Actualitate

Foştii şefi de la Mina Petrila, condamnaţi la închisoare

Carmen Cosman

Foştii şefi ai Exploatării Miniere Petrila au fost condamnaţi la închisoare cu executare de magistraţii Judecătoriei Târgu Jiu. Instanţa i-a găsit vinovaţi de moartea celor 13 mineri şi salvatori, care au pierit în tragedia din 15 noiembrie 2008.
 

Din cinci vinovaţi, trei au fost judecaţi
Pentru prima oară după 1990, o instanţă din România a condamnat la închisoare cu executare trei foşti şefi ai minerilor, găsiţi vinovaţi pentru tragedia din data de 15 noiembrie 2008 de la Mina Petrila. În acea sâmbătă neagră a mineritului, în subterans-au produs, la interval de aproape patru ore, două explozii, în urma cărora şi-au pierdut viaţa 13 persoane, iar alte 14 au fost rănite. Prima explozie s-a soldat cu opt morţi şi nouă răniţi, iar în cea de-a doua, şi-au pierdut viaţa cinci salvatori minieri şi şase oameni au fost răniţi.
Cinci persoane au fost găsite vinovate, dar două dintre ele au decedat în acel cumplit accident.  Trei dintre ele au ajuns în faţa judecătorilor, în data de 15 septembrie 2009, când a avut loc prima înfăţişare în acest proces, care i-a ţinut  cu sufletul la gură pe urmaşii celor decedaţi. Procurorii care au instrumentat acest dosar au stabilit că minerii de la Petrila au fost trimişi la moarte sigură, în timp ce fostul director, Aurelian Necula, inginerul şef securitate minieră, Gheorghe Roşu şi şeful staţiei de salvare minieră a EM Petrila, Dan Ştefan Ungur, a fost învinovăţiţi de ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă şi pentru infracţiuni privind nerespectarea măsurilor de protecţie a muncii.

Fostul director a primit şapte ani şi jumătate
După un proces care a durat mai bine de un an şi care a cunoscut mai multe amânări şi chiar o strămutare de la Petroşani, la Târgu Jiu, instanţa i-a găsit vinovaţi pe cei trei foşti şefi ai Exploatării Miniere Petrila şi a dispus aplicarea unor pedepse cu închisoarea, fără suspendarea executării.
Potrivit sentinţei pronunţate de Judecătoria Târgu Jiu, în dosarul tragediei de la Mina Petrila, fostul director a fost condamnat, în urma contopirii pedepselor, la  şapte ani şi şase luni de închisoare. De asemenea, Gheorghe Roşu a primit o pedeapsă de şase ani şi jumătate, la fel ca şi Dan Ştefan Ungur. Magistraţii Judecătoriei Târgu Jiu au mai stabilit obligarea celor trei inculpaţi în solidar cu părţile responsabile civilmente, CNH S.A. Petroşani şi E.M. Petrila, la plata a 342.429,44 lei despăgubiri civile către Spitalul Clinic de Urgenţă şi Chirurgie Plastică şi Reparatorie şi Arsuri Bucureşti, 120.410,49 lei despăgubiri civile către Spitalul Clinic de Urgenţă Bucureşti, 14.098,08 lei despăgubiri civile către Spitalul de Urgenţă Petroşani, cu dobânzile legale aferente, până la achitarea integrală a debitelor. În plus, foştii şefi trebuie să mai achite câte 100.000 lei daune morale către părţile civile Liviana Alecsa, Maria Moş, Ana Violeta Vişan, Nadia Rodica Stoian,  Elena Şipoş, Mihaela Măţan, Silvia Adriana Bîlbă,  Liliana Mateş,  Ofelia Elekeş, Cristina Frăţilă,  Ana Puian câte 50.000 lei daune morale către părţile civile Alexandru Socolescu, Constantin Loghin,  Nicolae Alecsa, Petru Matei şi  câte 20.000 lei daune morale către Adelina Ioana Vişan, Daniela Oana Frăţilă, Robert Elekeş şi Adrian Puian. Alte 3.500 lei au fost stabilite drept despăgubiri  către părţile civile Nicolae Alecsa, Petru Matei,  Constantin Loghin şi Alexandru Socolescu, reprezentând contravaloarea diferenţei de concediu medical şi a diferenţei de salariu realizat de părţile civile până la data de 15.11.2008 şi cel realizat în prezent.
Pe de altă parte, Rusu, Ungur şi Necula mai trebuie să achite, tot în solidar şi cu părţile responsabile civilmente, CNH S.A. Petroşani şi E.M. Petrila, daune către orfanii celor 13 mineri şi salvatori morţi în accidentul de acum doi ani, cu titlu pensie de întreţinere, începând cu data pronunţării prezentei sentinţe, până la majoratul minorilor, iar în cazul continuării studiilor, până la vârsta de 25 ani, dar şi cheltuieli de judecată pentru părţile civile constituite în acest dosar.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura