Într-o  aşezare din dreapta Crişului Alb, la Ribiţa, sosesc, mâine, cetele de colindători, aducând cu ele bucuria, emoţia şi frumuseţea cântărilor dedicate sărbătorii Crăciunului. Sunt elevi ai unor şcoli din Ţara Zarandului (din judeţele Hunedoara şi Arad) şi de pe Valea Mureşului, care vin să se întreacă într-o competiţie artistică intrată în tradiţia locurilor – Festivalul-concurs de colinde şi pictură pe sticlă, o manifestare aflată acum la a IX-a ediţie.

Iniţiată cu scopul păstrării tradiţiilor Sărbătorii Crăciunului, valorificării colindelor deosebite din diferite zone ale judeţului Hunedoara şi, mai ales, pentru implicarea elevilor şi a şcolilor în perpetuarea datinilor şi obiceiurilor ancestrale, manifestarea de la Ribiţa stârneşte an de an o vie emulaţie, atât în rândul copiilor cât şi al părinţilor şi bunicilor. În casele moţilor crişeni, aceste preocupări sunt vizibile  de la „lăsatul secului” şi în tot postul Crăciunului prin învăţarea sau repetarea colindelor la gura sobei ori căutatul prin lăzile de zestre după costumele populare purtate la vremea prunciei de către „ăi” mari.
Protagoniştii zilei de la Ribiţa  sunt  elevi ai claselor I – VIII, exact acei purtători ai candorii către sufletele oamenilor. Ei vor concura în cadrul celor două secţiuni ale festivalului: „Colinde” şi „Pictură pe sticlă”. În cadrul primei secţiuni vor fi prezentate programe de colinde specifice localităţilor sau zonelor de unde provin grupurile de colindători, în timp ce în secţiunea de pictură pe sticlă, elevii vor realiza icoane ce trebuie să se încadreze într-una din temele concursului: „Naşterea Domnului”, „Fecioara cu Pruncul” sau „Sfântul Nicolae”. Picturile realizate cu această ocazie vor fi prezentate într-o expoziţie la Şcoala Gimnazială „Preot Iosif Comşa” din Ribiţa, după cum ne-a precizat Monica Duşan, iniţiatoarea acestei manifestări.
Într-o altă aşezare hunedoreană, tot mâine, vremea sărbătorilor de iarnă aduce, din nou, fulguieli de colinde pe străzile urbei de pe Cerna. Clubul Copiilor din Hunedoara organizează cea de a XVIII -a ediţie a Festivalului Internaţional „Rădăcinile Noastre” cu genericul „Am venit să colindăm. Datini şi obiceiuri de Crăciun”. Parada colindătorilor se va desfăşura pe Bulevardul Corvin din Hunedoara (începând cu ora 11:00) şi se va încheia pe platoul Casei de Cultură, cu un program de colinde pentru oraşul Hunedoara. (D. Corpade)   

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Am trăit s-o vedem și pe asta! Cârcotașii din regiunea cu lăm­pașe a județului nostru…

14 ore ago

Bulina albă

Cristian Ionică, manager SC Apa Serv Valea Jiului Pentru că a răspuns solicitărilor unităților de…

14 ore ago

Bulina neagră

Florin M. din Petrila Pentru că a fost trimis în judecată pentru violarea unei minore…

14 ore ago

România asistaților social. Mii de beneficiari de ajutoare sociale refuză să muncească, chiar cu riscul de a le pierde

Conform datelor furnizate pentru „Adevărul” de către Ministerul Muncii, în România erau, marți, 23 aprilie,…

14 ore ago

Și-a băgat vecinul în spital, dar nu răspunde pentru faptă

Un bărbat din municipiul Deva a scăpat de răspunderea penală, dar și de plata unor…

14 ore ago

O relație interzisă s-a transformat într-un coșmar

Hunedoreanca a crezut că și-a găsit iubirea deși era căsătorită. La fel și cel cu…

14 ore ago