Guvernul face şi parlamentul desface

Volodia Macovei

Dezbaterea legată de Codul Insolvenţei, publicat de Guvern în Monitorul Oficial, în prevederile căruia societăţile de televiziune şi radio sunt tratate altfel decât celelalte societăţi comerciale, impunându-se măsuri care duc direct la faliment, ţine vârful de top al ştirilor şi comentariilor din ultimele zile. Fără a ne lansa în aprecieri, am încercat să aflăm care este opinia unor politicieni hunedoreni asupra acestui Cod al Insolvenţei, opiniile fiind prezentate fără comentarii.
„Cenzura este periculoasă”
Carmen Hărău, deputat PNL: „Nevoia de reglementare a insolvenţei, în sensul de a proteja bugetul statului şi agenţii economici serioşi şi oneşti de tentaţiile «şmecherilor» care folosesc o lege mult prea blândă cu lipsa de management performant în mediul economic, pentru a nu-şi plăti datoriile, se impunea de mai multă vreme.Mulţimea de IMM-işti ruinaţi de lipsa de etică în afaceri a unor parteneri fără scrupule şi, din păcate, uneori, a statului reprezentat de ordonatori de credite nechibzuiţi sau necinstiţi, a generat valuri de şomeri, traume personale, familiale şi sociale, pierderi economice greu de evaluat. A fost nevoie să se vadă «fundul sacului» bugetului şi de voinţa politică autentică a USL pentru a se lua măsuri în acest sens.
Sigur că un articol discriminator în legătură cu mass-media, apărut în Codul Insolvenţei cam pe din dos, cu „paternitate” destul de incertă, asumat cam cu prea mare lejeritate de către premier este, în opinia mea, o gravă eroare care va trebui corectată în Parlament, cu atât mai mult, cu cât textul de lege a ajuns la noi pentru reglementare, în procedură de urgenţă. Chiar dacă mass-media românească, «dulăul de pază» al democraţiei noastre originale, nu este «de rasă» şi va trebui să treacă prin mari transformări pentru a fi motor al evoluţilor pozitive în societatea românească, acest lucru nu se poate face prin cenzură. Este periculos şi pune sub semnul întrebării toate cuceririle democratice ale ultimilor 23 de ani.”
„Insolvenţa încarcerată”
Haralambie Vochiţoiu, senator PP-DD: „Acest act normativ este profund neconstituţional, imoral, cu un atac direct asupra dreptului fundamental de liberă exprimare. Proiectul de lege reprezintă, de fapt, o întoarcere în timp, prin reducerea la tăcere a câinelui de pază al democraţiei, PRESA. Proiectul de lege este un regres faţă de precedenta Lege a insolvenţei şi este împotriva curentului European, care proclamă încurajarea şi crearea unei culturi a redresării. Ea afectează companiile mijlocii şi mari, pentru care ar exista datele unei reorganizări. Falimentul acestora va reprezenta desfiinţarea locurilor de muncă şi va atrage falimentele furnizorilor sau chiar ale clienţilor.”
Lucrurile vor fi clarificate
Cosmin Nicula, senator PSD: „Codul Insolvenţei va ajunge la Parlament şi, evident, va fi nevoie de clarificarea unor aspecte legate de contravenţii, amenzi şi altele. Parlamentul trebuie să facă în aşa fel, încât să completeze această lege, în aşa fel, încât să nu se lase loc interpretărilor de nici un fel. Personal, voi susţine ca această lege să prevadă că, dacă ai fost prins cu evaziune fiscală, deturnare de fonduri, aceste ilegalităţi să fie prinse la Registrul Comerţului şi să nu mai ai dreptul de a înfiinţa societăţi comerciale sau de a practica ocupaţia în care ai călcat greşit. Aşadar, sunt sigur că lucrurile vor fi clarificate în legislativ”.

MesagerulHunedorean

View Comments

  • Hary, marssssssss la cusca alolo unde ti-e locul, sti prea bine despre ce cusca e pregatita pentru tine, sa vedem acolo mai faci praf!

  • Cand vad fotografia doamnei Carmen Harau langa cea a lui Vochitoiu imi aduc aminte de Frumoasa si bestia. Daca priviti cu atentie la aceste doua fotografi, o sa ajungeti la concluzia mea mai sus expusa.

Recent Posts

Primarul Hunedoarei, Dan Bobouțanu: Hunedoara pe mâini bune!

Dan Bobouțanu și-a depus ieri candidatura pentru un nou mandat de primar al municipiului Hunedoara.…

o zi ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii că o duduie de la o pri­mărie continuă să facă afaceri pe banii…

o zi ago