ActualitateFlash

Garda de Mediu Hunedoara are dublă măsură când vine vorba de respectarea legii Unde au dispărut tirurile cu deșeurile de plumb de la Șoimuș, domnilor comisari de mediu?

Sorina Popa

Când vine vorba de deșeurile periculoase, care sunt depozitate, aici, lângă noi, comisarii Gărzii de Mediu Hunedoara se fac că plouă. În schimb, când un cetățean care nu a găsit un loc unde să-și arunce WC-ul pe care nu-l mai poate folosi, inspectorii sunt la datorie și dau amenzi imediat.

Tir-uri returnate ilegal din Portul Constanța
Acum este vorba de deșeuri periculoase, care afectează viața tuturor. Și, cei care sunt plătiți să-și facă datoria, închid ochii la manevrele făcute cu substanțele periculoase. De ce? Asta trebuie să răspundă ministrul Mediului, șeful Gărzii Naționale de Mediu, prefectul județului, șefii Poliției și ai Par­che­tului județean. Cum s-a ajuns ca de la Șoimuș, can­tități importante de deșeuri de plumb să dispară peste noapte? Iar comisarii de mediu nu au scos un cuvânt. Pe cine apără aceștia? De ce nu au fost informați hunedorenii de situația de la Șoi­muș? Cine are interesul să ascundă aceste lucruri?
Mai mulți cetățeni din Șoimuș au reclamat situația expusă. În aceste condiții, am întrebat-o pe directoarea Agenției pentru Protecția Mediului Hu­nedoara, Georgeta Barabaș, dacă lucrurile s-au desfășurat cu respectarea legii privind deșeurile de plumb de acolo?. Iată răspunsul APM Hune­doara:
„Pe amplasamentul din Șoimuș, strada Fermei, a fost autorizată din anul 2008 activitatea de pre­lucrare deșeuri cu conținut de plumb, iar ma­terialul rezultat în urma prelucrării, denumit con­cen­trat de plumb, era destinat exportului în China. În anul 2015, deoarece cantitatea autorizată de material cu conținut de plumb existentă pe amplasament a fost depășită, APM Hunedoara a anulat autorizația și a stabilit obligații de mediu, am­bele proceduri fiind validate prin hotărârea ju­decătorească definitivă nr. 371/2016. Deținătorul materialului și al amplasamentului, Minprod 2005 SRL, fiind în faliment, a fost desemnat un lichi­da­tor, care a valorificat întreaga cantitate de ma­te­rial cu conținut de plumb. Însă, în decembrie 2017, 3 tiruri încărcate cu 61 big-bag-uri conținând con­centrat de plumb, au fost returnate ilegal din Por­tul Constanța, cu permisiunea reprezentanților GNM, conform consemnărilor Parchetului Curții de Apel Constanța, în Dosarul 437/P/2018 și au ajuns pe amplasamentul neautorizat din Șoimuș, ca deșeuri de plumb, conform consemnărilor ace­luiași Parchet, în Dosarul 525/P/2017”, anunță Geor­geta Barabaș, șefa APM Hunedoara.

Nici o solicitare
„Referitor la întrebarea redactorului șef al zia­ru­lui Mesagerul Hunedorean, despre dispariția aces­tor materiale de pe amplasamentul Minprod 2005 SRL Șoimuș, care a mai fost semnalată și de alți cetățeni, vă informăm că, dacă aceste mate­riale au fost valorificate ca și concentrat de plumb, nu era necesară obținerea altor avize. Dacă au fost eliminate ca deșeuri cu plumb, atunci CJ Hu­ne­doara-GNM trebuie să transmită autorizația am­plasamentului pe care au fost depuse, auto­rizația mijloacelor cu care s-a efectuat transportul și formularul de transport aprobat, deoarece la APM Hunedoara nu s-au înregistrat solicitări pen­tru emiterea actelor de reglementare enumerate mai sus și prevăzute de legislația în vigoare”, se arată în răspunsul celor de la APM Hunedoara.
Amplasamentul Minprod 2005 SRL era com­pus din teren, hală, bazin de apă și echipament cântar 60 t. El a fost achiziționat, de la lichidator, în anul 2018, de către firma Intralpin SRL și, pentru dezafectare era necesară obținerea acordului de mediu, conform Legii 278/2013 privind emisiile industriale și a Legii 292/2018 privind evaluarea impactului de mediu. Asta, deoarece materialele cu conținut de plumb din activitatea anterioară a­veau caracter periculos, indiferent de circum­stan­țe, adică și înainte de prelucrare când erau deșeuri și după prelucrare, când au fost denumite con­cen­trat de plumb.
La APM Hunedoara, spune Georgeta Barabaș, nu s-a înregistrat însă, referitor la dezafectare, nici o solicitare din partea firmei Intralpin SRL, Garda de Mediu trebuia să transmită informațiile re­fe­ri­toare la măsurile dispuse de autoritatea com­pe­tentă pentru inspecție și control, pentru intrarea în legalitate. De asemenea, adaugă directoarea APM Hunedoara, Garda de Mediu Hunedoara are obligația să comunice data la care sursa de po­lu­a­re, adică cele 60 de tone de material periculos, ambalat în cele 61 de big-bag-uri au fost valori­fi­cate ca și concentrat de plumb, sau eli­mi­nate ca deșeuri de plumb. Totodată, cei de la Garda de Mediu Hunedoara trebuie să anunțe cine este operatorul care a efectuat operațiunea, deoarece la APM Hunedoara nu s-a înregistrat notificarea pre­văzută la art.15, alin.1 din Legea 74/2019 pri­vind siturile contaminate.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura