Editorial

Fiscul ne va arde, în sistem american

Se pare că de la anul, Fiscul va lucra după sistemul american, astfel încât nici un român să nu scape nevămuit de stat. Potrivit declaraţiilor unui director din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), din 2011, orice persoană fizică beneficiară de venituri suplimentare pe lângă salariu, pe care nu le declară, va fi controlată la sânge de Fisc. Inspectorii fiscali vor controla fiecare cheltuială, fiecare achiziţie şi vor avea acces la toate plăţile făcute din contul bancar. Orice venit care nu poate fi justificat va fi impozitat de stat. Dacă descoperă că ai cheltuit mai mult decât ai declarat că ai câştigat, Fiscul te obligă să plăteşti un impozit pe venit de 16 la sută din suma rezultată din diferenţă, a explicat directorul de la ANAF. Mai mult, dacă în urma controalelor se dovedeşte ca banii vin din surse ilegale, atunci vei ajunge şi pe mâna Parchetului.
Vor fi scutite de impozit doar sumele primite cadou, donaţie sau moştenire, iar inspectorii fiscali vor avea acces la rulajele conturilor bancare şi la toate datele privind cheltuielile, a precizat oficialul ANAF, tot el subliniind că legea a fost făcută în colaborare cu experţii FMI, după modelul american.
Deci, fraţi români, gata cu ciubucurile, cu comisioanele, cu banii câştigaţi la negru. Noua lege vizează numeroase categorii sociale şi profesionale, care au posibilitatea să câştige un ban peste veniturile înregistrate, cum sunt artiştii, sportivii, micii meseriaşi, taximetriştii şi alţii. Dar cel mai puternic îi loveşte această lege pe oamenii politici, pe cei cu funcţii în administraţie – locală şi naţională – şi în anumite instituţii publice, despre care se ştie că îşi îngroaşă veniturile, nu din salarii, ci din comisioane şi peşcheşuri.
Este clar că, în condiţiile intrării în vigoare a acestei legi, n-ai prea multe posibilităţi să-ţi ascunzi de Fisc banii nedeclaraţi. Îi poţi ţine la ciorap, dar pe lângă faptul că este periculos şi ineficient, deoarece acolo nu fac pui, nici nu te prea poţi folosi de ei. Adică, nu poţi să-ţi cumperi proprietăţi de valoare mai mare, că tot te înhaţă Fiscul. Ai putea să-i cheltuieşti în concedii, unde să trăieşti ca un nabab, dar şi aici este o problemă. Nu poţi trece peste graniţă, decât o anumită sumă de bani, pe care trebuie să o declari. Dacă te prinde cu mai mulţi bani ascunşi în bagaje sau în chiloţi, rămâi fără ei şi te alegi şi cu un dosar penal.
Nu-i o soluţie nici să-ţi faci depozite în băncile din străinătate, deoarece acolo nu poţi merge cu valiza plină de euro sau dolari şi să-i depui în cont. Cum treci de 1.000 de dolari sau de euro, cum eşti luat în vizor şi întrebat de unde-i ai.
Aşa stând lucrurile, dacă legea amintită va intra în vigoare de anul viitor, aşa cum se preconizează, va fi ceva deranj în viaţa persoanelor din categoriile amintite. Dar cum românul este descurcăreţ de felul lui, mare lucru să nu găsească el metode să păcălească Fiscul.

One thought on “Fiscul ne va arde, în sistem american

  • Mult stimate şi iubite domnule Mircea Lepădatu,
    Mărturisesc cu cea mai mare sinceritate că m-am gândit să nu răspund la incisiva ta punere la punct transcrisă pe site. Dar Domnia Ta eludezi adevărul cotidian precum bei apă zilnic. Sigur că poziţia Domnie Tale are o anumită tentă neacademică dar nu sunt surprins căci, din câte ştiu, nu eşti…academician şi nici nu ai şanse să devii în ***ând. Spui că nu te intereseză persoana mea, ceea ce nu este adevărat. Ca ziarist, până la un punct şi un mod, este firesc să te preocupe persoanele publice, situaţie în care mă încadrez şi eu. Ca o paranteză. Faci mare caz de calitatea ta de ziarist dar ea nu este singulară în activitatea ta pentru că te-ai inregimentat politic fiind consilier al prefectului când acesta era încă om politic. Nu e nimic rău în asta doar că nu te poţi declara jurnalist independent aşa cum faci acum. Revenind, în anul 2004, dezinformat fiind te-ai manifestat apriori bucuros că nu am mai câştigat un loc în Camera Deputaţilor. Apoi, contrazis fiind ai menţionat că am intrat în parlament prin redristribuire ceea ce nu este adevărat pentru simplul motiv că la minorităţi nu există aşa ceva. Trebuia să îţi justifici în acest caz neprofesionalismul şi dezinformarea cititorilor tăi. Este, în definitiv, dreptul tău să nu îţi fiu simpatic şi nu mă afectează de loc acest fapt. Grav este că pe baza antipatiei ai dezinformat cititorii. Sunt deputat al unei minorităţi a cărei organizaţie, Uniunea Culturală a Rutenilor, a devenit membră a Consiliului Mondial al Rutenilor unde, datorită activităţii noastre s-a popularizat politica ţării noastre faţă de minorităţi în general deci şi faţă de ruteni. România poate fi considerată un model în acest sens. Nu este puţin, zic eu, ca ţara noastră să fie cunoscută şi apreciată astfel. Nu vreau ca cineva să credă că, noi rutenii, ne arogăm acest merit exclusiv. Noi facem parte din Consiliul Minorităţilor Naţionale şi Grupul Minorităţilor Naţionale din Camera Deputaţilor. Este politica noastră în ansamblu de a contribui la promovarea imaginii României în lume privitor la atitudinea faţă de minorităţile naţionale. Că activitatea mea ca deputat este ca frecţia la piciorul de lemn – aici mă copleşeşte spiritul tău academic – e o părere şi democraţia permite şi promovează diversitatea părerilor. Eşti însă contrazis de electorat care mi-a acordat de trei ori la rând încrederea sa şi pentru mine asta contează. La lansarea volumului Conotaţii istorice şi politice în publicistică am fost onorat de prezenţa unui numeros public, a unor personalităţi distinse Mircea Moloţ, Ioan Inişconi, Petru Păun-Jura, Valentin Popescu, Olivia Niţescu, Adela Herban, Ioachim Lazăr, Ana Mund, Mihaela Balaci, Dumitru Tâlvescu, Dorin Sângeorzan, Gligor Haşa, Petrişor Ciorobea, Torino Bocăniciu, Traian Inulescu, Viorel Anicescu, etc. Acţiunea a fost reflectată pe larg în presă. Quod erat demonstrandum ! În rest să auzim numai de bine şi să te bucuri de sănătate mult stimate şi iubite domnule Mircea Lepădatu.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura