Actualitate

Hunedorenii nu au unde să se adăpostească în caz de cutremur major

03 adapostAlice Brandisz

În cazul producerii unui cutremur major, românii au nevoie de mare noroc ca să supravieţuiască. Este chiar concluzia autorităţilor, care spun că 75 la sută dintre români vor avea de suferit după o asemenea nenorocire.

Provizii pentru câteva zile de apă, mâncare şi medicamente
Secretarul de stat în Ministerul de Interne, Raed Arafat, asigură populaţia că salvatorii din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă sunt bine pregătiţi şi dotaţi pentru a interveni în aceste situaţii, însă populaţia trebuie instruită în acest sens. Pentru ca oamenii să ştie ce au de făcut în aceste cazuri, Ministerul Afacerilor Interne a realizat o campanie de informare, „Nu tremur la cutremur“. „Populaţia trebuie să se pregătească, să aibă provizii pentru cel puţin trei-patru zile de apă, mâncare neperisabilă şi medicamente. Statul – rolul lui principal, în primă fază, e salvarea de vieţi – şi va fi concentrat pe asta”, spune Raed Arafat. „Dacă te afli în locuinţă în cazul producerii unui cutremur, se recomandă adăpostire sub tocul uşii, sub o grindă sau lângă un perete interior de rezistenţă. De asemenea, nu este recomandat să te afli în apropierea pereţilor exteriori, ferestrelor sau obiectelor care pot să te lovească. În astfel de situaţii trebuie închise toate sursele de foc. Nu trebuie folosite scările sau liftul“, a adăugat Raed Arafat. „Judeţul nostru nu se află într-o zonă cu risc seismic ridicat. Însă, în caz de calamităţi naturale, oamenii trebuie să ştie ce au de făcut, în primul rând la nivel de familie. Apoi, se organizează tabere de sinistraţi care sunt amplasate undeva în afara localităţilor, în zone special stabilite în funcţie de specificul calamităţii, dar şi de locul în care se produce. Se montează corturi sau locuinţe modulare, unde victimele primesc adăpost, îngrijiri medicale şi li se asigură hrana“, a declarat maiorul Anemona Doda, purtătorul de cuvânt al ISU Hunedoara.

Adăposturi în caz de atac aerian
În judeţul Hunedoara există 16 adăposturi pentru populaţie, în caz de atac aerian sau chimic. Acestea se află în principalele municipii şi oraşe din judeţ (Deva, Hunedoara, Petroşani, Vulcan, Petrila şi Haţeg). De asemenea, pe lângă aceste spaţii special amenajate, mai există subsoluri în unele imobile, unde se pot adăposti oamenii în caz de forţă majoră, dar care nu sunt dotate cu echipamentul necesar în astfel de situaţii. Spaţiile sunt transformate în pivniţe sau boxe folosite de locatarii blocurilor respective. „Toate aceste adăposturi sunt insuficiente. Ele nu ar acoperi nici 10 la sută din locurile necesare populaţiei din judeţul Hunedoara“, afirmă maiorul Anemona Doda.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura