Hunedoara preia modelul celor din Oradea. Imobilele abandonate din municipiu vor fi demolate

Adriana Năstase

Proprietarii clădirilor şi spaţiilor comer­ciale abandonate sau neîntreţinute cores­pun­zător din Hunedoara riscă amenzi de până la 50.000 de lei. Pe raza municipiului Hunedoara au fost identificate peste 100 de spaţii comerciale şi spaţii de servicii care nu mai sunt utilizate, iar mai bine de jumătate dintre ele nu respectă nici reglementările Con­siliului Local şi nici Ordonanţa de Ur­genţă 195/2005 privind protecţia mediului.

Imaginea oraşului este afectată
Cea mai cunoscută situaţie de acest fel este cea a fostului cinematograf „Modern”. În urmă cu doi ani, primăria a aplicat proprietarului, societatea RomâniaFilm, o amendă în valoare de 30.000 de lei, sancţiune menţinută atât de instanţa de fond, cât şi de instanţa de apel.
„În perioada următoare, Primăria munici­piu­lui Hunedoara va face demersuri pentru iden­tificarea proprietarilor fiecărui spaţiu nefolosit şi neîntreţinut corespunzător. Conform unor ve­rificări preliminare făcute de Poliţia Locală Hunedoara, în oraş există 108 spaţii comerciale (ori de servicii) neutilizate, iar 61 dintre acestea nu respectă reglementările legale referitoare la curăţenie şi nici normele mini­male de estetică şi protecţia me­diului. Pentru început, fiecare proprietar va fi înştiinţat asupra prevederilor legale în ce priveşte obligaţiile sale de a întreţine corespunzător respectivul spaţiu şi va fi avertizat. Dacă într-un termen de câteva săptămâni nu se va conforma, se vor aplica amenzi, iar valoarea unei amenzi „pleacă” de la 1.600 de lei, conform unei ho­tă­râri de Consiliu Local din 2017, şi poate ajunge până la 50.000 de lei, conform Ordo­nanţei de Urgenţă 195/2005. În cazul în care nici avertismentele şi nici amenzile nu vor avea efect, vom iniţia acţiuni în instanţă pen­tru obligaţia de a face, la fel cum am procedat, de exemplu, în cazul clădirii ridicate nelegal în Parcul Corvinul sau în situaţia blocurilor neterminate de pe strada 1 Decembrie 1918 (fostă „Moldovei”). Dacă proprietarii nu vor în­ţelege când le spune primăria că trebuie să-şi cureţe vitrinele, să înlocuiască geamurile sparte, să-şi menţină curate spaţiile deţinute, sunt sigur că vor înţelege atunci când astfel de măsuri vor fi dispuse de instanţele de judecată. În unele cazuri, cum sunt chioşcurile de tablă, de exemplu, se va ajunge la deza­fec­tarea acestora. Mi se pare inadmisibil, în cel de-al treilea deceniu al mileniului III, să mai avem într-un oraş ca Hunedoara clădiri şi spaţii comerciale care să arate dezolant, iar proprietarilor acestora să nu le pese deloc.
Pe de altă parte, este incorect şi faţă de ceilalţi contribuabili la bugetul local care îşi întreţin spaţiile şi, din taxele şi impozitele plătite de ei dar şi de simplii cetăţeni ai ora­şului, primăria încearcă şi reuşeşte să menţină oraşul curat. Mai rău, oricât de curată ar fi o zonă anume, imaginea ei de ansamblu este afectată de câte un fost magazin, acum abandonat, ori un chioşc sau o clădire care se află într-o stare deplo­rabilă. Pe lângă avertis­mente, amenzi şi acţiuni în instanţă, aplicăm şi soluţia majorării impozitului cu 500 la sută pentru clădirile abandonate”, susţine Dan Bobouţanu (medalion) primarul municipiului Hunedoara.

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Nu vor să renunțe sub nici o formă la me­tehne. Gurile rele spun că unii…

21 de ore ago

10.000 de pretexte pentru a denigra CJ Hunedoara

În urma apariției în spațiul public a unui articol semnat de Carmen Cosman Preda care…

21 de ore ago

Bulina albă

Mihai Panaitescu, managerul Teatrului de Artă Deva Pentru că la Gala Premiilor UNITEM 2024, ediţia…

21 de ore ago

Bulina neagră

Sorin A., autorul a peste 130 de infracțiuni de înșelăciune prin metoda ”Accidentul” Pentru că…

21 de ore ago

Chinuită chiar de nepoata pe care a crescut-o ca pe propria fiică

O bunicuță în vârstă de 80 de ani, din Hunedoara, s-a plâns Judecătoriei Hunedoara că…

21 de ore ago

Vitezoman lăsat pieton. A cerut să-i fie înapoiat permisul și a dat vina pe stâlpii de electricitate

Un șofer prins de polițiștii hune­do­reni circulând cu 107 km la oră prin localitate a…

21 de ore ago