Categories: Comunitate

Geoagiu: de Sfânta Maria, spectacol in memoriam „Ileana Rus”

Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului a adus continuarea tradiţiei în staţiunea Geoagiu-Băi. Aici s-a desfăşurat o nouă ediţie a Festivalului de Folclor al Românilor de Pretutindeni  «Ileana Rus», coroborată cu Ziua Oraşului Geoagiu.
În prima parte a după-amiezii de luni, lumea a ales să ia calea lăcaşului sfânt, participând la o slujbă de maslu, oficiată la Biserica Ortodoxă cu Hramul Adormirea Maicii Domnului din Geoagiu-Băi. Mai apoi, folclorul şi-a intrat în drepturi depline, pe scena special amenajată în centrul staţiunii urcând nume grele ale cântecului popular, precum Nicoleta Voica, Adrian Stanca, Adina Hada, Eugen Mihăilă, Denisa Mureşan, Bogdan Firu, Lavinia Zselnyan, Geanina Blaga, Nicu Drăgan şi Eva Vlad. Din programul evenimentului au mai făcut parte Ansamblul de dansuri populare „Germisara” al Casei de Cultură „Ion B. Deleanu” din Geoagiu şi Ansamblul de dansuri populare al comunei Mădăraş, din judeţul Bihor. În asentimentul publicului, prezentarea i-a revenit îndrăgitei interprete a cântecului popular, Nicoleta Voica. Totodată, nu au lipsit nici premiile şi distincţiile.
„Au fost recompensate 13 cupluri de aur, care fie au împlinit cinci decenii de căsnicie, fie urmează să împlinească pe parcursul acestui an. Potrivit aprobării obţinute în urma şedinţei de Consiliu Local, le-au fost înmânate din partea aparatului administrativ câte un buchet de flori, o diplomă şi o sumă de bani. Le doresc multă sănătate, viaţă lungă şi să se bucure alături de cei dragi, de cele mai frumoase clipe”, a fost urarea făcută de Carmen Călugăr, viceprimăriţa oraşului Geoagiu.
Un alt moment special al manifestării a fost acela în care un exponent al comunităţii locale din satul aparţinător Cigmău a primit titlul de Cetăţean de Onoare. „Am avut plăcerea să-i oferim domnului Ioan Lazăr, personalitate marcantă a vieţii culturale româneşti, care a activat ca prim solist al Operei Naţionale din Cluj, o distincţie prin care ne-am exprimat aprecierea faţă de întreaga sa activitate. Titlul de cetăţean de onoare al oraşului Geoagiu îl merită din plin pentru contribuţia pe care a avut-o de-a lungul anilor la îmbogăţirea tezaurului cultural autohton. Îi mulţumim pentru tot ceea ce a făcut şi îi dorim multă sănătate. De asemenea, aş dori să aduc mulţumiri autorităţilor care au luat parte la eveniment, invitaţilor, colaboratorilor, colegilor care s-au implicat în buna desfăşurare, dar în primul rând localnicilor, cărora le este dedicată această acţiune. Festivalul a fost şi va fi în memoria cântăreţei pe care nu dorim să o dăm uitării, talentul ei rămânând alături de noi prin intermediul acestui eveniment”, a spus Vasile Cărăguţ, primarul oraşului Geoagiu.
Mai trebuie adăugat că la finalul manifestărilor cerul a fost brăzdat de un impresionant foc de artificii. (M. Şerban)

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Am trăit s-o vedem și pe asta! Cârcotașii din regiunea cu lăm­pașe a județului nostru…

12 ore ago

Bulina albă

Cristian Ionică, manager SC Apa Serv Valea Jiului Pentru că a răspuns solicitărilor unităților de…

12 ore ago

Bulina neagră

Florin M. din Petrila Pentru că a fost trimis în judecată pentru violarea unei minore…

12 ore ago

România asistaților social. Mii de beneficiari de ajutoare sociale refuză să muncească, chiar cu riscul de a le pierde

Conform datelor furnizate pentru „Adevărul” de către Ministerul Muncii, în România erau, marți, 23 aprilie,…

12 ore ago

Și-a băgat vecinul în spital, dar nu răspunde pentru faptă

Un bărbat din municipiul Deva a scăpat de răspunderea penală, dar și de plata unor…

12 ore ago

O relație interzisă s-a transformat într-un coșmar

Hunedoreanca a crezut că și-a găsit iubirea deși era căsătorită. La fel și cel cu…

12 ore ago