Categories: Actualitate

Gropile de gunoi, belea pe capul primăriilor

Nicoleta Popa

Gropile de gunoi din judeţul Hunedoara sunt neconforme cu normele Uniunii Europene. Din opt depozite de deşeuri din mediul urban, doar cel de la Brad a fost închis şi ecologizat. Reprezentanţii Agenţiei pentru Protecţia Mediului spun că această situaţie se datorează lipsei de fonduri.

La Hunedoara, continuă depozitările ilegale
Dacă depozitul de deşeuri de la Brad reprezintă un exemplu pozitiv pentru celelalte oraşe din judeţ, la polul opus se află municipiul Hunedoara. Groapa de gunoi de aici trebuia închisă încă din anul 2006. În această situaţie, nu numai că nu s-a făcut ecologizarea, dar nici depozitarea nu a fost sistată, mai mult, aceasta s-a extins pe perimetrul zonei. Şeful Agenţiei pentru Protecţia Mediului Hunedoara, Georgeta Barabaş, spune că gunoiul nu este depozitat de operatorul care asigură serviciul public, iar Garda de Mediu nu poate pune capăt depozitărilor ilegale, deoarece făptaşul nu este niciodată prins. Pentru ecologizarea depozitului de la Hunedoara este necesară suma de două milioane euro, cheltuieli pe care trebuie să le suporte Consiliul Local Hunedoara.

Bune de plată
Responsabilitatea de închidere şi ecologizare aparţine primăriilor care trebuie să găsească soluţii financiare pentru curăţarea locului, luarea deşeurilor şi transportarea lor în depozite de transfer, şi pentru plantarea de vegetaţie pe spaţiul respectiv. „Uniunea Europeană monitorizează amplasamentele prin satelit şi sigur vom plăti penalităţi. Procesul de infringement a început de anul acesta  şi durează aproximativ trei ani, ceea ce înseamnă că doar în 2012 vom vedea cât avem de plătit pentru ce nu am făcut din 2006 şi până în 2009. Este foarte posibil ca primăriile care nu au ecologizat gropile de gunoi să plătească penalităţile”, a declarat Georgeta Barabaş. Fostul Ministru al Mediului, Nicolae Nemirschi, a declarat că România ar putea plăti penalităţi de 200.000 de euro pe zi, pentru că nu a reuşit să ecologizeze toate gropile de gunoi.

MesagerulHunedorean

Recent Posts

Primarul Hunedoarei, Dan Bobouțanu: Hunedoara pe mâini bune!

Dan Bobouțanu și-a depus ieri candidatura pentru un nou mandat de primar al municipiului Hunedoara.…

o zi ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii că o duduie de la o pri­mărie continuă să facă afaceri pe banii…

o zi ago