Politica si administratie

Familia, instituţie fundamentală a societăţii

Societatea tradiţională impune individului, ca o cale de integrare în comunitate, dar şi de împlinire individuală, întemeierea unei familii.
Din cauza crizei morale şi materiale de astăzi, modelul familiei tradiţionale este considerat de unii ca fiind învechit sau perimat. Mulţi copii se nasc în afara căsătoriilor, pentru că tinerii preferă să trăiască împreună fără binecuvântarea sau unirea sfântă în faţa lui Dumnezeu şi a Bisericii prin Taina Cununiei, fără a-şi asuma toate responsabilităţile vieţii prin rugăciune şi prin fapte bune.
Modelul familiei tradiţionale este adoptat sau respins în funcţie de propria experienţă de formare, dar şi de spiritul epocii. Ca instituţie, familia conferă stabilitate unei societăţi, de aceea este protejată prin legi scrise şi nescrise. Biserica acordă şi ea o atenţie şi o importanţă deosebită familiei. Aceasta consfinţeşte momentele importante pentru evoluţia unei familii prin botez şi cununie, două dintre cele şapte Sfinte Taine. În această lume plină de greutăţi, familia este cea care prin înţelegere, încredere, respect şi iubire reciprocă reuşeşte să le depăşească, ea fiind totodată, unul dintre lucrurile de pe această lume, pentru care viaţa capătă un sens, un lucru pentru care merită să mori şi să trăieşti în acelaşi timp, ceva plin de mister, ceva ce întruchipează binele, şi de asemenea, modul şi locul în care copiii regăsesc atât stăpânirea de sine, cât şi încrederea şi respectul în propria persoană. Familia este unul din factorii care se preocupă de educaţia omului, având influenţă deosebit de adâncă asupra copiilor, marcând dezvoltarea fizică, intelectuală, morală şi estetică a acestora.
Cu toate acestea, din nefericire pentru societatea noastră românească, lucrurile nu merg tocmai bine. În ultima vreme, România se confruntă şi cu fenomenul emigraţiei. Plecarea unuia dintre soţi în străinătate, pe o perioadă mai lungă în căutarea unui loc de muncă, a condus adesea la destrămarea multor familii sau la infidelitate conjugală. Scoşi din mediul firesc al familiei, copiii pot avea probleme de ordin afectiv  sau pot suferi derapaje sociale, precum săvârşirea unor infracţiuni, deprinderea unor vicii sau patimi, comportamente dăunătoare atât lor cât şi societăţii în care trăiesc. Constatăm de asemenea, cu tristeţe, că numărul divorţurilor este în creştere, iar soţii care slăbesc comunicarea lor conjugală adeseori sărăcesc sufleteşte, în timp ce copiii din familiile dezbinate trăiesc drama singurătăţii şi lipsa afecţiunii ambilor părinţi. Recensământul din anul acesta scoate în evidenţă şi mai mult modul în care degradarea vieţii familiale a dus la scăderea numărului populaţiei, putem spune, chiar într-un ritm dramatic. Fără a continua cu argumente pro familie, sau a scoate în evidenţă urmările degradării vieţii familiale, mai adaug faptul că biserica trage şi ea un semnal de alarmă asupra acestui fenomen. Una din Pastoralele Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române scoate în evidenţă tocmai aspecte legate de acest nucleu social elementar şi foarte important – FAMILIA.
Bineînţeles, aspectele legate de familie pot fi mult dezbătute, dar un lucru mai trebuie amintit. Este vorba de un aspect, dăunător şi nociv în societate, legat de familie: acela al violenţei împotriva femeilor. Combaterea acestui tip de violenţă se află de altfel în centrul valorilor ocrotite de Consiliul Europei, ceea ce impune ca şi societatea românească, prin instituţiile ei, să facă mai mult. Este dovedit că instrumentele juridice nu sunt suficiente, cultura trebuie şi ea să aibă o contribuţie sporită. Aleşii poporului, la orice nivel, trebuie să facă mai mult în acest sens.
Şi în acest an, a fost sărbătorită pe 25 noiembrie, „Ziua internaţională pentru eliminarea violenţei împotriva femeilor”. Violenţa nu trebuie considerată o problemă personală şi privată. Este o problemă politică. Parlamentului îi revine sarcina să adopte o lege care să protejeze în mod real, nu fictiv, victimele. Voi fi iniţiatorul sau susţinătorul unei asemenea legi,  lege promovată de o serie de ONG-uri cu preocupări în acest sens.
Fiecare dintre noi trebuie să avem o permanentă preocupare faţă de familia noastră şi faţă de viitorul familiei creştine şi al neamului românesc, prin redescoperirea şi trăirea valorilor creştine în casele noastre. Să ne bucurăm totdeauna că zămislirea pruncilor este un dar Dumnezeiesc, o binecuvântare pentru familie şi popor şi îi sfătuim şi sprijinim pe tinerii căsătoriţi să fie roditori de copii, să-i crească şi să-i educe.

Iosif Veniamin Blaga, deputat în Colegiul Uninominal nr. 2 Orăştie

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura