Comunitate

Geoagiu Băi – modernizată pe bani europeni

04 Simion Maris  4756

Nicolle Ebner

După şapte ani de trudă şi luptă cu sistemul birocratic din România, Primăria Geoagiu se poate mândri cu o realizare notabilă, demnă de consemnat în istoria post decembristă a judeţului, şi nu numai. Administraţia locală a reuşit să obţină, pentru Staţiunea Geoagiu Băi, prima finanţare externă din România, pentru reabilitarea infrastructurii într-o staţiune balneoclimaterică.

După şapte ani de corvoadă
„Este cel mai valoros proiect realizat de noi până acum, şi singurul pe infrastructură, într-o staţiune balneoclimaterică din România. Am lucrat pentru el timp de şapte ani. Mai exact, ne-am apucat în 2002, timp în care a trebuit să ducem completări peste completări, pentru că aşa este sistemul birocratic în România. Într-un final, am reuşit să obţinem finanţarea externă iar acum suntem la faza de licitaţie, pentru desemnarea constructorului care va realiza lucrările”, se mândreşte primarul oraşului Geoagiu, Simion Mariş (foto). Proiectul vizând reabilitarea infrastructurii Staţiunii Geoagiu Băi din oraşul Geoagiu are scopul de a îmbunătăţi infrastructura generală, în vederea dezvoltării turismului şi de a sprijini dezvoltarea economică locală şi regională prin crearea cadrului optim necesar pentru investitorii autohtoni sau străini, astfel încât, prin investiţiile lor să creeze locuri de muncă, în special în domeniul turismului.

Se aşteaptă rezultatul licitaţiei
Valoarea totală a proiectului este de 23.077.242 lei din care 17.118.013 lei sunt nerambursabili. „Mai exact, 98 la sută din valoarea totală a proiectului este finanţat prin Fondul European de Dezvoltare (FEDR) iar contribuţia noastră, de la bugetul local, este de doar doi la sută din total”, menţionează primarul oraşului Geoagiu. Banii vor fi folosiţi pentru reabilitarea întregului sistem de alimentare cu apă din staţiunea Geoagiu Băi, circa 5,1 km, amplasarea unui număr de 150 de branşamente şi a 55 de hidranţi de stingere a incendiilor şi echiparea reţelei cu instalaţii moderne pentru controlul presiunii.
Reţeaua este veche de aproape 60 de ani şi până acum nu s-a efectuat nici o intervenţie notabilă în scopul modernizării. De asemenea, va fi înlocuită şi extinsă reţeaua de canalizare menajeră, cu conducte din PVC, lungimea totală a acesteia fiind de circa patru km. Tot pe bani europeni se va realiza o reţea de aproximativ şase km de iluminat public, echipată cu 163 de stâlpi dotaţi cu lămpi cu consum redus de energie electrică, conform normativelor europene. Deloc de neglijat este şi reabilitarea străzilor şi aleilor (căi de comunicare) pe o distanţă de peste 4,6 km.
Lucrările vor începe imediat după ce, în urma licitaţiei, va fi desemnat constructorul care va implementa proiectul de modernizare a infrastructurii staţiunii balneoclimaterice, şi vor dura aproape trei ani.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura