EvenimentFlash

Hunedoreni ţepuiţi cu locuri de muncă fictive

Livia Botici

Cinci bărbaţi din judeţul Timiş, patroni ai unei firme de consultanţă, sunt cercetaţi penal, pentru că au înşelat sute de persoane din judeţele Hunedoara, Alba şi Sibiu. Aceştia promiteau locuri de muncă în străinătate, dar păgubiţii nu au ajuns niciodată să lucreze pe meleaguri străine.

400 de oameni înşelaţi

Luna februarie a acestuia an a fost una prosperă pentru Cranislav Stamoran (foto). Acesta a câştigat de pe urma persoanelor credule şi disperate după un loc de muncă bine plătit în străinătate, mai bine de 100 de mii de lei. „Reţeta” succesului a fost una simplă şi gândită din toate punctele de vedere. Astfel, cei cinci timişeni postau în ziare şi pe Internet anunţuri, prin care ofereau locuri de muncă în afara României. Cranislav Stamoran, de 31 de ani, Cristian Catană, de 38 de ani, Ioan Cucu, de 53 de ani şi două femei, una de 19 ani, iar cealaltă de 21 de ani, prezentau oferte de muncă în agricultură, construcţii şi industrie alimentară şi promiteau că intermediază angajarea, dacă persoanele interesate semnează un contract, suma percepută pentru o astfel de înţelegere fiind de aproape 300 de lei. După semnarea contractelor, aceştia se făceau însă, nevăzuţi. Un număr de 400 de persoane, printre care şi mulţi hunedoreni, au fost ţepuiţi de cei cinci falşi recrutori de forţă de muncă. La sfârşitul săptămânii trecute, pe numele lui Cranislav Stamoran, Judecătoria Deva a emis un mandat de arestare preventivă pentru 29 de zile, ceilalţi patru membri ai grupării fiind reţinuţi doar pentru 24 de ore. „În cauză se continuă cercetările, pentru stabilirea întregii activităţi infracţionale şi a prejudiciului creat, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de înşelăciune, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi evaziune fiscală”, a declarat Bogdan Niţu, purtătorul de cuvânt al IPJ Hunedoara.

Şeful grupului era recidivist

Cranislav Stamoran a fost arestat pentru prima dată în 2005, pentru trafic de persoane. El a fost găsit vinovat, pentru că a racolat 70 de oameni, pe care i-a trimis la muncă în Grecia şi Italia. Din câştigul promis, de 600 de euro, muncitorii primeau doar 200. Au fost cazaţi în barăci, câte 15 într-o încăpere cu şobolani. Stamoran a executat aproape trei ani de închisoare, fiind eliberat în vara anului 2008. Două luni mai târziu, îşi deschidea firmă de recrutare de forţă de muncă. Pe atunci, i se spunea „Khana”, dar acum este cunoscut sub numele de „Dragoş”. Un alt incident care îl are drept protagonist pe Cranislav Stamoran s-a desfăşurat la scurt timp după ce acesta şi-a înfiinţat firma de recrutare. În toamna anului 2008, la Timişoara a izbucnit un scandal legat de o ţeapă pe care a dat-o firma de recrutare şi plasare forţă de muncă – Luckhan Company, câtorva zeci de oameni din toată ţara. Aceştia îi plătiseră patronului firmei, Cranislav Stamoran, un comision de 300 de euro, plus 50 de lei de căciulă, pentru un loc de muncă în Germania. Patronul i-a dus acolo, dar firma germană nu avea nevoie de ei, aşa că oamenii au făcut cale întoarsă. Văzându-se înşelaţi, s-au dus glonţ la patron să-şi ceară banii înapoi, însă acesta le-a transmis că… nu-i mai are.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura