Exponatul lunii februarie la Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane

13 februarie 2020 | Adauga un comentariu | Publicat in: Comunitate

Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva, cu sprijinul Consiliului Judeţean Hunedoara, propune publicului, o nouă prezentare din patrimoniul său istoric, în cadrul proiectului Exponatul Lunii, mai exact luna februarie 2020.
Exponatul lunii februarie 2020 este un aparat de fotografiat cu burduf, “AGFA Billy-Record cu lentile Anastigmat Jgestar”, cu diafragma cuprinsă între 1:8.8 şi 1:16 mm, fabricat între anii 1933 şi 1942. Aparatul este însoţit de două role de film în format lat, dar şi de mai multe fotografii (6×9 cm), realizate cu asemenea role. Aceste piese aduc indicii suplimentare despre interesul arătat de hunedoreni artei fotografice.
Fotografiile expuse sunt doar câteva dintre cele realizate cu mai sus menţionatul aparat de fotografiat, de către un fotograf amator (mai precis fără atelier fotografic), de profesie farmacist, Mircea Pompiliu Selmerean. Una dintre ele redă un instantaneu surprins la un eveniment organizat la Complexul Memorial „Aurel Vlaicu” (situat în satul Binţinţi, oraşul Geoagiu, judeţul Hunedoara), în fotografie fiind imortalizaţi mai mulţi participanţi care s-au grupat în faţa bustului aviatorului, bust realizat în 1933 de către sculptorul Ion Dumitriu-Bârlad. Mai multe fotografii sunt semnate „Foto: Pompi“, ele redând personaje, peisaje sau aspecte de arhitectură locală din localitatea unde şi-a petrecut copilăria farmacistul-fotograf (Şibot, azi în judeţul Alba), dar şi din mai multe locuri prin care l-au purtat paşii pe autor.
Născut pe 17 februarie 1924, urmează şcoala primară la Şibot (1930-1935), apoi cursurile Liceului „Aurel Vlaicu” din Orăştie (1935-1943). Studiile la Facultatea de Farmacie le începe la Bucureşti, dar le finalizează la Cluj, în 1948. Anul următor, în urma unei delaţiuni prin care a fost acuzat că nu a specificat că ar fi fost membru al Partidului Naţional Ţărănesc este condamnat la opt ani de închisoare. Trece prin închisorile de la Cernavodă Port, Aiud, Gherla, Oradea ş.a., dar şi prin lagărul de muncă „Peninsula”, lângă Valea Neagră (Canalul Dunăre – Marea Neagră). În 1957 este eliberat şi începe să practice meseria de farmacist şi să-şi dedice timpul liber pasiunii pentru fotografie, menţionează dr. Daniel I. Iancu, cercetător ştiinţific III în cadrul Secţiei de Istorie şi Artă a Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva.
Exponatul poate fi văzut, în spaţiul special amenajat şi dedicat Proiectului Exponatul Lunii, din holul Castelului Magna Curia, pe tot parcursul lunii februarie 2020, de marţi până duminică, între orele 9.00 şi 17.00. (Biroul de presă al MCDR)

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Gura lumii, 14.02.2020

Vorbesc gurile rele că un director de pe la noi, cu mare putere, mai ales prin sectorul privat, face presiuni...

O realizare cu mari perspective pentru fotbalul hunedorean. S-a semnat parteneriatul dintre CS Hunedoara şi Academia Gheorghe Hagi & Viitorul Constanţa

Ieri, la sediul Primăriei municipiului Hunedoara a fost semnat un parteneriat între CS Hunedoara pe de o parte şi Academia...

Senatul Universităţii din Petroşani şi-a ales preşedintele

Profesorul Nicolae Pătrăşcoiu (foto) a fost reales în fruntea Senatului Universităţii Petroşani şi va conduce forul academic decizional al instituţiei...

Închide