Sport

Gimnastica propune patru candidate la medaliile olimpice

Ciprian Marinuţ

Antrenorii lotului olimpic feminin au evaluat şapte gimnaste din echipa României şi consideră că patru dintre ele au şanse la medalii la Jocurile Olimpice din 2012, de la Londra. Pe lista sportivelor testate s-au aflat şi Amelia Racea şi Raluca Haidu de la „Cetate” Deva, însă ele sunt cotate cu şanse minime la podiumul olimpic.

De trei ori Iordache, niciodată Cetate
Tehnicienii de la lotul olimpic de gimnastică feminină din care fac parte şapte componente ale clubului „Cetate” Deva au început anul 2011 cu evaluări ale sportivelor şi întocmirea strategiilor pentru competiţiile internaţionale. Antrenorii, coordonaţi de Octavian Belu, au stabilit planuri minuţioase pentru fiecare gimnastă din lot, pentru atingerea obiectivelor din 2011, dar cu ţintă finală, Jocurile Olimpice din 2012. Au fost evaluate sportivele Larisa Iordache (CSS 7 Dinamo Bucureşti), Ana Porgras (LPS Galaţi), Diana Chelaru (LPS Oneşti), Sandra Izbaşa (CSA Steaua Bucureşti), Raluca Haidu (Cetate Deva), Amelia Racea (Cetate Deva) şi Daniela Andrei (CSS Buzău), iar patru dintre acestea au fost considerate cu şanse mari la medalii la Jocurile Olimpice „Londra 2012”.
Cu cele mai mari şanse la medalii este cotată Larisa Iordache, pentru care antrenorii prognozează că va obţine medalii la sol, bârnă şi individual-compus. Şanse considerabile îi sunt atribuite şi Anei Porgras la bârnă şi la individual-compus, precum şi Dianei Chelaru şi Sandrei Izbaşa, ambele la sol. Gimnastele Amelia Racea şi Raluca Haidu, de la „Cetate” Deva, nu intră pe lista previziunilor optimiste ale tehnicienilor, însă nu înseamnă că ele nu au şanse de a fi pe podium la Olimpiadă. Cea mai clară dovadă o constituie povestea medaliei de aur cucerită de Amelia Racea la bârnă, la Campionatele Europene, care a fost obţinută, deşi sportiva nu se calificase în finală, dar a înlocuit-o de Ana Porgras, care se accidentase.
Din lotul olimpic feminin lărgit, mai fac parte Gabriela Drăgoi (CSS Buzău), Diana Bulimar (CSS Timişoara), Georgiana Gheorghe (CSS Dinamo Bucureşti), Mădălina Neagu (SCM Bacău), Anamaria Tămîrjan (CSS Constanţa) şi alte cinci sportive de la Cetate Deva, respectiv Diana Trenca, Maria Balea, Beatris Mărgărit, Diana Rusu şi Andreea Tufă.

Belu vrea eliminarea decalajului valoric
Antrenorul coordonator Octavian Belu a făcut analiza pe 2010, concluziile fiind prezentate într-un raport la F.R. Gimnastică. Printre acestea, Belu notează că „obiectivele de performanţă din 2010 au fost realizate, că la competiţia pe echipe, din cadrul Campionatelor Mondiale, decalajul valoric între România şi prima clasată a fost de aproape 10 puncte în mod constant şi că gimnastele au fost afectate de numeroase accidentări, unele foarte grave”. În 2011, la feminin, vor avea loc două competiţii de anvergură, Campionatul European de la Berlin (4-10 aprilie), respectiv Campionatul Mondial de la Tokyo (8-16 octombrie), care va constitui prima oportunitate de calificare la J.O. din 2012.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura