Hunedorenii care donează celule stem, scutiți de plata CASS 10 ani

Adriana Năstase

Donatorii de celule stem hemato­poietice sunt scutiți de plata contri­bu­ției la asigurările sociale de sănătate timp de 10 ani. Decizia prin care se va în­tâmpla așa intră în vigoare în 18 septembrie. Asta după ce Guvernul a adop­tat un Act nor­ma­tiv care modi­fică și com­pletează Legea să­nătății și Codul fiscal. Practic, este o aliniere a legislației din România la normele europene, ex­plică Adrian David (foto), directorul Casei Județene de Asi­gurări de Sănătate (CJAS) Hunedoara.

Cum ajungi donator
Donatorii de celule stem trebuie să aibă vârsta între 18 și 45 de ani, o stare de sănătate bună și să fie înscriși în Registrul național. „Odată înscris, nu înseamnă că și va dona. Dar odată înscris, un potențial donator intră în acest proces de căutare cu pacientul care nu are donator în familie, dar care este într-o fază de remisie a bolii hema­tologice de care suferă – fie leucemie, fie mielom, fie limfom – poate avea in­dicație de transplant de celule stem hema­topoietice de la un donator com­patibil. În România însă, Registrul are 85.000 de înscriși, din 500.000 po­ten­țiali. Prin comparație, în Germania sunt 10 milioane de persoane înscrise – peste 10 la sută din populația sub 45 de ani –, această țară având unul dintre cele mai bogate registre din Europa. Registrul românesc face parte din rețeaua internațională, astfel încât dacă nu există un donator în România se caută și în celelalte registre.

În vigoare peste câteva zile
Noua ordonanță guverna­men­tală prevede că do­na­torii de celule stem hema­to­poietice care au donat pentru un pacient neîn­rudit sau înrudit vor fi scutiți la plata asigu­rărilor de sănătate pen­tru o perioadă de 10 ani de la donare. Prevederea intră în vigoare începând cu data de 18 septembrie 2022. Ministerul Sănătății precizează că noile modificări la Legea nr. 95/20026 pri­vind reforma în domeniul Sănătății și la Legea nr.227/2015 privind Codul Fiscal, rea­lizate prin Ordonanța nr.37/31.08.2002, se referă doar la persoanele care donează celule stem hematopoietice și nu realizează venituri sau realizează venituri sub salariu minim brut . „Aces­tea vor beneficia de calitatea de asigurat pentru o perioadă de 10 ani. Este o facilitate creată pentru persoa­nele neasigurate, care au salvat o viață prin donarea de celule stem hemato­poietice pentru un pacient neînrudit sau înrudit, în vederea accesării ser­viciilor medicale, în caz de nevoie”, a spus Adrian David pentru MESAGERUL HUNEDOREAN.
Donatorii se pot înscrie prin apel la Tel Verde 0800 888 STEM (7836) doar din rețeaua Telekom, pe Facebook la registrucelulestem și pe www.registru-celule-stem.ro sau direct la cel mai apropiat Centru al Donatorilor de Celule Stem Hematopoietice.

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

A scăpat de la ăia să­raci cu duhul și s-a gândit că i-ar sta bine…

27 de minute ago

Bulina albă

Adrian Ahrițculesei, alpinist din Petroșani Pentru că a reușit să atingă cel mai înalt vârf…

29 de minute ago

Bulina neagră

Adrian B., din localitatea Uricani Pentru că a fost trimis în judecată pentru violarea unui…

31 de minute ago

S-a sinucis după o doză din drogul „Zombie”

Un tânăr din municipiul Lupeni s-a înecat în Râul Jiul de Vest, după ce ar…

35 de minute ago

Hoți fără frică de cele sfinte

Doi recidiviști din municipiul Hunedoara au fost acuzați că au jefuit o bătrânică într-o biserică…

36 de minute ago