Comunitate

Hărău: soluţii temporare la o veşnică problemă creată de stat

Magdalena Şerban

Finanţarea din bugetele locale a drepturilor asistenţilor personali ai persoanelor cu handicap grav sau a indemnizaţiilor lunare ale persoanelor cu handicap grav lasă urme adânci în buna funcţionare a primăriilor. Cu 22 de dosare aflate în plată, administraţia publică din Hărău întâmpină aceleaşi greutăţi ca şi celelalte conduceri publice din judeţ şi din ţară.

Spune lucrurilor pe nume
„Am înaintat o adresă în acest sens şi am venit şi cu soluţia. În final ni s-a acceptat varianta de a muta banii alocaţi trimestrelor trei şi patru în trimestrul al doilea. Aşa am putut face plăţile şi să le aducem la zi. Ne-au fost daţi 530.000 de lei din cei 1.000.000 de lei cât e nevoie pentru un an, obligându-ne să împărţim acea jumătate la un an întreg. Adică din trei luni, plăteam 1,5 luni. Am avut o sincopă, neplătind o lună şi am reuşit ca înainte de sărbătorile Pascale să acoperim şi luna respectivă. În 10 mai nu le-am plătit salariile la termen, am făcut şedinţă cu rectificarea de buget, aşa că vom face plăţile zilele acestea. Însă din iulie încolo iar nu vor mai fi bani şi iar vom avea de înfruntat veşnica problemă. Am mai spus-o şi nu mă feresc să o subliniez. Cu tot respectul meu pentru persoanele cu handicap şi însoţitorii acestora, oameni care şi aşa sunt loviţi de soartă, deci clar nu au nici cea mai mică vină, eu nu am venit în funcţia de primar să plătesc doar salarii. Nu ne permitem să punem câte 1.000.000 de lei din bugetul comunei (banii contribuabililor), în condiţiile în care trebuie făcute investiţii. Dacă e aşa, îmi fac bagajele şi plec. Vreau să las ceva în urma mea şi să dezvolt comunitatea. Să fac proiecte şi să le duc la bun sfârşit. Nu vreau să stau comod şi să mă mulţumesc cu activitate de azi pe mâine. Nu de asta am venit aici”, a declarat Lucian Mihael Albu Weber (foto), primarul comunei Hărău.
De altfel, tot ce trebuie făcut e ca Guvernul să vireze întreaga sumă necesară pentru plata salariilor asistenţilor personali ai persoanelor cu handicap şi a indemnizaţiilor persoanelor cu handicap de la bugetul de stat (cota de 90 la sută, cât e prevăzut legal) şi nu fracţionat, întrucât asigurarea fracţionată/parţială a acestor fonduri conduce la blocaje, respectiv la plata cu întârziere a acestor salarii şi a indemnizaţiilor, având ca efect direct neasigurarea nivelului de trai minimal pentru beneficiarii, evident, defavorizaţi. Concret, în legea Bugetului de stat şi în Bugetul asigurărilor sociale pe fiecare an trebuie să fie scrise sumele necesare pentru plata acestor drepturi. Şi dacă tot e vorba de finanţe, primarul a mai spus că nu se stă pe vreun sac de bani nici în cazul încasărilor de taxe şi impozite, lumea plătind cu încetinitorul din pricina stării de urgenţă, respectiv alertă. Unii au preferat să zică pas, iar alţii s-au gândit că mai e timp până la finele anului. “Până în 30 iunie mai e valabilă bonificaţia de 10 procente dacă achită integral. Îi invit să o facă”, a mai afirmat primarul comunei Hărău.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura