Categories: ComunitateFlash

Expoziţie dedicată împlinirii a 750 de ani de la prima atestare documentară a Cetăţii Devei

La Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva va avea loc mâine, vineri, 27 septembrie, ora 11.00, vernisajul expoziţiei „Cetatea Deva. 750 de ani de la prima atestare documentară”, eveniment ce se va desfăşura în sălile de expoziţie ale Palatului Magna Curia.

Cu prilejul împlinirii a 750 de ani de la prima atestare documentară a Cetăţii Devei, Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane propune publicului vizitator un periplu prin istoria fortificaţiei, de la centru al puterii voievodale la spaţiul în care se organizează diferite evenimente, de la punct strategico-militar la loc de promenadă.
Expoziţia propusă de muzeul din Deva însumează rezultatele cercetărilor începute la sfârşitul secolului al XIX-lea şi concluziile parţiale ale săpăturilor arheologice din anii 2008 şi 2013. Principalul scop al expoziţiei este acela de a oferi publicului o imagine asupra complexităţii vieţii celor care au locuit în Cetatea Devei, prin expunerea unei părţi a artefactelor descoperite în cadrul cercetărilor arheologice, şi să aducă în atenţia publicului evenimente şi personalităţi care au jucat un rol important în transformarea ansamblului arhitectural.
Investigaţiile arheologice realizate în cele trei incinte ale Cetăţii Devei au scos la lumină mii de piese, întregi sau fragmentare, care reflectă aspecte ale vieţii cotidiene: de la vasele ceramice din pastă grosieră aparţinând secolelor XIII-XIV, până la porţelanurile de Batiz; cahle ceramice pentru sobe; obiecte din metal (fier, alamă sau argint), de la banalele cuie sau ferecături de uşi şi ferestre, la cuţite şi furculiţe, ace de cusut şi degetare, piese de podoabă sau devoţionale (pandantive dedicate în special Sfântului Benedict, rozare etc.), piese din os, piese de armament şi sute de monede.
Toate aceste artefacte, adunate şi înregistrate cu sârguinţă în timpul campaniilor arheologice, au urmat calea Laboratorului de Restaurare a muzeului devean care, de-a lungul unui deceniu, a reuşit să restaureze o parte însemnată a acestora. Au fost restaurate 364 obiecte din metal (fier, bronz şi argint) şi 125 monede din argint sau bronz. La acestea se adaugă câteva zeci de vase şi cahle ceramice, întregite total sau parţial, care completează imaginea pe care o avem asupra vieţii cotidiene a celor care rezidau în Cetatea Devei, menţionează arheologul Ionuţ-Cosmin Codrea.
Expoziţia poate fi vizitată de marţi până duminică, potrivit programului de vizitare al Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva. (A. Năstase)

AddThis Website Tools
Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Un consilier cu do­rin­ță de fărădelege n-a mai pus geană pe gea­nă de câteva nopți.…

13 ore ago

Bulina neagră

Cristian I., din Vulcan Pentru că a provocat un scandal alături de un alt tânăr…

13 ore ago

Bulina albă

Constantin Fulga, prefectul județului Hunedoara Pentru că a decis să reia activitatea de audiențe în…

13 ore ago

Criminal periculos, căutat cu drone și câini de urmă. Filmul tragediei, povestit de mama victimei: „A spart dulapul în care era Anda și a lovit-o cu toporul”

Mobilizare uriașă în județul Mureș, dar și în județul nostru, pentru găsirea bărbatului care a…

13 ore ago

Topul INDEMNIZAȚIILOR primite de membrii Consiliilor de Administrație ale marilor companii controlate de Ministerul Transporturilor

Membrii consiliilor de administrație din marile companii, societăți națio­nale sau autorități controlate de Mi­nis­terului Transporturilor…

13 ore ago

O nouă achiziție pentru performanță, la INSEMEX Petroșani

Magdalena Șerban Unul dintre promotorii cei mai activi ai județului Hunedoara este Institutul Naţional pentru…

13 ore ago