Politica si administratie

Grevă japoneză la Penitenciarul Bârcea Mare, de Ziua Porţilor Deschise

Alice Brandisz

Exif_JPEG_420
Exif_JPEG_420

Cu ocazia Zilei Porţilor deschise, angajaţii din cadrul Penitenciarului Bârcea Mare şi-au făcut cunoscute nemulţumirile, prin glasul agentului operativ Nicolae Grosu (foto), preşedinte al  Sindicatului „Vulturul“.
În semn de protest, aceştia au purtat în cursul zilei de ieri banderole albe pe braţ. Printre problemele cu care se confruntă se numără lipsa acută de personal, condiţiile de muncă, dar şi faptul că aceştia nu mai beneficiază de salariul de merit.
Jumătate din pază este asigurată de deţinuţi
Potrivit declaraţiilor liderului sindical amintit, cea mai mare problemă la ora actuală o reprezintă numărul insuficient de angajaţi, fapt pentru care aceştia cu greu reuşesc să facă faţă  sarcinilor de serviciu. Pentru o secţie de aproximativ două sute de deţinuţi, paza este făcută de un singur om, în condiţiile în care legea prevede mimimum doi. De asemenea, din cauza numărului mic de angajaţi, paza închisorii este asigurată în proporţie de 50 la sută cu ajutorul deţinuţilor.  Tot numărul insuficient al celor care asigură paza este şi motivul pentru care au existat, în ultimii ani, câteva cazuri de evadare în rândurile deţinuţilor. Aceştia pot executa munci în afara închisorii, însă numărul agenţilor care îi însoţesc este mult prea mic. Potrivit reprezentantului sindicaliştilor, în astfel de situaţii, un om neînarmat trebuie să păzească 20-30 de deţinuţi.
Acesta nu este singurul domeniu în care lipsa personalului poate afecta activitatea penitenciarului. Deficitară este şi educaţia, unde  ofiţerii educatori acoperă doar 48 la sută din necesarul personalului. Asistenţii psiho-sociali se situează şi ei undeva sub 50 la sută. Chiar şi la birouri numărul angajaţilor  se dovedeşte a fi insuficient.
Victime ale mai multor atacuri
O altă nemulţumire  a sindicaliştilor de la Bârcea Mare este faptul că în ultimii doi ani, câţiva dintre angajaţii Penitenciarului au fost victimele unor ameninţări şi acte de vandalism. „Au fost şase cazuri în care angajaţilor li s-au vandalizat şi incendiat maşinile. Autoturismul directorului adjunct al Penitenciarului a fost incendiat în municipiul Hunedoara. Un alt coleg  din localitatea Spini a avut aceeaşi problemă, în timp ce maşina unui coleg din Hunedoara fost cuprinsă de flăcări de patru ori. Autorii acestor fapte nu au fost prinşi nici în ziua de azi“, spune Nicolae Grosu. Angajaţii din cadrul penitenciarului consideră că nu li se oferă suficientă protecţie, fiind expuşi mai multor pericole, datorită meseriei pe care o exercită.
Dintre cei peste 200 de angajaţi ai penitenciarului, 168 susţin revendicările propuse de sindicat.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura