Actualitate

Gulaş, ca la mama acasã

Nicolle Ebner

Prima ediţie a concursului judeţean de pregătit gulaş a fost o surpriză, pe cât de „condimentată”, tot pe atât de savurată de deveni. Dat fiind timpul redus şi locul desfăşurării, concurenţii au apelat la „varianta scurtă” a preparării celebrului gulaş, adică deliciosul preparat culinar a fost gătit pe gaz, nu pe foc de lemne, şi doar în jumătate din timpul necesar.

Varianta scurtă, de concurs

Parte din evenimentele organizate cu ocazia „Zilelor maghiarilor din judeţul Hunedoara”, concursul de pregătit gulaş, desfăşurat duminică seara pe platoul din faţa Casei de Cultură din Deva, a pus faţă în faţă patru echipe. Două din Deva, una din Hunedoara şi a patra echipă, cea mai completă (15 persoane), venită din judeţul Harghita, împreună cu o echipă de dansatori şi ţiteraşi, care au întreţinut atmosfera de sărbătoare. S-au folosit zeci de kilograme de carne de toate tipurile şi preparate din carne (cârnaţi, costiţe), ceapă din abundenţă, cartofi, morcovi, ardei gras, ardei iute, pungi întregi de boia de ardei iute şi dulce, piper, sare, dar nici un gulaş nu a avut acelaşi gust, deoarece dressingurile – secretul fiecărui bucătar şef – au făcut diferenţa.

Echipa din Hunedoara a folosit usturoi, cele din Deva au apelat la castraveţi muraţi şi smântână, pentru a da gulaşului o culoare şi gust deosebit. Cât despre „porkolt”, servit cu găluşcuţe din făină şi cartofi, puţini deveni şi-au putut închipui că un amestec de gheare de porc, rasol de vită şi rasol de porc poate fi atât de gustos. Pentru tuşa finală, echipa din Harghita a preferat cârnaţii şi ciupercile. Aromele bine mirositoare se simţeau de la o poştă, aşa că „varianta scurtă” a trebuit şi mai mult scurtată, pentru că devenii adunaţi în centrul urbei, români şi maghiari deopotrivă, nu mai aveau răbdare. La final, nici nu a mai fost nevoie de un verdict oficial anunţat la microfon. Tot ce s-a gătit în trei ore s-a „topit” în 15 minute, de n-a mai rămas nimic în ceaune, ceea ce demonstrează că toate reţetele au fost la fel de bine apreciate de către degustători, câştigătoare fiind desemnate toate cele patru echipe concurente.

Artă culinară şi tradiţie

Printre invitaţi, prefectul Attila Dezsi şi europarlamentarul Iuliu Winkler (foto dreapta jos), care nu au rezistat tentaţiei de a se înfrupta dintr-o bucată de slănină cu ceapă verde şi pâine cu cartofi, făcută pe vatră, de concurenţii din Harghita, toate stropite cu un pahar de pălincă tradiţională. Ba, Iuliu Winkler a plecat spre casă şi cu o pâine, mare cât roata carului, cumpărată cu 10 lei de la producătorii din Harghita. „Este unul din evenimentele din cadrul săptămânii maghiare şi eu cred că este un început bun, având în vedere că toată lumea zâmbeşte. E vorba de artă culinară, de tradiţie şi aştept pe de altă parte, invitaţia judeţelor Covasna şi Harghita, ca să participăm şi noi la astfel de evenimente, în care să prezentăm balmoşul hunedorean şi de ce nu, sloiul momârlanilor noştri din Valea Jiului. Toată lumea ştie ce este gulaşul, dar aici, au avut şansa să guste un gulaş tradiţional”, a declarat prefectul Attila Dezsi.

„Avem cam un an de zile de când am luat această decizie, de a organiza un concurs de pregătit gulaş şi vrem să facem o tradiţie din concursul culinar, dar şi din Zilele maghiarilor din Hunedoara”, a completat europarlamentarul Iuliu Winkler.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura