Categories: Flash

Fostul primar al Devei, Mircia Muntean, condamnat definitiv la patru ani de închisoare cu suspendare

 

     Fostul primar al Devei între anii 1996 – 2012, actual deputat, Mircia Muntean, a fost condamnat definitiv la patru ani de închisoare cu suspendare, în dosarul în care este acuzat că, în perioada în care a fost primar al muncipiului Deva, a încheiat tranzacţii nelegale de terenuri cu Iosif Man, acuzat de traficarea a peste 200 de maşini furate.

Completul de cinci judecători a respins recursul

 

Completul de cinci judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a respins, astăzi, marţi, recursurile formulate de deputatul Mircia Muntean şi de celelalte persoane acuzate de fapte de corupţie, menţinând astfel condamnările dispuse în 17 iulie de un complet de trei judecători de la instanţa supremă. Astfel, instanţa a respins ca nefondate recursurile declarate de Mircia Muntean, Ovidiu Horaţiu Boldor, Iosif Claudiu Man, Carol Panduru şi Aurel Pop, precum şi pe cel al Ministerului Finanţelor, parte civilă în acest dosar.

 

În 17 iulie, un complet de trei judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie l-a condamnat pe  deputatul Mircia Muntean la patru ani de închisoare cu suspendare, pentru abuz în serviciu. Instanţa a dispus suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei, pe durata unui termen de încercare de şase ani. În acelaşi dosar, magistaţii i-au condamnat pe Iosif Claudiu Man la un an şi şase luni de închisoare cu suspendare şi pe Ovidiu Horaţiu Boldor la doi ani de închisoare cu executare. Cornel Moraru a fost condamnat la doi ani de închisoare cu executare, pedeapsă care a fost contopită cu o alta de trei ani de închisoare, primită într-un alt dosar. Instanţa a constatat că în cazul lui Moraru a fost executată integral pedeapsa de trei ani de închisoare. În cazul lui Iosif Man, instanţa a dispus încetarea procesului penal, ca urmare a decesului acestuia.

 

Obligaţi să plătească peste 330.000 de dolari

 

Judecătorii au admis în parte acţiunea civilă formulată de Ministerul de Finanţe şi i-a obligat, în solidar, pe Mircia Muntean şi pe Iosif Claudiu Man, în calitate de moştenitor al lui Iosif Man, la plata sumei de 333.743 de dolari sau echivalentul în lei, la care se adaugă dobânda calculată de la 25 martie 1999 până la plata integrală a sumei stabilite ca prejudiciu. De asemenea, instanţa a anulat trei titluri de proprietate şi trei procese verbale de punere în posesie a câte o mie de metri pătraţi de teren, în zona Bejan, emise pe numele lui Iosif Man, Aurel Pop şi Carol Panduru. Judecătorii au mai anulat tranzacţia din 25 martie 1999 încheiată între Primăria municipiului Deva, Comisia Judeţeană şi Comisia Locală pentru aplicarea Legii 18/1991, Iosif Man, Aurel Pop şi Carol Panduru, un contract de vânzare-cumpărare încheiat în 12 mai 1999 între Iosif Man şi Shell România SRL, precum şi autorizaţia de construcţie din 23 august 1998. Decizia instanţei supreme a fost contestată la Completul de cinci judecători al ICCJ, care astăzi, marţi, a dat sentinţa definitivă.

 

Procesul a început în anul 2004

 

Mircia Muntean a fost trimis în judecată în acest dosar în ianuarie 2004, fiind acuzat de abuz în serviciu privind tranzacţii nelegale de terenuri. Dosarul a fost judecat mai întâi la Judecătoria Sectorului 2 Bucureşti, fiind mutat, în februarie 2013, la instanţa supremă, competentă să judece cauze în care sunt acuzaţi parlamentari, ca urmare a faptului că Mircia Muntean a intrat în Camera Deputaţilor, pe listele ARD, ca membru PDL.

În iulie a.c., după condamnarea penală a lui Mircia Muntean în prima instanţă, PDL a anunţat că acesta şi-a pierdut calitatea de membru al partidului ca urmare a unei condamnări penale în primă instanţă.

 

     În urma acestei condamnări definitive, se pare că Mircia Muntean va pierde şi postul de deputat, întrucât conform art. 64 din Codul Penal i se interzice dreptul de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat, dreptul de a alege şi de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice, iar potrivit art.208 din Statutul Deputaţilor, calitatea de deputat încetează în caz de pierdere a drepturilor electorale. (Adriana Năstase)

   

MesagerulHunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc gurile rele că s-au pus deja la bă­taie bani frumoși pen­tru unii candidați care…

10 ore ago

Laurențiu Nistor: Drumuri moderne pentru dezvoltarea comunităților locale

Infrastructura rutieră modernă este primul pas spre dezvoltarea social-eco­no­mică și turistică a județului Hunedoara. Consiliul…

11 ore ago

Bulina albă

Florin Maxim, antrenorul echipei Corvinul Hunedoara Pentru că va primi titlul de Cetățean de Onoare…

11 ore ago

Bulina negră

Dan Vîlceanu, deputat neafiliat Pentru că l-a mușcat pe fostul său coleg, deputatul Florin Roman,…

11 ore ago

Ce exemplu, ce scandal! Bătaie în Parlamentul României. Florin Roman îl acuză pe Dan Vîlceanu că i-a dat un genunchi în față

Bătaie în Parlamentul României: Deputatul liberal Florin Roman îl acuză pe Dan Vîlceanu (deputat neafiliat,…

11 ore ago

Un nou val de praf saharian lovește România – Care vor fi zonele afectate

Meteorologii anunţă că un nou val de praf saharian va ajunge deasupra României, începând de…

11 ore ago