ActualitateFlash

Fosilele urşilor de cavernã, de vânzare pe ebay

Anamaria Nedelcoff

De pe site-ul american ebay, poţi cumpăra absolut orice, inclusiv fosile de ursus spellaeus (urs de cavernă), vechi de peste 40.000 de ani, provenite din peşterile din România, inclusiv din peşteri din masivul Retezat.

Nu există nici o reglementare
Astfel, cu nu mai puţin de 85.000 de dolari, poţi cumpăra la liber schelete întregi de urşi de cavernă, unul al unui mascul şi altul al unei femele. Alţii, mai puţin norocoşi, nu au putut scoate din România chiar tot scheletul, ori nu l-au găsit, aşa că se mulţumesc să vândă câte un craniu, pentru 8.000 de dolari sau câte un dinte, pentru 22 de dolari. Mai mult, cei care comercializează asemenea suveniruri susţin că totul este absolut legal. Iar autorităţile române nu prea au ce face, chiar dacă totul se întâmplă sub ochii lor.
Viorel Lascu, preşedintele Federaţiei Române de Speologie (FRS), spune că, chiar dacă vânzarea fosilelor fără acte de provenienţă pentru ele, este ilegală, Poliţia Patrimoniului nu are suficient personal. ”Este total ilegal. În România, e ilegal. Au mai fost cazuri când am anunţat furturi de acest gen, dar Poliţia Patrimoniului este subdimensionată şi nici nu sunt persoane care să se deplaseze acolo. Din păcate, în România şi în Uniunea Europeană nu există nici o reglementare legată de traficul de fosile, ci numai de traficul de animale vii. Dar există Legea 49/2011 cu privire la regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice şi mai e şi partea cu Legea patrimoniului, acestea ar trebui să oprească astfel de practici”, susţine Lascu.

Fosile cărate cu basculanta
Peştera Nr. 4, din Munţii Retezat, a avut ghinionul de a se afla la numai câteva sute de metri de DN66A. Tot ghinion se poate numi că aici, în urmă cu 40.000 de ani, şi-au găsit sfârşitul numeroşi urşi de cavernă, pe fundul puţului adânc de 25 de metri. Cei care au ştiut ce valoare au scheletele animalelor preistorice au profitat. Din plin.
”Se vorbeşte despre două autobasculante care au cărat schelete de ursus spellaeus din Peştera Nr.4. Erau atâţia, pentru că în puţul de 25 de metri, cădeau şi nu mai puteau urca înapoi. Mureau acolo. Un lucru este clar: cei care au furat scheletele de acolo ştiau ce sunt şi mai ştiau şi unde să le găsească. Nu poate fi decât cineva care era familiarizat cu peşterile din Retezat şi cu ce se găseşte în ele”, a declarat Sorin Sanda, salvator montan la Uricani.
Şi George Resiga, şeful Salvamont Lupeni, împătimit al speologiei, vorbeşte despre furturile din Peştera Nr.4. ”Ministerul Mediului şi alte instituţii care au legătură cu patrimoniul cultural nu s-au omorât foarte tare pentru a-şi conserva patrimoniul sau a-i pedepsi pe hoţi. Ca speolog, nu te poţi lăuda cu ce ai găsit, pentru că statul nu va avea bani să vină să conserve situl arheologic, dar se adună hoţii”, susţine Resiga.

Au distrus şi peştera
Mai mult, după ce au furat cam tot ce era de furat din locul respectiv, hoţii s-au pus şi pe distrus. Înarmaţi cu târnăcoape, lopeţi şi ciocane, au săpat toată galeria principală a peşterii, în căutare de fosile îngropate. Practic, în câteva minute, au distrus ceea ce naturii i-a luat zeci de mii de ani să construiască. Sorin Sanda vorbeşte despre valorile speologice distruse: ”Au spart podeaua formată din gururi de calcit, au rupt stalagmitele, stalactitele, domurile. Acestor formaţiuni le-a luat mii de ani să ajungă la starea în care erau. Peştera a fost închisă cu o uşă de fier, dar degeaba. Sincer să fiu, mă mir că nu au furat-o şi pe asta încă”, spune Sorin Sanda.
Ce fac autorităţile care ar trebui să ia măsuri? În timp ce reprezentanţii Poliţiei Uricani se jură că în ultimii ani nu au înregistrat nici o plângere legată de ”eventuale furturi” din Peştera Nr. 4, cei de la Primăria Uricani nu ştiu de cine aparţine aceasta. ”Eu aşa cred, că e peştera noastră. Eu nu ştiu să fie vreo peşteră în zona noastră care să fie administrată de Ministerul Culturii. Bănuiala mea e că nu se află în patrimoniul altei instituţii, ci al nostru. Dar nu ştiu ce să spun, ce e cu ea şi dacă s-a furat. E prima oară când aud de urşi din ăştia la noi în zonă”, a declarat Flori Nelu, secretarul Primăriei Uricani.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura