Actualitate

Hunedorenii, chemaţi să-şi protejeze pădurile

Carmen Cosman

Hunedorenii, alături de ceilalţi români, sunt chemaţi să semneze o petiţie prin care cele mai valoroase păduri să fie incluse în patrimoniul UNESCO.

Avem multe păduri valoroase…
Pădurile României, sau măcar cele mai valoroase, ar putea fi protejate, prin includerea lor în patrimoniul UNESCO. Militanţii ecologişti ai Greenpeace au lansat un apel  prin care îi invită pe oameni să susţină demersul lor şi, bineînţeles, să semneze petiţia lansată în acest sens. “Greenpeace a iniţiat o campanie pentru includerea celor mai valoroase păduri din România în patrimoniul mondial UNESCO. În lume, 14 alte ţări au reuşit să protejeze astfel păduri valoroase”, spun reprezentanţii Greenpeace.
În judeţul Hunedoara, există mari suprafeţe de pădure valoroasă, protejată deja de lege, ca de pildă, Parcul Naţional Retezat şi Parcul Domogled – Valea Cernei, dar şi pădurea care se întinde  în zona Uricani – Câmpu lui Neag, considerată a fi singurul peisaj forestier intact existent în Europa.

Dar există şi multe nereguli
Însă există şi multe probleme cu defrişările din pădurile judeţului. Numai în ultima perioadă, s-a vorbit despre defrişările din zona tampon a Parcului Naţional Retezat, făcute în numele atacului gândacului tipograf, iar ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a confirmat neregulile din exploatare. De asemenea, defrişări necontrolate au fost semnalate şi pe DN 7 A, drumul care leagă Petroşaniul de Voineasa, prin Obârşia Lotrului. Dreptunghiuri de mari dimensiuni au fost decupate în falnica pădure de odinioară, iar peisajul este apocaliptic. Nu puţini sunt turiştii care se opresc şi se întreabă cine anume a putut gira această tăiere la ras, care a ciopârţit codrul şi a schimonosit versantul. În apropiere se află situl Natura 2000, o arie protejată, care va fi afectată, la rândul ei, de  aceste defrişări. O altă zonă cu probleme este la Câmpu lui Neag – Uricani, unde pădurea este exploatată de divizia din România a unei firme austriece. Firma respectivă a fost acuzată chiar de ecologişti că distruge zona prin modul în care exploatează lemnul, o zonă situată periculos de aproape de peisajul forestier intact, unic în Europa.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura