Film amuzant cu un urs din Parcul Naţional Retezat, surprins de camerele video la… scărpinat

Un simpatic urs care a ieşit din hibernare a fost surprins de camerele video ale Romsilva într-o pădure din Parcul Naţional Retezat în timp ce se scărpina de unul dintre copacii din zonă, specialiştii apreciind că în acest fel animalul scapă de paraziţi, în paralel cu marcarea teritoriului.
Filmarea amuzantă cu ursul a fost reali­zată de camerele de monitorizare a faunei insta­late în pădure de specialiştii Romsilva, se arată într-o postare ce a fost preluată pe pa­gina de Facebook a Parcului Naţional Re­tezat de la Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva.
„Scărpinatul de coaja arborilor, chiar dacă este amuzant pentru noi şi reconfortant pentru urşi, are un dublu rol: îi scapă de pa­raziţi şi îşi marchează teritoriul. În România, unde există una dintre cele mai dezvoltate populaţii se urs din Europa, urşii trăiesc în pă­durile din zona montană a lanţului car­patic”, au explicat specialiştii.
Parcul Naţional Retezat (PNR) este unul dintre cele 22 de parcuri naţionale şi na­turale administrate de Regia Naţională a Pădurilor-Romsilva, fiind situat în judeţul Hu­nedoara. PNR se întinde pe o suprafaţă de 38.047 hectare, din care 19.988 ha sunt păduri. Dintre acestea, 9.893 ha sunt in­cluse în zone de protecţie strictă sau inte­grală, mai notează specialiştii PNR. (Sorin Blada, Agerpres)

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

stiri si ziare