Sport

Farmecul trist al gimnasticii

Ciprian Marinuţ

Dincolo de nivelul de dificultate destul de modest, Campionatul Naţional de Gimnastică al Junioarelor, desfăşurat la finalul săptămânii, la Deva, a avut viaţă graţie trăirilor „actorilor implicaţi”. Bucuria reuşitelor, lacrimile ratărilor, emoţiile suporterilor şi antrenorilor, sportivitatea şi visele micilor gimnaste au „colorat” un show  cu mult suflet şi pasiune.

Mici şi cu mare potenţial
Cu vârste între 10 şi 15 ani, cu înălţimi sub un metru şi jumătate, dar cu „pachete de muşchi” şi cu abilităţi acrobatice şlefuite în sute de ore de antrenament, junioarele au încercat să demonstreze că pot fi „stelele viitorului” gimnasticii româneşti. Pe rând, câte o zgâtie de fată apărea la paralele, sol, sărituri sau bârnă şi cu flic-flac-uri, piruete, şuruburi, plutiri, echilibristici sau desprinderi de pe aparate, căutând să îmblânzească aparatele prin exerciţii dificile şi să uimească arbitrele. Evident, unele lucrau mai bine, alte mai slab, unele aveau greşeli sau ratări, dar la total, calitatea în regim de dificultate a ieşit mai mult pe minus, decât pe plus. Onoarea a fost salvată de numeroase adevărate mostre de sportivitate. Când o sportivă executa elemente de mare dificultate, atât colegele, cât şi adversarele o încurajau, strigându-i „tare”, „prinde”, „stai”. Iar când una sau alta rata vreun element şi izbucnea în plâns, imediat, două sau trei colege sau adversare se duceau să o consoleze şi să-i şteargă lacrimile.

Mobilizare şi emoţii depăşite
Ca rezultate, după cum am informat deja, CNS CSS „Cetate” Deva a fost lideră. Asiana Peng, Alisia Botnaru, Denisa Florea şi Olivia Cîmpian au fost în top la junioare III, nivelele III şi IV. „Asiana Peng (12 ani) a făcut un concurs excelent. A avut o ezitare la bârnă, care a costat-o un punct la notă, dar greşeala a făcut-o să se mobilizeze şi apoi, a concurat perfect. A obţinut nota 15.150 la sol, cea mai mare din concurs, şi a devenit campioană naţională la individual compus”, a spus Cristinel Micu, antrenorul sportivei. „Alisia Botnaru (10 ani) s-a autodepăşit, câştigând prima sa medalie. Îşi dorea demult să fie pe podium, iar acum, clasarea pe locul trei în concursul de la individual compus îi dă încredere în forţele proprii”, a spus Gina Gogean, antrenoarea sportivei.

Vis de medalie olimpică la paralele
Andreea Iridon a strălucit la junioare II, fiind de patru ori medaliată cu aur, şi are potenţial de a fi excepţia ce îşi poate împlini visul de a ajunge pe podiumul olimpic la paralele, aparatul său favorit.  „Andreea Iridon s-a ridicat la nivelul aşteptărilor. A avut greşeli minore la trei dintre cele patru aparate, dar nu a ratat decisiv, cum au făcut-o adversarele. Diferenţa s-a făcut la paralele, aparat pe care noi îl iubim şi la care Andreea visează să devină campioană olimpică”, au spus antrenorii sportivei, Adela Popa şi Ioan Coroiu.

Ratări costisitoare, speranţe de mai mare
Ana Maria Ocolişan a fost de cinci ori pe podium la junioare I, însă nu a prins aurul. Gimnasta din Călan a pierdut medalia de aur la individual compus din cauza unei ratări la paralele şi a izbucnit în lacrimi, fiind consolată de toate colegele de lot. „Asta e gimnastica. Orice greşeală se plăteşte”, a spus Ioan Ocolişan, tatăl sportivei, care o susţinea din tribune, fost fotbalist la Corvinul, Jiul Petroşani, Minerul Certej şi alte echipe din judeţ. Colega sa, Ştefania Stănilă, a devenit campioană naţională la bârnă şi sol, dar a dezamăgit la individual compus, unde a avut multe ratări. „Ştefania şi Ana meritau să fie primele la individual compus, dar au ratat la paralele, ambele la acelaşi element. Cred că au plătit pentru lipsa de concentrare”, a spus Gheorghe Orban, antrenor la Lotul de Junioare al României. Chiar şi aşa, cu ratări şi minusuri, speranţe şi potenţial mai există. „Cele două au fost remarcate de antrenorii federali, la fel ca şi celelalte medaliate de la clubul nostru. Toate au fost invitate să participe şi la Campionatul Naţional al Maestrelor, ce va avea loc luna viitoare la Oneşti. Sperăm ca ele să progreseze şi să fie promovate în loturile naţionale”, a spus Adrian Liga, directorul CNS CSS „Cetate” Deva. Clubul devean a fost lăudat de Federaţia Română de Gimnastică pentru modul de organizare a competiţiei. „Încă de la şedinţa tehnică şi apoi şi la final, ne-au lăudat pentru organizare. Marele plus l-a reprezentat faptul că am reuşit să oferim premii în bani sportivelor, pe lângă diplomele şi medaliile date de FRG, lucru unicat la competiţiile de gimnastică din România”, a spus Adrian Liga.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura