Categories: ActualitateFlash

Grãdina minunatã din faţa blocului

Cristina Ghenea

Se spune că nu trebuie să lăsăm să treacă nici o zi, fără să vedem ceva frumos. Mergând pe acest principiu şi punând toată priceperea, răbdarea şi voinţa la dispoziţie, un devean a reuşit „să coboare” un colţ al raiului, în grădina din faţa blocului. Petru Grozav (foto), sau „Moş Grozav” – cum îi place să se autointituleze, a demonstrat că din mâinile iscusite ale omului pot lua naştere lucruri deosebite.
Este vorba de o grădină din faţa unui bloc situat pe Calea Zarandului, în Deva. Unul dintre locatarii acestui imobil, un bărbat în vârstă de 81 de ani, s-a hotărât într-o zi, în urmă cu patru ani, să schimbe grădina neîngrijită şi plină de buruieni, pe care trebuia să o vadă zilnic de pe geam, în una exemplară. Mai întâi, Moş Grozav a făcut un desen al proiectului pe care şi l-a propus, şi astfel, a început totul. A curăţat locul, apoi l-a împrejmuit cu un gard, iar în cele din urmă, cu răbdare, migală şi un deosebit simţ estetic, a început să pună totul în practică. De atunci, în câteva zile din săptămână, deveanul îşi petrece dimineţile în grădină.    
 „Imediat după ultima zăpadă, trebuie împrăştiat îngrăşământ prin tot locul. Apoi, vine vremea să plantez florile şi să mă ocup de ele. Preferatele mele sunt dintotdeauna lalelele, panseluţele şi begoniile”, ne-a mărturisit grădinarul. Cu toate acestea, grădina are mult mai multe specii de flori: zambile, narcise, hortensii, trandafiri şi anemone întregesc colţul de rai, în care, curând, grădinarul spune că va sădi şi zeci de gladiole olandeze.
Pentru Petru Grozav, grădina din faţa blocului nu este doar un petec de pământ atent îngrijit. El speră ca aceasta să fie un exemplu pe care să-l urmeze şi alţi locatari şi astfel, casele oamenilor să fie înconjurate de frumuseţea naturii.

MesagerulHunedorean

View Comments

  • Felicitari domnului Grozac.
    Locuiesc intr-un bloc din zona, iar zilele trecute chiar m-am oprit sa admir gradina despre care ati scris. Bucura ochii.

  • Mai este cineva pe strada Aurel Vlaicu care face o gradina superba chiar pe langa transformator. Ar trebui sa o vedeti.

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii că o duduie cu chipiu are șanse mari să fie re­trogradată. Nu de…

12 ore ago

Dansăm? Da, la Simeria a fost o seară magică

Seară magică la Simeria, duminică! În Parcul Unirii, care tocmai a fost reabilitat, a fost…

12 ore ago

Bulina albă

Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că a crezut de la bun început în echipa…

12 ore ago

Bulina neagră

Vasile T., din municipiul Petroșani Pentru că a fost arestat pentru furt calificat, omul fiind…

12 ore ago

Lelese: Vor să fie găsiți oricând, de oricine, prin RENNS

Magdalena Șerban Registrul Electronic Național al No­men­claturii Stradale reprezintă evidența electronică a drumurilor și adre­selor…

12 ore ago

Nu mai lucrează cu publicul! Salariații de la Mediu protestează!

Salariații de la Agenția pentru Protecția Mediului Hunedoara se răzbună pe hunedoreni. Pentru că nu…

12 ore ago