Sport

FOTBAL. Ce calificare, ce performanță, ce bucurie!

Naţionala de fotbal a României s-a calificat la EURO 2024, după ce a învins echipa Israelului cu scorul de 2-1 (1-1), sâmbătă seara, pe Pancho Arena din Felcsut (Ungaria), în pen­ul­timul său meci din Grupa I a pre­li­minariilor. Antrenorul Edi Iordănescu duce, astfel, echipa României la tur­neul final după opt ani.

Cum se desfășoară tragerea la sorți
La începutul lunii viitoare, mai exact pe 2 decembrie, la Elbphilarmonie din Hamburg va avea loc tragerea la sorți EURO 2024 pentru faza grupelor, scrie prosport. Tur­ne­ul final găzduit de Ger­mania se va des­fășura a­nul viitor în pe­ri­oada 14 iunie – 14 iulie, în 10 orașe și pe 10 stadioane. Fi­na­la e pro­gra­mată pe Olympia­sta­dion din Berlin.
Sunt 24 de echipe parti­ci­pante la EURO 2024, cu 20 ve­nite din par­cursul clasic al pre­li­mi­na­ri­i­lor, alte 3 pe care le vom afla abia după play-off-ul Ligii Na­țiu­nilor dedicat accesului la EURO (abia pe 26 martie 2024), plus repre­zen­tativa Germaniei, țara gazdă. Vor fi con­fi­gurate prin tragere la sorți 6 grupe de câte 4 echipe fiecare, urmând să se califice în optimile de finală pri­mele două clasate din fiecare grupă plus cele mai bune 4 locuri trei din cele 6 grupe. Tragerea la sorți a grupelor se face pe 2 decembrie în baza a 4 urne va­lorice, alcătuite după clasamentul final al preliminariilor EURO 2024 ast­fel (se elimină rezultatele cu ultima cla­sată din grupele preliminare de 6 echipe):

  • Urna 1: Germania și top 5 câști­gă­toare de grupe funcție de punctele obținute
  • Urna 2: Câștigătoarele de grupe clasate 6-10 + cel mai bun loc 2 din pre­liminarii
  • Urna 3: Locurile 2 din grupe cla­sate pe pozițiile 12-7 în clasamentul fi­nal al preli­mi­nariilor
  • Urna 4: Locurile 2 din grupe cla­sate pe pozițiile 18-20 în clasamentul fi­nal al preliminariilor + cele 3 calificate prin play-off-ul Ligii Na­ți­u­nilor

Potrivit re­gu­la­men­tu­lui UEFA, dacă NU pierdem cu Elveția, marți, vom fi 100 la sută în urna 1 sau 2, fiind câș­tigători de grupă. Dacă încheiem grupa pe locul secund, vom fi în urna 3 sau 4 la tragerea la sorți. După rezultatele înre­gistrate până la această oră în pre­liminariile EURO 2024, în toate grupele, cele 4 urne valorice arată astfel acum:

  • Urna 1: Germania, Portugalia, Franța, Anglia, Austria, Spania
  • Urna 2: Turcia, Danemarca, Ungaria, Albania, ROMÂNIA, Belgia
  • Urna 3: Scoția, Olanda, Croația, Italia, Serbia, Slovenia
  • Urna 4: Slovacia, Cehia, Elveția, 3 echipe din play-off (100% în play-off sunt acum Israel, Georgia, Grecia, Bosnia – Herțegovina)

Dacă utilizăm această configurație a urnelor, arată prosport.ro, de acum, deși România are șanse reale, printr-o vic­torie cu Elveția, să meargă spre o urnă superioară, ne putem imagina că o “grupă imposibilă” pentru tricolori la EURO 2024 ar fi una de tipul:

  • Franța, ROMÂNIA, Italia, Elveția

Apropiată ca grad de dificultate ar fi și o grupă care ar arăta așa:

  • Germania, ROMÂNIA, Olanda, Grecia

Cea mai accesibilă grupă sau una dintre cele mai accesibile, pe care să o putem considera pe bună dreptate no­ro­coasă ar arăta astfel:

  • Austria, ROMÂNIA, Slovenia, Israel.
Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

„PCR”-ul (pile, relații, cunoștințe) merge și la privat, nu doar la insti­tuțiile de bugetari. Do­vada…

9 ore ago

Bulina albă

Marcel Dobrică, antrenor emerit din Petrila Pentru că elevii săi au obținut titlul de vicecampioni…

9 ore ago

Bulina neagră

Costel Cîrcel, recidivist din Petroșani Pentru că este un pericol social după cum au decis…

9 ore ago

Primarii-fotbaliști din țară, vicecampioni europeni. Primarul din Crișcior, singurul edil din județ participant la Campionatul european

Primarii din toată Europa s-au întâlnit la Liepzig unde nu s-au înfruntat în platforme electorale,…

9 ore ago

Tupeu de hoț! A jefuit o locuință în timp ce proprietarul dormea

Autorul infracțiunii era prieten cu copiii păgubitului și știa că are în casă bunuri care…

9 ore ago

Dat dispărut, găsit spânzurat

Tânărul din Petroșani, dispărut după sărbătorile pascale, a fost găsit, ieri, spânzurat. Cosmin (foto) a…

9 ore ago