Actualitate

Fratele preşedintelui Băsescu, implicat în afaceri cu explozibil, în beneficiul organizaţiilor teroriste

04 mircea basescu

Jurnalistul Sorin Roşca Stănescu afirmă, pe site-ul personal, că fratele şefului statului, Mircea Băsescu (foto), ar fi fost implicat într-o afacere de trafic de explozibil, alături de o persoană pe nume Bakri Imad Abdul Reda, suspectată de legături cu organizaţii teroriste şi aflată în vizorul Interpol. 
În deschiderea materialului, autorul precizează că îşi asumă „întreaga răspundere civilă şi penală“ pentru cele relatate.

Cinci vapoare cu explozibil, din Tailanda
Stănescu afirmă, în materialul publicat, ieri, pe site-ul www.sroscas.ro, că afacerea a constat în exportarea ilegală a cinci vapoare încărcate cu explozibil, care ar fi trebuit să fie distrus la o unitate militară din Vâlcea.  Afacerea ar fi fost muşamalizată – scrie Roşca Stănescu – de instituţiile statului român, la comanda preşedintelui Traian Băsescu, în acest scop fiind folosite scandalurile legate de reţinerea omului de afaceri Puiu Popoviciu şi de furtul de arme de la Ciorogârla. „Fratele preşedintelui României a participat la o operaţiune ultrasecretă de trafic internaţional cu mari cantităţi de explozibil. Cinci vapoare sosite din Tailanda au fost ancorate în portul Constanţa. Operaţiunea a fost dirijată de Mircea Băsescu, fratele preşedintelui României. Încărcătura consta în substanţe explozive şi muniţie. Deşi uriaşă, cantitatea exactă nu este cunoscută de autor. Destinaţia finală, conform contractului încheiat de partea tailandeză cu Romarm SA, aparţinând Ministerului Industriilor, era UM Băbeni din judeţul Vâlcea. Acolo, explozibilii şi muniţia, în loc să fie distruse, au fost reambalate. În scurt timp a avut loc exportarea acestora, fiind utilizat drept intermediar şi cărăuş, SC Romagro Cereal SRL. Operaţiunea s-a realizat tot pe cale maritimă, fiind asigurată din nou de Mircea Băsescu“, scrie jurnalistul Sorin Roşca Stănescu pe site-ul său.

Cine este Bakri Imad Abdul Reda?
Citând un raport al Autorităţii de Supraveghere a Sancţiunilor impuse organizaţiei UNITA din Angola – for care funcţionează în cadrul Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) – Stănescu afirmă că Bakri Imad Abdul Reda, „alias Imad Kebir“, acţionar majoritar al Romagro Cereal SRL, este principalul importator de arme şi echipament militar al organizaţiei, tranzacţiile făcându-se prin Kinshasa, Republica Democratică Congo. „Suspiciunile legate de activităţile teroriste ale lui Bakri Imad Abdul Reda au apărut încă din 30 mai 2005, când s-a aflat că el joacă un rol important în finanţarea mişcării Hezbollah şi aprovizionarea cu arme a acesteia. Ulterior, conform unui raport al ONU al Autorităţii de Supraveghere a Sancţiunilor impuse UNITA, mişcare teroristă din Angola, Bakri Imad Abdul Reda, alias Imad Kebir, este principalul importator de arme şi echipament militar al acesteia, prin Kinshasa, Republica Democratică Congo“, se arată în materialul citat.
Jurnalistul susţine că Interpol Belgia „se interesează de traseul a 12 milioane de euro“, care reprezintă „doar o fracţiune“ din câştigul de pe urma afacerii cu cele cinci vapoare cu explozibil din Tailanda. „Este suma care Interpol Belgia presupune că a fost dirijată, prin intermediul SC Romagro Cereal SRL, către două organizaţii teroriste. Interpol Bruxelles – Belgia a transmis, la 21 ianuarie 2009, o adresă urgentă Ministerului Administraţiei şi Internelor, Centrului de Cooperare Poliţienească Internaţională şi Biroului Naţional Interpol, prin care solicită investigarea lui Bakri Imad Abdul Reda, care este asociat al Romagro Cereal SRL România“, scrie Roşca Stănescu.

Ancheta din România a fost blocată
Autorul materialului afirmă că, la cererea Interpol Belgia, reprezentanţii mai multor structuri ale statului au început să ancheteze presupusa afacere cu cinci vapoare cu explozibil. „Au fost alertate următoarele instituţii: Serviciul de Informaţii Externe (SIE), Serviciul Român de Informaţii (SRI); Ministerul Administraţiei şi Internelor – Direcţia Generală de Informaţii şi Protecţie Interna (DGIPI), Inspectoratul General al Poliţiei Române – Direcţia Generală de Combatere a Criminalităţii Organizate (DGCCO) şi Inspectoratul General al Poliţiei Române – Direcţia de Investigare a Fraudelor (DIF)“, scrie Sorin Roşca Stănescu. El mai afirmă că, după investigaţiile acestor instituţii, dosarul a ajuns în atenţia procurorilor, moment în care, prin „diversiunile“ Ciorogârla şi Popoviciu, şeful statului ar fi încercat să distrugă probele care atestă implicarea fratelui său în acest caz.
În materialul publicat de Roşca Stănescu apare, printre altele, şi numele lui Cornel Purcărea, locotenent colonel în rezervă, precum şi cel al lui Ion Gârbăcea, „de la Romarm“. Jurnalistul susţine că în dosarul acestui caz ar exista înregistrări ale convorbirilor telefonice purtate de aceştia cu Mircea Băsescu. După trecerea în rezervă, la vârsta de 40 de ani, Purcărea a fost, potrivit lui Stănescu, director al Romagro Cereal SRL.

Speculaţii fără legătură cu realitatea?
Într-un comunicat transmis mass-media, ca o reacţie la acuzaţiile formulate de către jurnalistul S. R. Stănescu la adresa lui Traian Băsescu şi a lui Mircea Băsescu, purtătorul de cuvânt al şefului statului, Valeriu Turcan, apreciază drept inacceptabil ca bătălia politică să se poarte prin intoxicare, minciună sau speculaţii fără legătură cu realitatea.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura