Fermierii din Petrila îşi duc animalele să pască în curtea primăriei

Crescătorii de oi din estul Văii Jiului ameninţă că vor bloca Primăria Petrila din această dimineaţă, de joi, după ce au rămas fără păşunile montane licitate de administraţia locală. Fermierii au cerut aprobări de la autorităţi pentru a-şi scoate animalele pe drumul public, însă nu le-au primit, dar spun că disperarea îi obligă să protesteze chiar dacă încalcă legea.
Nemulţumirea mai multor fermieri din zonele rurale ce aparţin de localitatea Petrila a plecat de la ultima licitaţie organizată de administraţia locală. Ultimul petic de păşune montană, pe care fermierii îşi scoteau animalele la păscut din moşi-strămoşi, a fost câştigată de un localnic. Acesta din urmă n-ar avea efectivele de animale care să-i permită participarea la licitaţie şi a licitat un preţ exagerat pentru hectarul de păşune, vizând masa lemnoasă, susţin protestatarii. Afacerile cu lemn i-au lăsat pe localnici cu circa 450 de oi pe care nu au unde le duce la păşunat.
„Astăzi aducem toate oile, viţeii, caii şi vacile la primărie. Să pască în curtea primăriei, să le dea primarul Păducel de mâncare. Noi nu mai avem ce face cu ele, dacă pe păşune nu ne lasă. Am cerut aprobări şi nu ni s-au dat, dar tot o să ieşim. Suntem disperaţi, unde să ne ducem oile? Munţii aceştia au fost ai noştri de sute de ani, acolo ne-am dus oile de fiecare dată cum au făcut şi bătrânii. Ne-am ocupat o viaţă întreagă cu oieritul, cu animalele şi din asta ne câştigam traiul. Ce o să facem acum, cine ne dă de lucru dacă rămânem fără animale, primarul? Este atât şomaj în Valea Jiului şi ei cu interesele lor distrug totul, lasă oamenii fără pâine”, ne-a declarat unul dintre fermierii nemulţumiţi.
Primarul localităţii Petrila a încercat o mediere între crescătorii de animale şi câştigătorii licitaţiei şi spune că el nu a făcut altceva decât să respecte dispoziţiile consilierilor locali când a organizat licitaţiile pentru păşuni. (M.Gânju)

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

Sef nou la IPJ Hunedoara

IPJ Hunedoara are un nou șef. Este vorba de comisarul șef Daniel Fețeanu (foto), care…

20 de ore ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc gurile rele că un candidat la o pri­mărie de municipiu are ceva scheleți prin…

22 de ore ago

Corvinul Hunedoara, de ieri, „un județ, o comunitate, o echipă”!

A fost mare sărbătoare, ieri, la Consiliul Județean Hunedoara. Fotbaliștii și echipa ma­nagerială de la…

22 de ore ago

Bulina albă

Lucian Josan, directorul DSVSA Hunedoara Pentru că inspectorii DSVSA Hunedoara efectuează controale riguroase în diverse…

22 de ore ago