Categories: Actualitate

Fişe medicale digitale la serviciile de urgenţe

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, vrea ca din 1 martie, să funcţioneze Sistemul Digital de Raportare pentru SMURD, unităţi de primire urgenţe (UPU) şi serviciile judeţene de Ambulanţă, astfel ca să fie înlocuite fişele medicale de hârtie.
Se lucrează în paralel de anul trecut
Sistemul va permite înlocuirea fişelor de hârtie pentru pacienţi, aliniind astfel ţara noastră la standardele occidentale. În toate ţările occidentale nu se mai foloseşte suportul de hârtie la întocmirea fişelor bolnavilor, ci se merge pe raportări digitale.
Medicul Călin Dumitrescu, de la Serviciul de Ambulanţă Judeţean, a declarat pentru MESAGERUL HUNEDOREAN că în prezent se utilizează atât raportările pe suport de hârtie, cât şi cele digitale. Am început să lucrăm pe tabletele pe care le avem în dotare pe ambulanţe de anul trecut. Astfel, informaţiile se trimit la Unitatea de Primire Urgenţă, unde pot fi vizualizate de medicii de acolo. Acest lucru va presupune ca în timp real, echipajul să consemneze momentele importante din timpul intervenţiei. Fişa electronică ajunge la Secţia de Interne sau Chirurgie de la UPU, unde se completează de către medicii de acolo. Predarea fişei de caz la UPU se va face tot în format electronic, pe un sistem informatic compatibil cu tabletele de pe fiecare ambulanţă”, a declarat dr. Călin Dumitrescu, purtătorul de cuvânt al SAJ.
„La sosirea la UPU, personalul din prespital, de la ambulanţă sau SMURD, are obligaţia să finalizeze fişa şi să predea medicului de la UPU o copie a fişei care face parte din fişa de la UPU. Medicul de la UPU deschide o fişă nouă în care trece toate datele şi toate manevrele, examinările, medicamentele şi consumabilele corelate cu pacientul respectiv. Fişa se închide la plecarea pacientului din UPU. Practica aceasta este una internaţională”, declara Raed Arafat, în urmă cu câteva luni, când a început implementarea acestui sistem. (A. Năstase)

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

Primarul Hunedoarei, Dan Bobouțanu: Hunedoara pe mâini bune!

Dan Bobouțanu și-a depus ieri candidatura pentru un nou mandat de primar al municipiului Hunedoara.…

3 zile ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii că o duduie de la o pri­mărie continuă să facă afaceri pe banii…

3 zile ago