Geoparcul Dinozaurilor Ţara Haţegului, reacreditat de UNESCO

16 mai 2019 | Adauga un comentariu | Publicat in: Comunitate

Maximilian Gânju

Geoparcul Dinozaurilor Ţara Haţegului a primit reconfirmarea oficială de membru al reţelelor Globală şi Europeană a Geoparcurilor Internaţionale UNESCO.

”Geoparcurile Internaţionale UNESCO explorează, dezvoltă şi celebrează legăturile dintre patrimoniul lor geologic şi toate celelalte aspecte ale patrimoniului natural şi cultural. Ele reconectează societatea umană cu istoria de peste 4.600 milioane de ani a planetei noastre, timp în care s-au modelat fiecare loc de pe Pământ şi toate formele de viaţă care au trăit vreodată aici“, se arată în certificatul oficial semnat de Audrey Azoulay, director general al UNESCO.
Potrivit conducerii ariei protejate, recunoaşterea oficială vine în urma procesului de revalidare desfăşurat în vara anului trecut. ”În acest sens, doi evaluatori acreditaţi de prestigioasa organizaţie internaţională au venit în Geoparc pentru a vedea, la faţa locului, dacă şi cum sunt îndeplinite condiţiile de păstrare a statutului UNESCO. Timp de patru zile, Klaus George din Germania şi Jianping Zhang din China (în foto) au mers la principalele puncte de interpretare şi pe trasee de vizitare ale Geoparcului. De asemenea, au avut întâlniri cu reprezentanţi ai Universităţii din Bucureşti, cu autorităţi locale şi judeţene, cu partenerii Geoparcului, dar şi cu membri ai comunităţilor locale. În urma vizitei în Geoparcul din România, ei au întocmit un raport validat pozitiv de UNESCO, dar şi recomandări care să ajute geoparcul să se menţină în elita mondială şi pe viitor”, se arată într-un comunicat al Geoparcului Dinozaurilor Ţara Haţegului.
În urma acestei reconfirmări, Geoparcul Dinozaurilor Ţara Haţegului rămâne unicul geoparc din România recunoscut UNESCO prin Programul Internaţional pentru Geoştiinţe şi Geoparcuri. Totodată, este singurul geoparc din lume administrat, printr-un program dedicat, de o instituţie de învăţământ superior, în acest caz Universitatea din Bucureşti. Totodată, judeţul Hunedoara rămâne singurul din ţară care are pe teritoriul său trei entităţi parte ale programelor UNESCO şi două persoane care deţin titlul de Tezaur Uman Viu. Pe lângă Geoparc, în judeţul Hunedoara mai au recunoaştere UNESCO Parcul Naţional Retezat – Rezervaţie a Biosferei şi Cetăţile Dacice din Munţii Orăştiei.

Loading...

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Târgul European al Castelelor la Hunedoara

În perioada 24 - 25 mai, Castelul Corvinilor din Hunedoara va găzdui cea de-a V-a ediţie a Târgului European al...

Bulina neagră, 17.05.2019

Daniel Muntean, tânăr din municipiul Deva Pentru că Judecătoria Deva l-a condamnat pentru a doua oară la trei ani de...

Bulina albă, 17.05.2019

Maria Nedelcu, sportivă din municipiul Deva Pentru că a cucerit medalia de argint la categoria Bikini Fitness, la Concursul internaţional...

Închide