Categories: Actualitate

Festivalul Dac Fest, la Mãgura Uroiului

  Adriana Năstase

În perioada 26-28 septembrie, în zona sitului arheologic Măgura Uroiului, lângă Simeria, va avea loc cea de-a cincea ediţie a Festivalului Dac Fest. Prin această manifestare, organizatorii vor să readucă în atenţia publicului valorile civilizaţiei dacice pe teritoriul situat în apropierea fostei capitale Sarmizegetusa Regia, la confluenţa râurilor Mureş şi Strei.

Un loc turistic special
„Vrem să impunem zona Măgura Uroiului ca un pe un punct turistic special al judeţului Hunedoara. Dac Fest este o manifestare culturală importantă şi ne aşteptăm ca interesul turiştilor pentru situl arheologic de la Măgura Uroiului să se multiplice cu prilejul acestui festival’, a declarat primarul oraşului Simeria, Emil Rîşteiu (medalion), ieri, într-o conferinţă de presă.
Programul festivalului include, în preambulul de vineri, o acţiune de ecologizare a monumentului Măgura Uroiului, deschiderea oficială fiind programată vineri seara, la ora 20.30, cu o paradă de costume antice în centrul oraşului Simeria. Sâmbătă şi duminică vor fi organizate mai multe concursuri, concerte de muzică medievală, rock şi folk, lupte demonstrative între daci şi romani – organizate de Asociaţia Terra Dacica Aeterna, ateliere de olărit şi un spectacol folcloric. Pentru cei care doresc să afle mai multe despre situl arheologic de la Măgura Uroiului, istorici şi muzeografi din Deva vor organiza vizite cu explicaţiile ştiinţifice necesare.
Festivalul Dac Fest este organizat de Asociaţia Terra Dacica Aeterna, Direcţia Judeţeană pentru Tineret şi Sport Hunedoara, Primăria Simeria, Direcţia Judeţeană de Cultură Hunedoara, Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva, Asociaţia Culturală pentru Istorie Vie Alba Iulia şi Prefectura Hunedoara.

Se va realiza un parc arheologic
Pe de altă parte, primarul oraşului Simeria a declarat că se doreşte realizarea unui parc arheologic care va include elemente de civilizaţie dacică şi romană în zona sitului arheologic Măgura Uroiului, locul fiind recunoscut de specialişti ca unul ce a fost locuit încă de acum 6.000 de ani, în perioada neolitică. ”Am parcurs o etapă ce ţine de elaborarea unui plan urbanistic zonal arheologic, pentru stabilirea exactă a amplasamentului. Va urma întocmirea studiului de fezabilitate, după care vom depune o cerere de finanţare pe una din axele programelor europene din exerciţiul financiar 2014-2020. Estimăm că proiectul ar putea fi finalizat până în anul 2020”, a declarat Emil Rîşteiu, edilul şef al oraşului Simeria.

Mesagerul Hunedorean

View Comments

  • Intradevar un parc arheologic in zona ar fi binevenit. S-ar descoperi vestigii atat din zona noastra cat si din banat.
    :)

  • Am copilarit pe Magura Uroiului ---- placute amintiri ! A se vizita Parcul Dendrologic din Simeria , cindva unul dintre cele mai frumoase din Europa , azi lasat in paragina dar inca minunat .

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc gurile rele că un personaj trist din zona noastră i-a fentat pe unii de…

16 ore ago

Bulina albă

Florin Maxim, antrenorul Corvinului Hunedoara Pentru că echipa pe care o antrenează a ajuns în…

16 ore ago

Bulina neagră

C.C., din Valea Jiului Pentru că a fost acuzat de distrugere, după ce bărbatul a…

16 ore ago

Povestea merge mai departe. Mai frumos, mai incitant. „Citești și câștigi!”, la a X-a ediție

Concursul “Citești și câștigi” a ajuns la a 10-a ediție. „Ai învins? Continuă! Ai pierdut?…

16 ore ago

Amenințări și intimidări în pre-campanie

Președintele CJ Hunedoara cere pre­fec­tului să se implice pentru ca alegerile să fie corecte De…

16 ore ago

Ardeu, în centrul atenției administrative din Balșa

Magdalena Șerban Comuna Balșa prinde aripi în ma­terie de investiții, satul Ardeu urmând să fie…

16 ore ago