Grupul PPE, nemulţumit de subfinanţarea cercetării şi inovării în UE

25 octombrie 2020 | Adauga un comentariu | Publicat in: Politica si administratie

Grupul PPE din Parlamentul European este dezamăgit de faptul că, în Consiliul European, statele membre nu s-au putut pune de acord referitor la majorarea finanţării pentru programul de cercetare şi inovare al UE – Horizon Europe, a afirmat Iuliu Winkler (foto), europarlamentar UDMR, PPE.
„Continuă tensiunile dintre Parlamentul European şi Consiliu în procesul de adoptare finală a Cadrului Financiar Multianual 2021-2027, iar unul dintre principalele motive de nemulţumire ale parlamentarilor din Grupul PPE este subfi­nanţarea Programului Horizon Europe. Mi se pare paradoxal refuzul statelor membre de a aloca finanţare suficientă în condiţiile în care bugetul european trebuie să fie cheltuit cât mai eficient, iar priorităţile noastre sunt legate de acţiunea împotriva schimbărilor climatice şi tranziţia digitală. Ambele au în centrul lor cercetarea şi inovarea. Deci, solicitarea de majorarea a bugetului este justificată chiar prin priorităţile economiilor europene”, a precizat Winkler.
Conform acestuia, deputaţii din Grupul PPE susţin că prin bugetarea suficientă a Programului Horizon Europe până în 2027 se pot crea 100.000 de noi locuri de muncă şi se pot finanţa investiţii cu mare valoare adăugată în toate economiile europene.
Media cheltuielilor pentru cercetare şi inovare în statele membre este de 2% din PIB, situând UE în urma SUA, dar şi a Chinei, care cheltuie mai mult de 3 procente din PIB-ul lor pentru acest domeniu.

*Grupul PPE este cel mai mare grup politic din Par­la­men­tul European cu 187 de europarlamentari din toate statele membre ale UE.

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Primarul Florin Oancea a fost învestit în funcţie

Adriana Năstase Vineri, la Primăria Deva, a avut loc ceremonia de învestire a primarului municipiului, Florin Oancea, dar şi constituirea...

Şoimuş: a fost învestită noua administraţie locală

Magdalena Şerban Vineri, primarul liberal din Şoimuş şi consilierii locali au depus jurământul de credinţă, la investire fiindu-le alături Vetuţa...

Edilul ales al Haţegului nu a putut depune jurământul

Ca la Haţeg, la nimenea! Primarul ales al oraşului Haţeg, liberalul Adrian Puşcaş (foto), nu a putut fi învestit în...

Închide