Categories: Actualitate

Germania a lansat primul tren din lume complet autonom

Siemens și operatorul feroviar german Deutsche Bahn (DB) au dezvăluit recent primul tren complet autonom din lume, ne­fiind nevoie de conductor. Trenul va circula în orașul Hamburg și poate transporta „cu până la 30 la sută mai mulți pasageri” și „economisi peste 30 la sută din energie”.

Un operator va supraveghea circulația
„Cu operațiuni feroviare automatizate, le putem oferi pasagerilor noștri un serviciu semnificativ extins, mai fiabil și, prin urmare, îmbunătățit – fără a fi nevoie să întindem un singur kilometru de linie nouă”, a afirmat dr. Richard Lutz, CEO DB.
Deși mai multe aeroporturi din întreaga lume fac transferuri ale pasagerilor fără șofer, iar Parisul are trenuri de metrou fără con­ductor, noul tren de la Siemens și Deutsche Bahn este primul tren complet auto­nom care poate circula în siguranță pe in­frastructura feroviară existentă alături de trenurile obișnuite conduse de oameni.
Siemens susține că noul tren este mai efi­cient datorită utilizării inteligenței artificiale (AI), care îl ajută să rămână programat și să sa­tisfacă cererile de călătorie în creștere într-un mod mai eficient decât un con­ductor.
Patru astfel de trenuri vor fi folosite în trans­portul de călători, începând cu de­cem­brie, în rețeaua feroviară urbană rapidă
S-Bahn din nordul Hamburgului. Acest tip de tren a fost dezvoltat și construit ca parte a unui proiect de modernizare, în valoare de 60 de milioane de euro, derulat de DB.
Un operator va supraveghea totuși cir­cu­lația cu primul tren din lume complet auto­nom
Noul tren va fi complet autonom, deși un operator uman va fi prezent ori de câte ori se află pasageri la bord pentru a su­pra­ve­ghea siguranța călătoriei. Manevrele pri­mului tren din lume complet autonom, cum ar fi întoarcerea, pot fi efectuate fără a fi nimeni la bord.

Mai puțină poluare
„Facem transportul feroviar mai in­te­li­gent”, a declarat CEO-ul Siemens, Roland Busch. În plus, el a estimat că trenurile au­to­matizate pot transporta „cu până la 30 la sută mai mulți pasageri, pot îmbunătăți sem­nificativ punctualitatea acestor mij­loace de transport și pot economisi peste 30 la sută din energie”.
Siemens a transmis că există planuri de digitalizare a întregului sistem S-Bahn din Hamburg, până la sfârșitul deceniului. Toto­dată, compania susține că noua tehnologie a trenurilor autonome este proiectată să fie utilizată la nivel național pentru sistemele feroviare regionale și principale.
Transportul cu trenul a înregistrat un avânt în ultimii ani, fiind considerat o formă de transport curată și fiabilă.
Emisiile de carbon generate de 1,6 km de transport pe calea ferată sunt în medie cu 80 la sută mai mici decât cele pe cale ru­ti­e­ră, pe aceeași distanță.

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc gurile rele că un personaj trist din zona noastră i-a fentat pe unii de…

o zi ago

Bulina albă

Florin Maxim, antrenorul Corvinului Hunedoara Pentru că echipa pe care o antrenează a ajuns în…

o zi ago

Bulina neagră

C.C., din Valea Jiului Pentru că a fost acuzat de distrugere, după ce bărbatul a…

o zi ago

Povestea merge mai departe. Mai frumos, mai incitant. „Citești și câștigi!”, la a X-a ediție

Concursul “Citești și câștigi” a ajuns la a 10-a ediție. „Ai învins? Continuă! Ai pierdut?…

o zi ago

Amenințări și intimidări în pre-campanie

Președintele CJ Hunedoara cere pre­fec­tului să se implice pentru ca alegerile să fie corecte De…

o zi ago

Ardeu, în centrul atenției administrative din Balșa

Magdalena Șerban Comuna Balșa prinde aripi în ma­terie de investiții, satul Ardeu urmând să fie…

o zi ago