Guvernul Cîţu a primit, aseară, votul de învestitură

Acuzaţii de ciolăneală, îndemn la anarhie şi huiduieli, în Parlament, la învestirea noului Cabinet

 

Adriana Năstase
Avem un nou Executiv şi, potrivit programului de guvernare, va curge lapte şi miere în ţara noastră. Parlamentarii au votat ieri noul guvern, condus de Florin Cîţu. La a doua no­minalizare, Florin Cîţu nu a avut nici o emoţie, el a primit 260 de voturi pentru, cu mult peste necesarul de 228. Împotriva învestirii lui Florin Cîţu au votat 186 de parlamentari. Guvernul Florin Cîţu a depus apoi în faţa lui Klaus Io­hannis, la Palatul Cotroceni, jurământul de învestitură.

Cum şi-au împărţit ministerele
Iată componenţa noului Guvern: Prim-mi­nistru – Florin Cîţu (PNL), Şeful Cancelariei Prim-ministrului: Victor Giosan (USR-PLUS), Vice­premier – Dan Barna (USR-PLUS), Vicepremier – Kelemen Hunor (UDMR)
Miniştrii PNL: Ministerul Apărării Naţionale – Nicolae Ciucă, Ministerul de Externe – Bogdan Aurescu, Ministerul Finanţelor Publice – Alexandru Nazare, Ministerul Afacerilor Interne – Lucian Bode, Ministerul Educaţiei – Sorin Cîmpeanu, Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale – Raluca Turcan, Ministerul Energiei – Virgil Popescu, Ministerul Agriculturii – Adrian Oros, Ministerul Culturii – Bogdan Gheorghiu.
Miniştrii USR-PLUS: Ministerul Investiţiilor şi proiectelor Europene – Cristian Ghinea, Mi­nisterul Transporturilor – Cătălin Drulă, Minis­terul Sănătăţii – Vlad Voiculescu, Ministerul Justiţiei – Stelian Ion, Ministerul Cercetării, Ino­vării şi Digitalizăzii – Ciprian Teleman, Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului – Claudiu Năsui.
Miniştrii UDMR: Ministerul Dezvoltării, Lu­crărilor Publice şi a Administraţiei – Cseke Attila, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor – Tánczos Barna, Ministerul Tineretului şi Spor­tului – Novak Eduard.

“Dragi români, o să fie bine”
Cum era de aşteptat, ieri în Parlament, la dezbaterile pentru învestirea noului guvern, a fost scandal. Noul premier le-a spus celor din Opoziţie: „Sunteţi speriaţi că sunt încă aici? Vă sperie o guvernare Cîţu? Am văzut multe în Parlament, dar tupeu, la limita nesimţirii, mai rar. Auzi tupeu, după ce ai scos oameni în stradă cu OUG 13 să vii astăzi în Parlamentul României. Să te dea la gunoi propriul partid şi să vii să le vorbeşti astăzi Românilor? Dragi români, o să fie bine!. Tupeu. Cum aţi lăsat eco­nomia? 30 de miliarde facturi, 50 de miliarde datorii pe care a trebuit să le plătim noi. Facturi neplătite, TVA, cât tupeu aveţi să vorbiţi astăzi aici! Lucrurile se schimbă. România va avea un guvern de profesionişti”.

„Aţi venit să prăduiţi cât mai puteţi”
Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a spus că liberalii au pus un premier de paie: „Aţi pierdut alegerile. Românii v-au trimis acasă, dar dom­nule Orban nu aţi înţeles nimic. În loc să plecaţi acasă, v-aţi dat mâna în goana dumneavoastră după ciolan. De două săptămâni românii pri­vesc sideraţi cum vă sfâşiaţi între voi, pentru scaunele voastre şi pentru putere. De aceea
v-aţi pus un premier de paie, să nu vă încurce planurile. Cred că până şi mocheta din birou v-au ales-o ei, domnule Cîţu. Domnule Orban-Cîţu aţi venit azi în Parlament cu un Guvern cu liste de interese. Nu aveţi nici o soluţie în pro­gramul de guvernare, nici o măsură pentru viaţa românilor, nici o reformă. Aţi venit doar să prăduiţi cât de mult puteţi. Să privatizaţi să­nă­tatea, să creşteţi taxele, să omorâţi agricultorii români. Ştiţi că veţi pleca foarte repede. PSD nu va vota niciodată un astfel de Guvern. Sun­teţi o ruşine naţională. Românii mai au un singur aliat în Parlamentul României – PSD. Vom rămâne alături de români, le vom apăra drepturile, ne vom bate cu voi în comisii, în plen, pe tot terenul. Domnule Orban ţineţi minte ce vă zic astăzi în Parlamentul României – aţi sperat să vă salvaţi, dar de abia acum va începe cel mai negru coşmar pe care l-aţi avut vreodată”, a afirmat Marcel Ciolacu, în plenul reunit de ieri.

„Trei partide s-au chinuit să facă majoritate”
Alfred Simonis (PSD): „Unii candidaţi s-au făcut de râs la audierile de astăzi. Audierile au fost unele fără precedent în România, fără presă, fără transparenţă şi pe repede-nainte. Domnul Cîţu a vorbit 7 minute despre pro­gra­mul de guvernare. Domnul preşedinte Iohannis spunea că nu trebuie ca un partid sau un om să aibă toată puterea. Românii l-au ascultat şi PSD a câştigat. Care e rezultatul? Trei partide s-au chinuit să facă majoritate să aibă singuri toa­tă puterea. Domnule „Ludovic Cîţu” mai sun­teţi aici? Nu aţi fugit încă la Cotroceni? Ce rol aveţi în acest guvern? Clipiţi şi vă salvăm noi.
Vasile Dâncu (PSD): „Acest repede-nainte de astăzi, de la audieri şi din plen, nu va face bine guvernării. Viaţa oamenilor nu poate fi schim­bată pe repede-nainte. Programul este o minunată antologie de texte de la cele trei partide. Ajutorul pe care o să îl dăm noi din opoziţie este următorul: o să monitorizăm zilnic toate promisiunile din programul de guvernare. Vom face un calendar al tuturor nerealizărilor. Concluzia de bază dacă citeşti acest program este că avem o sacrificare completă a Ro­mâniei sociale. Totul s-a învârtit în campanie în jurul sloganului „Dezvoltăm România”, dar asta înseamnă mai mult decât kilometri de autostradă. Înseamnă Sănătate, Educaţie, Credinţă. În acest program nu există nicio menţiune, practic actuală guvernare se face că uită că existe culte în România. Serviciul reli­gios este un serviciu social care trebuie sprijinit de stat. Există în acest program de guvernare câteva mituri false. Unul dintre aceste mituri este că mor oameni la ATI din cauza corupţiei. Marea problemă a noastră este finanţarea. Iar acest program de guvernarea nu are termene şi date despre finanţare. Speranţe fără nici un suport.”

Îndemn la anarhie
Liderul AUR, George Simion, a făcut un îndemn la anarhie de la tribuna Parlamentului la votul pentru învestirea Guvernului Cîţu. Acesta le-a transmis românilor să nu mai plătească taxe, subliniind că „tot sectorul Horeca trebuie deschis. Nu acceptaţi aşa ceva!”. Acesta şi-a dat apoi masca de protecţie jos şi a catalogat colegii din Parlament drept „hiene gata să atace ciolanul”.
Liderul senatorilor AUR Claudiu-Richard Târziu a anunţat, în plenul reunit, că grupurile parlamentare ale Alianţei pentru Unirea Românilor vor sesiza Curtea Constituţională cu privire la faptul că nu au fost îndeplinite, for­mal, procedurile legale pentru învestirea Gu­vernului Cîţu. „De aceea vă rog să aşteptaţi decizia Curţii Constituţionale. Dacă va fi favorabilă dumneavoastră, vă urez un singur lucru, Guvernului – Cădere uşoară!”, a adăugat Târziu.

Ne-am scos! 1.000 de km de autostradă
Program de guvernare. Guvernul Cîţu pro­mite că va construi peste 1.000 km de auto­străzi. Capitolul Transporturi al programului de guvernare prezentat de premierul Florin Cîţu prevede atât continuarea proiectelor de auto­străzi începute, cât şi demararea unora noi. În total, programul cuprinde realizarea a peste 1.000 de kilometri de autostrăzi. Proiectul pro­pune creşterea mobilităţii pe Valea Prahovei, dar şi construirea a aproximativ 370 de kilo­metri de centuri ocolitoare.

Biserica, lăsată de izbelişte
Dar, este pentru prima dată când un program de guvernare nu mai include nici un fel de referinţă la Biserica Ortodoxă Română, aşa cum se întâmpla în anii anteriori. De ase­menea, noul guvern nu-şi mai asumă spri­ji­nirea construcţiei Catedralei Mântuirii Nea­mului – biserică simbol a poporului român şi nici nu ia în discuţie încălcarea libertăţii reli­gioase în timpul pandemiei, confirmată prin de­cizia Curţii de Apel Bucureşti din 14 decembrie 2­020.

Mesagerul Hunedorean

View Comments

  • Stiti ca la casa de sanatate sunt angajate persoane care merg in control si nu stiu sa scrie pv la calculator?
    Este posibil?
    Dati afara pilosii nepregătiți!

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc gurile rele că un personaj trist din zona noastră i-a fentat pe unii de…

o zi ago

Bulina albă

Florin Maxim, antrenorul Corvinului Hunedoara Pentru că echipa pe care o antrenează a ajuns în…

o zi ago

Bulina neagră

C.C., din Valea Jiului Pentru că a fost acuzat de distrugere, după ce bărbatul a…

o zi ago

Povestea merge mai departe. Mai frumos, mai incitant. „Citești și câștigi!”, la a X-a ediție

Concursul “Citești și câștigi” a ajuns la a 10-a ediție. „Ai învins? Continuă! Ai pierdut?…

o zi ago

Amenințări și intimidări în pre-campanie

Președintele CJ Hunedoara cere pre­fec­tului să se implice pentru ca alegerile să fie corecte De…

o zi ago

Ardeu, în centrul atenției administrative din Balșa

Magdalena Șerban Comuna Balșa prinde aripi în ma­terie de investiții, satul Ardeu urmând să fie…

o zi ago