Actualitate

Festivalul naţional „Strãjerii muzicii“, pe scena din Baru

OLYMPUS DIGITAL CAMERAMagdalena Şerban

În comuna Baru, într-un centru cultural de excepţie, modernizat după modelul celor din marile metropole, duminică a avut loc a treia ediţie a Festivalului Naţional „Străjerii Muzicii“, organizat de Primăria comunei Baru, Dinu Maxer şi Fundaţia „Aripi Întinse“.

Marele premiu a plecat la Vulcan
În acest an, concursul de interpretare pentru copii şi tineret a adunat la start participanţi din Baru, Vulcan, Petroşani, Lupeni şi Drobeta-Turnu Severin. Concurenţii au fost împărţiţi în trei grupe – muzică uşoară juniori, muzică uşoară seniori şi muzică populară. Cum vocile de aur nu au întârziat să apară, grea le-a fost misiunea juraţilor Cristina Muntean, Dinu Maxer şi a preşedintelui de juriu Mihai Trăistariu, în ceea ce priveşte departajarea. Trofeul ediţiei, care a constat într-o cupă, o diplomă şi cinci sute de lei, a mers la Lorena Lalu din Vulcan. Concurenţii care s-au clasat pe locurile întâi, doi şi trei au fost premiaţi cu câte un trofeu, o diplomă şi cadouri din partea organizatorilor. Premiul special „Dinu Maxer“, constând într-o melodie ce va fi compusă de îndrăgitul interpret şi compozitor, a fost câştigat de Oana Cenuşe, o tânără din Drobeta Turnu Severin. După concurs, a avut loc un show semnat de finalista Next Star, Ingrid Boengiu, Deea şi Dinu Maxer, cântăreaţa de muzică populară Cristina Muntean şi bineînţeles, invitatul special Mihai Trăistariu. De precizat că taxa de participare la concurs a
fost una dintre cele mai mici practicate la nivel de ţară, 50 de lei, iar participanţii din Baru au beneficiat de gratuitate. Suma încasată va reveni Fundaţiei „Aripi Întinse“.

Cultura cere oameni şi oamenii cer cultură
„Consider că o comunitate nu se poate dezvolta fără cultură, aşa că se impunea să organizăm evenimente de calitate. Sunt multe talente locale, iar prin urmare, m-am gândit să găsesc o formulă ca să le ajutăm, deoarece comparativ cu ceilalţi copii care trăiesc într-un mediu în care au acces la profesionişti ce pot să-i pregătească în domeniul muzical, la Baru sunt doar profesori suplinitori la cursurile de profil. Eu am deja o sintagmă preluată şi pe care o aplic: trăim sub acelaşi cer, dar orizonturile ne fac diferiţi”, spune Daniel Răducanu, primarul din Baru. De notat că, deşi evenimentul a implicat nume grele din sfera muzicală şi a avut o adresabilitate naţională, Consiliul Local şi Primăria Baru au scăpat ieftin, alocând din bugetul local suma de 8.000 de lei.

Dinu şi Deea Maxer au rădăcini hunedorene
Se pare că afinitatea lui Dinu Maxer pentru acest judeţ se datorează într-o oarecare măsură şi originilor sale. „Părinţii mei sunt născuţi în Uricani. Relaţia aceasta specială cu comunitatea din Baru am dezvoltat-o cu patru-cinci ani în urmă, la Zilele Comunei. Am compus, începând cu anul 2000, piese pentru copii, care au câştigat trofee şi premii. Astfel, am ajuns în juriu la diferite festivaluri şi m-am gândit că ar fi frumos să le şi organizez. În ediţia cu numărul unu a festivalului „Străjerii Muzicii”, trofeul l-a câştigat Laurenţiu Bârzoi din Lupeni, care ulterior a ajuns în finala concursului naţional de talente X Factor, iar cea de anul trecut, Ingrid Boengiu, a făcut furori, ajungând în finală la Next Star”, arată Dinu Maxer. „Vorbesc cu copii şi tinerii de aici şi extra-festival, pe site-urile de socializare. Ei ne aşteaptă cu căldură şi noi venim cu mare drag. Mama mea s-a născut în Valea Jiului, în oraşul Petrila, aşa că acesta este încă un motiv datorită căruia ne simţim aici ca acasă”, declară Deea Maxer.

Mihai Trăistariu: vocea, înainte de toate
La rândul său, ambasadorul României la Eurovision şi totodată cântăreţul român cu cele mai multe premii internaţionale, Mihai Trăistariu, a declarat: „Mă aflu pentru prima dată la Baru, fiind invitat în calitate de preşedinte al juriului. Am punctat vocea, înainte de orice. Sunt mulţi colegi de breaslă care dacă văd o fată mai durdulie sau una mai prost îmbrăcată, le depunctează. Mi se pare nedrept, deoarece poţi descoperi un fenomen într-un copil de la ţară”, a afirmat acesta. Trăistariu se pare că nu s-a zgârcit la aprecieri, acordând şase note de 10 unor concurenţi care l-au impresionat prin talentul lor muzical. Astfel, pe copii, cu cele şase voci foarte bune, care au evoluat pe scena din Baru, Trăistariu îi va trimite direct în finala festivalului organizat sub umbrela sa, Liga Campionilor în Muzică, festival care se va desfăşura la Râşnov. Ei vor participa la festival fără a mai parcurge etapele de preselecţie şi a mai achita taxa de participare.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura