EvenimentFlash

Hunedoreni, cooptaţi în afaceri necurate

Livia Botici

Administratorii a două societăţi comerciale din judeţul Hunedoara, împreună cu alţi 10 complici din ţară, au fost trimişi în judecată de procurorii DIICOT – Structura Centrală, fiind acuzaţi că pe parcursul a şase ani, din 2003 până în 2009, au adus statului român un prejudiciu de 1.500.000 de euro.

275 de acte false

Cei doi hunedoreni, Mircea Pană, administrator al SC Beatrice Campus SRL Orăştie şi Florian Barbu, administrator al SC Top Promotion SRL Petroşani, alături de alţi 10 învinuiţi, sunt acuzaţi de evaziune fiscală, fals, spălare de bani, înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave şi constituire de grup infracţional. Potrivit procurorilor DIICOT, capul reţele este omul de afaceri bistriţean Titus Iliuţă, administrator a două societăţi comerciale din Bistriţa, care a iniţiat constituirea grupării infracţionale, cu scopul îmbogăţirii rapide. Acesta i-a cooptat în „afacerea” sa şi pe Petru Brumă, Alexandru Răzvanţă, Cătălin Petrache, Răzvan Cosmin Bogdănescu, Nicolae Dumitru, Valentin Dobre, Constantin Bichir, Maria Brăilescu şi pe hunedorenii Mircea Pană şi Florian Barbu, fiecare dintre aceştia având în administrarea sa câte o societate comercială, de tip „fantomă”. În perioada 2003-2009, membrii grupării au eliberat, în numele şi pe seama societăţilor de tip „fantomă” pe care le controlau, un număr total de 275 documente fiscale ce făceau în fals dovada comercializării de bunuri şi prestării de servicii, în valoare totală de aproape 32.000.000 de lei.

Bunuri sechestrate

Potrivit comunicatului de presă, emis de procurorii DIICOT, sub acoperirea plăţilor efectuate în contul aşa-ziselor bunuri „facturate” şi prestaţii „executate” de către firmele controlate de către ceilalţi membri ai grupării, Titus Iliuţă a delapidat din gestiunea celor două societăţi pe care le controla şi a inclus în circuite de spălare de bani suma totală de 30.000.000 de lei. Dintre aceştia, 4.900.000 de lei au fost viraţi prin bancă şi ridicaţi mai apoi în numerar cu explicaţii fictive, iar 25.100.000 de lei au fost evidenţiaţi, pe baza chitanţelor fiscale eliberate în fals în numele societăţilor „furnizoare“, în creditul contului „asociaţi conturi curente“. Ulterior, contul a fost debitat de către Iliuţă şi ridicat în numerar cu titlu fictiv de „restituire împrumut asociat“. De pe urma acestor operaţiuni evazioniste, statul român a fost înşelat cu suma de 1.500.000 de euro. Pentru a putea recupera prejudiciul, procurorii au dispus sechestru pe toate bunurile celor 12 învinuiţi, care sunt judecaţi în stare de libertate. Cauza a fost trimisă, spre soluţionare, magistraţilor Tribunalului Bucureşti.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura