Categories: ActualitateFlash

Hunedorenii consumă apă, dar nu plătesc. Apa Prod a strâns peste nouă milioane de lei datorii

Oana Mihnea

Situaţia în cifre a societăţii Apa Prod la capitolul datorii nu arată deloc bine, foarte mulţi dintre hunedorenii, dar şi firmele, care beneficiază de serviciile acestei societăţi, având însemnate restanţe la plata facturilor de apă-canal. Ca urmare, nu o dată, furnizorul de apă s-a văzut nevoit să apeleze la justiţie pentru recuperarea pierderilor.

Majoritatea sunt mai vechi de 45 de zile
Potrivit datelor furnizate de Mugurel Păcurari, şef departament Comercial al SC Apa Prod SA Deva, la ora actuală, societatea are înregistrate creanţe de 9.775.761,45 lei, din care 6.972.560,16 lei sunt mai vechi de 45 de zile. La nivelul judeţului nostru, lidere la acest capitol sunt asociaţiile de proprietari, care au acumulat peste 5.600.000 lei datorii către societate. Mai grav este că, din totalul sumei, cea mai mare parte sunt cu tradiţie, adică au fost acumulate în urmă cu mai bine de o lună şi jumătate. Ca şi localităţi, municipiul Hunedoara se află pe primul loc pe lista neagră. Asociaţiile de proprietari de aici au 3.221.315,38 lei, apoi urmează municipiul Brad cu 608.022,44 lei şi oraşul Călan cu 537.147,36 lei.

Nici firmele nu sunt mai breze
Agenţii economici nu au ţinut cont nici ei de obligaţii. Deşi au consumat, au omis să şi plătească. În acest caz, Apa Prod Deva are de recuperat de la aceştia nici mai mult, nici mai puţin de 1.174.755,27 lei, din care 827.557,28 lei sunt mai vechi de 45 de zile. Cele mai mari datorii le au firmele din municipiul Deva. Din cei peste un milion lei restanţă, Termocentralei Mintia îi revine cea mai mare parte, peste 660.000 lei, cu aproximativ 500.000 lei acumulaţi în decursul a câtorva luni bune.
Şi cei care locuiesc la case particulare se confruntă cu astfel de probleme. În total, de la această categorie de persoane, Apa Prod ar trebui să recupereze 910.117,40 lei. Conform statisticilor făcute de furnizorul de apă, cei mai mulţi rău-platnici sunt în Deva, Hunedoara şi Simeria.

Deşi au dispărut, pun piedici
Insolvenţa şi falimentul unor agenţi economici par să încurce şi mai rău lucrurile pentru cei păgubiţi. Debitele strânse de aceştia sunt de neatins până nu se rezolvă problemele, astfel că Apa Prod nu are decât să aştepte momentul potrivit pentru a face demersurile necesare. În această situaţie se află câteva firme din Deva şi Hunedoara, care au acumulat peste 600.000 lei datorii. Municipiul Deva are cele mai multe firme în această situaţie, datoriile acestora ridicându-se la 370.252 de lei. Printre societăţile care fac parte din trecutul municipiului şi al judeţului se numără Matex (88.679 lei), Trident (31.527 lei), Agro Company (24.214 lei) sau Edy Spedition (56.024 lei). Acestea au ajuns la mâna lichidatorilor, iar Apa Prod aşteaptă ca aceştia să mişte ceva, eventual să vândă, ca să aibă de unde să recupereze banii. În încheiere, mai precizăm că, pentru neplata debitelor datorate către furnizorul de apă amintit, în prezent sunt 313 rău-platnici, se află dosare pe rolul instanţelor de judecată.

Mesagerul Hunedorean

View Comments

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Am trăit s-o vedem și pe asta! Cârcotașii din regiunea cu lăm­pașe a județului nostru…

14 ore ago

Bulina albă

Cristian Ionică, manager SC Apa Serv Valea Jiului Pentru că a răspuns solicitărilor unităților de…

14 ore ago

Bulina neagră

Florin M. din Petrila Pentru că a fost trimis în judecată pentru violarea unei minore…

14 ore ago

România asistaților social. Mii de beneficiari de ajutoare sociale refuză să muncească, chiar cu riscul de a le pierde

Conform datelor furnizate pentru „Adevărul” de către Ministerul Muncii, în România erau, marți, 23 aprilie,…

14 ore ago

Și-a băgat vecinul în spital, dar nu răspunde pentru faptă

Un bărbat din municipiul Deva a scăpat de răspunderea penală, dar și de plata unor…

14 ore ago

O relație interzisă s-a transformat într-un coșmar

Hunedoreanca a crezut că și-a găsit iubirea deși era căsătorită. La fel și cel cu…

14 ore ago