabil să le genereze.
Nu ştiu dacă şi cât ţine Moloţ la partidul lui, dar sunt convins că cel mai mare bine pe care i-l poate face e să renunţe la candidatura şi la funcţiile deţinute. Vremurile s-au schimbat, trebuie să se schimbe şi garniturile. Pur şi simplu, Moloţ e un personaj din trecut, care se încăpăţânează să ocupe o poziţie nepotrivită pentru el. (comentariu la articolul cu titlul “Cine va fi, totuşi, candidatul USL pentru Primăria Hunedoara”, publicat în ediţia din 7 martie 2012 a ziarului)

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura