Eveniment

Garda doarme, poluatorii îşi fac de cap

Dana Istudor

Tone de gunoi sunt depozitate la adăpostul nopţii pe malurile Jiului de Est, fără ca autorităţile locale din Petroşani sau cei de la Garda de Mediu să intervină.
Camioane de resturi aruncate
Ceea ce a realizat Compania Naţională a Huilei, principalul poluator în trecut al Jiului, prin stoparea deversărilor apelor reziduale folosite la spălarea cărbunelui, este stricat de indolenţa autorităţilor, care ar trebui să păstreze apele curate. Astfel, în municipiul Petroşani, pe malurile Jiului de Est, s-au format adevărate gropi de gunoi menajer, care sufocă râul, spre disperarea familiilor care au locuinţe în apropiere. De luni bune, la adăpostul întunericului, pe malul Jiului, în apropiere de fosta Preparaţie a Cărbunelui Petroşani, sunt aduse cu autovehicule şi depozitate ilegal tone de deşeuri fără ca autorităţile competente să aibă măcar habar de ilegalitate. Situaţia este asemănătoare chiar şi în zonele unde poluatorii ar putea fi prinşi cu uşurinţă, cum este zona şcolii generale de la Dărăneşti. Pe malul aceluiaşi râu, în ultimele luni s-au ridicat munţi de gunoaie. „Au fost nişte copii în vara asta şi au curăţat malurile. Au strâns tot ce se putea şi acum e la loc. Nimeni nu intervine să-i prindă. Vin seara cu camioanele şi basculează tot pe malul apei, până în faţa porţilor noastre”, spune unul dintre localnicii din Dărăneşti. Bărbatul susţine că pe timpul verii a fost un infern să stea în curtea casei sale, deoarece la doi paşi erau aruncate pe timpul nopţii sute de kilograme de resturi, provenite de la animalele sacrificate într-un abator clandestin, suspectează el. „Mirosea de îţi venea instantaneu rău, pentru că au intrat în putrefacţie. Am anunţat primăria, dar nu a interesat pe nimeni. Veneau nişte microbuze albe din care aruncau resturile”, mai spune localnicul.
Nici instituţiile nu respectă legea
Delăsarea funcţionarilor de la mediu din cadrul municipalităţii Petroşani şi cei ai Gărzii de Mediu dă curaj până şi instituţiilor să transforme apele în gropi de gunoi. Astfel, chiar în spatele Stadionului Jiul, pe malul râului, o firmă şi-a făcut propria groapă de gunoi. Angajaţii instituţiei îşi depozitează deşeurile, fără teama de consecinţe, în condiţiile în care nimeni n-a mai fost în control în zona lor de ani buni după cum recunoaşte chiar unul dintre muncitori. Drept dovadă, sunt şi facturile şi documentele vechi aruncate la gunoi şi pe care se identifică fără probleme numele instituţiei. „În curtea noastră, sunt şi cei de la Gospodărie, care au o staţie de pietriş, dar n-au mai venit să ridice gunoiul de multă vreme. Unde era să-l ducă oamenii, doar nu-l luau acasă? L-au aruncat în spate, dacă tot mai era gunoi adus de alţii”, recunoaşte lucrătorul.
Râul Jiu a fost clasat pe primul loc în privinţa purităţii apei, fiind considerat unul dintre cele mai curate chiar din Europa. Acest lucru a fost posibil după modernizarea Uzinei de tratare a cărbunelui din Valea Jiului şi închiderea celor vechi, poluatoare. Numai că, din cauza gunoiului aruncat în apă sau pe maluri, Jiul se va transforma în ceea ce a fost până în urmă cu 10 ani, un râu mort.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura