ComunitateFlash

Geoagiu: În sfârşit, proiectele câştigate au ajuns în teren

 

    Dacă până acum doar s-a vorbit despre accesarea şi câştigarea unor investiţii de 23 de milioane de euro de către conducerea oraşului Geoagiu, a venit timpul ca oamenii să le vadă în teren, rând pe rând.
Asta, după ce s-a trecut cu brio de toată partea birocratică prevăzută de lege, licitaţii, termene şi tot soiul de avize.
   Va fi o casă de cultură, nu un cămin cultural
”Un prim exemplu este proiectul de reabilitare termică a Casei de Cultură Ioan Budai Deleanu din Geoagiu, demarat prin Programul Operaţional Regional 2014-2020, adică din bani europeni, nerambursabili. Vrem să îmbunătăţim eficienţa energetică a obiectivului, astfel încât întreaga clădire să fie adusă la standarde europene. Bineînţeles, se vor diminua considerabil costurile cu încălzirea, reducându-se coeficienţii energetici. Concret, se vor aplica termosisteme, se vor reface instalaţiile interioare (electrice, de ventilaţie), finisajele şi se va înlocui tâmplăria. Actuala centrală pe gaz va fi schimbată cu patru centrale în sistem de tip cascadă. De asemenea, se va înlocui învelitoarea, va fi revizuită şarpanta, iar elementele degradate vor fi şi ele schimbate. Edificiul va fi extins cu o construcţie care va acoperi platforma de la intrarea principală, bazată pe coloane. Va fi o nouă faţadă, mai impozantă şi cu alură de teatru, tocmai pentru ca obiectivul să fie pretabil pentru titulatura de oraş. Spaţiile care găzduiesc biblioteca şi biblionet-ul vor fi şi ele modernizate. Sala de spectacole are 400 de locuri. Clădirea a fost ridicată în perioada 1974-1975. În afară de câteva reabilitări la partea electrică (realizate prin 2011-2012), nu s-a mai făcut nimic de când a fost dată în folosinţă. Contractul de lucrări a fost semnat în iulie, iar ordinul de începere s-a dat în 13 august”, a precizat Vasile Cărăguţ (medalion), primarul oraşului Geoagiu.
În ceea ce priveşte efortul financiar local, aferent cheltuielilor pe care Uniunea Europeană nu le decontează, acesta este de 600.000 de lei. Ce-i drept, şi valoarea totală a investiţiei este una mare, şi anume 3.094.511 de lei.
   Apă-canal în Cigmău şi dotări pentru recreere în staţiune
Un alt proiect care săptămâna viitoare va primi ordinul de începere al lucrărilor este legat de alimentarea cu apă şi canalizarea în satul Cigmău, contractul de execuţie fiind semnat recent. Racordarea se va face la sistemul Apa Prod. Aici locuiesc în jur de o sută de persoane, iar aceste două utilităţi le vor face viaţa mai uşoară, aducându-le un strop de dezvoltare şi comoditate. Banii au fost obţinuţi prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală (2.867.645 de lei), iar 507.007 lei reprezintă contribuţia proprie. Referitor la proiectul european integrat, respectiv la crearea de facilităţi în Staţiunea Geoagiu-Băi (537.920 lei), se va semna contractul pentru achiziţia dotărilor la parc, dar şi pentru locul de joacă, mobilierul urban şi echipamentele pentru fitness. Cota de asigurat din bugetul oraşului este de două procente din valoarea declarată finanţabilă. „Lumea ne tot întreabă de ce nu ne apucăm de treabă, cu toate că am câştigat de ceva vreme proiectele, dar aşa merg lucrurile în întreaga ţară, nu doar la noi. Sunt investiţii foarte bune şi valoroase, însă singurul inconvenient e că nu le poţi face de azi pe mâine. Cam acesta este preţul. Dacă ar fi să le implementăm strict din visteria urbei, nu am putea-o onora nici de acum în 10 ani, la cum sunt alocările noastre bugetare. Aşa că ne integrăm cerinţelor şi respectăm prevederile, aşa cum face toată lumea. Să nu-l mâniem pe Dumnezeu, pentru că nu ne putem plânge că nu am avut noroc în ceea ce ne-am propus. Dar trebuie timp şi multă răbdare“, a adăugat edilul din Geoagiu.(Magdalena Şerban)

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura