ActualitateFlash

Hunedorenii nu se înghesuie să-şi asigure locuinţele

Adriana Raluca Mîţ

În data de 15 iulie 2010 a fost emisă prima poliţă obligatorie de asigurare a locuinţei de către PAID (Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor). În cele două săptămâni care au trecut, hunedorenii nu prea s-au înghesuit să încheie asigurările de locuinţă obligatorii, brokerii fiiind de părere că oamenii vor lua acest lucru în serios abia în momentul în care primăriile vor începe să aplice amenzi.

Doar pentru trei riscuri naturale

În 2008 a fost elaborată Legea nr. 260 cu privire la asigurarea obligatorie a locuinţelor. Legea a fost pusă în aplicare abia doi ani mai târziu, pentru că a fost nevoie de crearea unui program electronic în care sunt înscrise toate locuinţele din România. Astfel, începând cu 15 iulie a.c., românii au la dispoziţie şase luni să-şi asigurare locuinţa. Poliţa obligatorie asigură locuinţa doar de trei riscuri naturale: cutremur, inundaţii şi alunecări de teren. Deşi fiecare român va trebui să-şi încheie o astfel de asigurare, se pare că hunedorenii nu se prea grăbesc. „Până acum hunedorenii nu s-au prea înghesuit să încheie poliţe de asigurare a locuinţei. Deocamdată, agenţii noştri fac în medie cam 5-7 poliţe pe zi”, spune Radu Tupişcă, broker la Generali Asigurări, din Deva. Tot de aceeaşi părere este şi directorul sucursalei Astra din Deva, Viorel Ghimiş: „Până în prezent doar sucursalele au putut emite poliţe, agenţii nu, pentru că aceste asigurări se emit electronic. Am emis în jur de 100 de poliţe în aceste două săptămâni. Sunt convins că în momentul în care primăriile vor începe controalele şi se vor apuca de dat amenzi, atunci va creşte numărul celor care îşi vor face asigurarea obligatorie a locuinţei.”

Brokerii recomandă şi asigurarea facultativă

Unul dintre motivele pentru care hunedorenii nu încheie astfel de poliţe este că majoritatea populaţiei din judeţul Hunedoara trăieşte în mediul urban, iar şansele ca în apartamentele de la nivelele superioare ale blocurilor să se producă inundaţii sunt egale cu zero. Iar populaţia din mediul rural nu este destul de educată să înţeleagă rostul poliţelor, „sătenii sunt obişnuiţi ca atunci când se produce un dezastru natural, statul să-i despăgubească, dar în momentul în care statul nu le va mai da bani, atunci vor înţelege rostul asigurărilor şi vor începe să îşi facă”, mai spune Radu Tupişcă. Brokerii le recomandă celor care încheie o asigurare obligatorie a locuinţei să-şi facă încă una facultativă, care acoperă toate riscurile (furt, vandalism, incendiu etc). Această poliţă poate costa în jur de 10-15 euro pe an.

Amenzi între 100 şi 500 de lei

Asigurarea obligatorie a locuinţei costă 10 euro (pentru locuinţele cu pereţi din cărămidă, sau din orice material care nu este supus unui tratament termic) şi de 20 de euro (pentru locuinţele cu structură de rezistenţă din beton armat, metal sau lemn). Sumele prin care proprietarii pot fi despăgubiţi în cazul producerii unei calamităţi naturale sunt de 10.000 respectiv 20.000 de euro. Dacă până la începutul anului 2011, proprietarii nu îşi vor asigura locuinţele, primăriile vor începe să dea amenzi care sunt cuprinse între 100 şi 500 de lei. „Va dura ani mulţi până toate locuinţele vor fi asigurate. Spre exemplu, RCA a devenit obligatorie din 1996 şi până în prezent mai sunt încă 15 la sută din totalul maşinilor care nu sunt asigurate. Locuinţele din România sunt dublu faţă de numărul maşinilor”, mai adaugă Viorel Ghimiş.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura