Sport

FOTBAL – Liga a III-a. CSM Deva a început campionatul rău şi l-a terminat bine

Echipa de fotbal CSM Deva a avut un start de campionat cu patru înfrângeri în primele cinci meciuri jucate, mult sub aşteptările iu­bitorilor fotbalului din municipiul reşedinţă de judeţ. Luna noiembrie a adus însă şi revi­ri­mentul, când CSM a jucat aproape de valoa­rea lotului şi nu a mai cunoscut înfrângerea. Devenii au obţinut o victorie clară cu formaţia din Costeşti – înregistrată la mai bine de o lună de la precedentul succes, cu Herman­nstadt – şi apoi trei remize consecutive, plus punctele obţinute „la masa verde” cu Cis­nădie, care au adus la finalul sezonului, e­chipa deveană pe loc liniştitor, la mijlocul cla­samentului din seria a VII-a.
Într-o discuţie avută cu antrenorul devean Ştefan Nanu,am încercat să reliefăm acti­vi­tatea formaţiei în turul de campionat şi pers­pec­tivele acersteia îm retur.

Reporter: Cum a fost debutul de sezon?
Ştefan Nanu: Am început cu un meci acasă cu Şelimbăr, pierdut de două greşeli ale por­tarului Manea. A fost o înfrângere nemeritată în opinia mea, pentru că am jucat de la egal cu o echipă care are în componenţă jucători de Liga I şi care a dominat clar seria noastră. La Târgu Cărbuneşti am luat golurile pe nişte gafe individuale incredibile. Primul în pre­lun­girile primei reprize, în minutul 46 sau 47, cele­lalte în minutele 80 şi 90. După acest meci i-am reziliat contractul lui Cârstoiu. I-am şi spus că aveam alte pretenţii de la ex­pe­rienţa lui şi am considerat că a greşit prea uşor. A urmat victoria cu Hermannstadt, după un joc bun făcut de noi. Cu Jiul la Petroşani am condus, însă am avut parte de un arbitraj prost, cu două penalty-uri inventate pentru ei. La Mediaş am condus cu 2 – 0, după care arbitrul ne-a lăsat din minutul 52 în zece oameni şi am pierdut cu un gol din penalty în minutul 94. Trebuia să avem 6 sau 7 – 0 la pauză după aspectul jocului, i-am şi felicitat după meci pe băieţi pentru jocul prestat.

Reporter: Totuşi s-a schimbat ceva în jocul formaţiei, către finalul de sezon.
Ştefan Nanu: După înfrângerea cu Media­şul, am schimbat programul. În loc de di­mi­neaţă am pus antrenamentul după amiaza, la ora jo­cului, pe la trei jumătate – patru. Lu­crurile s-au schimbat şi pentru că le-am pus în vedere că le tai 50 la sută din salarii, mer­gând până la re­zilierea contractului, dacă nu îşi văd de trea­bă. S-au simţit şi de atunci nu au mai pierdut nici un meci. Asta deşi în ulti­mele patru etape am avut jucători depistaţi cu covid (totuşi, faţă de alţii am stat compa­ra­tiv foarte bine!), între care doi fundaşi centrali, Jude şi Bogdanovici, plus Curescu şi cei de la juniori. Astfel s-a pro­dus revirimentul din partea a doua a sezonu­lui. Dacă ţineţi minte, la fel s-a întâmplat şi în se­zonul trecut, când am început slab iar apoi în ultimele şase etape nu am mai pierdut nimic.

Reporter: Au fost şi condiţii dificile de pregătire, datorită faptului că baza de la Stadionul Cetate este în renovare.
Ştefan Nanu: Condiţiile de pregătire de care a beneficiat echipa nu au fost dintre ce­le mai bune, multe din rezultatele înregis­tra­te fiind şi o urmare a acestora. Am făcut două luni de antrenamente cu deplasări de câte 50 de kilometri, ba la Ilia, ba la Certej, ba pe terenul doi de la Simeria, acolo unde am găsit teren liber. Aşa s-a adunat oboseala, mai ales că nu am putut face recuperarea după efort, că nu am avut apă caldă. Mai întâi au fost probleme cu termocentrala de la Mintia, apoi s-au spart ţevile de la stadion.

Reporter: Am constatat că într-o perioadă nu aţi beneficiat de aportul tuturor jucătorilor din lot. De ce, ce s-a întâmplat?
Ştefan Nanu: Am avut şi mulţi accidentaţi, din cauza terenurilor proaste şi cu lipsa re­cuperării. Petresc, ruptură de ligamente în­cru­cişate, Marius Ion, probleme cu tendonul, apoi fisură, Doboş, cu genunchiul. Mulţi au făcut entorse pe terenul doi de la Simeria, pe o suprafaţă de joc tare şi cu denivelări.
Ca joc am avut probleme pe faza defensivă în prima jumătate a campionatului, am primit prea uşor goluri. În a doua jumătate ne-au lipsit fundaşii centrali din cauza covid, a tre­buit să improvizez în acea zonă. Marele câş­tig este Tecsi, vârf de atac reprofilat ca fun­daş central. S-a achitat excelent de sarcini pe noul post, s-a văzut experienţa lui în joc. Alt câştig incontestabil este Branea, un junior de 16 ani. După accidentarea lui Doboş, l-am in­tro­dus în primul 11 şi a jucat foarte bine. A făcut două meciuri foarte bune, apoi unul slab, la Dăeşti, unde l-am schimbat în minu­tul 15. I-am spus că aşa se întâmplă la vârsta lui, să nu îşi facă probleme. I-am dat încre­dere şi l-am folosit iarăşi titular la Şelimbăr, unde a jucat excelent.

Reporter: Multe nume noi în echipă, faţă de sezonul trecut…
Ştefan Nanu: Aveţi dreptate. Unul este Ghi­ghilicea ,în prezent golgeterul echipei, e un jucător bun, mă bazez în continuare pe el. Mă aşteptam mai mult de la Stere, un vârf de atac de 21 de ani, a avut multe ocazii de a înscrie, a marcat un singur gol. Mă aşteptam mai mult şi de la Bîrzan, la calităţile lui. Pe faza de atac ne-am creat ocazii importante, din păcate nu am şi reuşit să le fructificăm. Aşa s-a întâmplat şi la Horezu şi la Mediaş şi la Şelimbăr. Era normal, sunt mulţi jucători noi, tineri, trebuie să avem răbdare cu ei. Mai trebuie să ţinem cont că Bîrzan sau Ghi­ghilicea au venit abia din etapa a doua, direct la jocuri, fără pregătire în vară.

Reporter: O concluzie generală, după acest sezon?
Ştefan Nanu: Pot spune să sunt mulţumit, avem ca obiectiv clasarea între locurile 1 – 6, aşa că suntem în grafic. Desigur că îmi doresc mai mult, chiar dacă Deva e echipa cu cel mai bun punctaj din judeţ. Deocamdată suntem pe locul 6, la 5 puncte de locul 2, şi am scă­pat pentru sezonul de primăvară de Şelimbăr, care a bătut pe toată lumea, numai noi am luat punct cu ei. Am arătat un fotbal de cali­tate, şi când am pierdut am jucat fru­mos. Îmi place să joc ofensiv şi să văd ju­că­torii că intră să dea totul pe teren, asta le cer.

Reporter: Cum va fi în returul de cam­pio­nat?
Ştefan Nanu: Pentru retur îmi doresc să ter­minăm pe locul 2, dar şi pe 3 – 4 ar fi perfect. Sper ca în iarnă să aduc doi – trei jucători, ne mai trebuie un fundaş central şi un atacant. Avem jucători tineri, de calitate, plus cei care vor fi aduşi, cu o pregătire bună putem atinge acest obiectiv.
În primăvară începem cu meci acasă cu Gilortul, apoi în deplasare la Sibiu, avem ne­voie de un start bun. Pe termen mai lung avem în plan construirea unui centru pu­ternic de juniori, cu deveni. Deja de la centrul de juniori i-am adus lângă echipa mare pe Bra­nea, pe Lehel, pe Sapta şi vor mai fi şi alţii. Ni se oferă condiţii şi îi mulţumim pe aceas­tă cale primarului Florin Oancea şi celor aflaţi alături de sportul devean – fotbal, handbal şi celelalte secţii care se vor înfiinţa la CSM – şi care îl susţin cu infrastructura. Vorbind des­pre infrastructură, terenul doi de la stadionul din Deva este gata, o să avem unde face antrenamentele. Acelaşi lucru este valabil şi pentru grupele de juniori, care se vor antrena tot acolo. Gazonul de pe terenul nou va fi şi el instalat, însă prefer să îl ţin pentru la vară, să nu îl stric pentru cele doar patru jocuri acasă din retur. Terenul doi poate fi omologat pentru jo­curi oficiale, trebuie doar instalată o tri­bună, dar şi aşa se joacă fără spectatori acum. Mai este în plan construirea a încă două terenuri sintetice în spaţiul dintre terenul doi şi Aqualand, pentru cei 250 de copii şi juniori legitimaţi în acest moment la club.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura