Actualitate

Farul din Alexandria, una dintre cele 7 minuni ale lumii antice. Cine l-a construit şi cine l-a distrus

Farul din Alexandria este con­si­de­rat a fi una dintre cele 7 minuni ale lumii antice. A fost construit în secolul al III-lea î.Hr. în Egipt, pe insula Pharos, de lângă orașul antic Alexandria. De la această insulă provine și cuvântul românesc „far”. La început, farul a fost doar un simbol al portului, iar apoi a devenit un indicator important pentru ma­ri­nari, scriu cei de la Desprelume.

O făclie a navigației
În vastele panteonuri ale timpului, Farul din Alexandria se ridică precum o coloană a amintirilor, o epopee an­corată în nisipurile scorojite ale is­toriei. Acest far nu este doar o co­moa­ră arhitecturală, ci o poveste labi­rintică înfiripată printre valurile mă­rilor antice.
Sub lumina orbitoare a soarelui, ascunzându-și secretele în umbra sa, Farul din Alexandria nu a fost doar o sursă de lumină în noapte. A fost o făclie a navigației și a cunoașterii, o conexiune între pământ și ocean, între lumea de pe uscat și cea de pe ape. Mândria oamenilor din acele vremuri strălucea în umbra colosului de piatră, așa cum istoria strălucește acum printre fragmentele sale care au supravieţuit timpului.
Dar povestea Farului din Alexandria este o plimbare printre miturile și le­gendele care s-au născut în jurul aces­­tei construcţii impresionante, pre­­cum valurile care îl bântuie. Po­ves­tea Cleopatrei, regina înțeleaptă și seducătoare a Egiptului, a fost ade­sea legată de această bijuterie ar­hi­tecturală. Se spune că ea ar fi or­donat construirea farului pentru a-i ghida iu­bitul, Marc Antoniu, în por­tu­rile aglo­merate ale Alexandriei. În timp ce istoria se întinde precum o punte pes­te apele tulburi ale mitu­rilor, trebuie să ne întrebăm cât este adevăr și cât este fantezie în aceste povești în­tor­tocheate.

Nu și-a văzut planul împlinit
Din dorința de a răspândi pe valea Nilului elenismul, tânărul rege Alexandru cel Mare a întemeiat în ves­tul deltei orașul Alexandria (unul dintre cele peste 20 de oraşe care îi poartă numele), care avea să devină noua capitală a Egiptului antic. Deși avea ieșire la Marea Mediterană, accesul pe mare în noua sa capitală era foarte periculos din cauza apelor deloc adânci și a numeroaselor reci­furi, motiv pentru care își dorea un loc înalt care să-i servească drept punct de observare pentru a putea ghida navele către ţărm. Nu şi-a văzut planul împlinit, căci Alexandru cel Mare a murit la doar 32 de ani.
La scurt timp după moartea lui Alexandru, capitala a fost preluată de comandantul oştilor sale, Ptolemeu Soter, care a decis să găsească o so­luție pentru a reduce numărul na­ve­lor care naufragiau la apropierea de Alexandria.
Nu departe de ţărmul oraşului-port din Egiptul antic se afla o mică insulă, denumită Pharos. Aceasta era legată de ţărm printr-un așa-numit Hepta­sta­dion, un fel de dig care împărţea portul în două. Construirea în zonă a unui far pentru ghidarea navelor era absolut necesară. Drept urmare, Ptolemeu i-a cerut ajutorul lui Sostratus din Cnidus, care a fost în­sărcinat cu proiectarea și cu con­stru­i­rea Farului din Alexandria.

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

Biblioteca Județeană recomandă cartea acestei săptămâni

Magdalena Șerban Propunerea adresată de reprezentanţii Bibliotecii Judeţene “Ovid Densusianu” Hunedoara Deva pentru lecturare în…

11 ore ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

„PCR”-ul (pile, relații, cunoștințe) merge și la privat, nu doar la insti­tuțiile de bugetari. Do­vada…

20 de ore ago

Bulina albă

Marcel Dobrică, antrenor emerit din Petrila Pentru că elevii săi au obținut titlul de vicecampioni…

20 de ore ago

Bulina neagră

Costel Cîrcel, recidivist din Petroșani Pentru că este un pericol social după cum au decis…

20 de ore ago

Primarii-fotbaliști din țară, vicecampioni europeni. Primarul din Crișcior, singurul edil din județ participant la Campionatul european

Primarii din toată Europa s-au întâlnit la Liepzig unde nu s-au înfruntat în platforme electorale,…

20 de ore ago

Tupeu de hoț! A jefuit o locuință în timp ce proprietarul dormea

Autorul infracțiunii era prieten cu copiii păgubitului și știa că are în casă bunuri care…

20 de ore ago