Categories: Comunitate

Exponatul lunii august la muzeul devean

    Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva propune publicului în luna august o nouă piesă din patrimoniul său istoric, în cadrul Proiectului Exponatul Lunii.
Este vorba despre un vas ceramic de cult preistoric, descoperit de către specialiştii muzeului nostru, în cadrul cercetărilor arheologice preventive desfăşurate pe traseul autostrăzii Deva-Orăştie, în anul 2011.
Artefactul provine dintr-o groapă în formă de clopot, identificată în aria unei aşezări de Epoca Bronzului, mai precis etapa târzie a acesteia, cca 1.400-1.300 î.Chr.
Vasul ceramic este o oală de dimensiuni medii cu corp foarte bombat, gât cilindric şi buza evazată. Pe diametrul maxim al vasului au fost practicate patru proeminenţe, realizate prin împingerea peretelui din-spre interior spre exterior, ceea ce conferă recipientului, privit de sus, un aspect patrulater. În zona contactului dintre corpul şi gâtul vasului au fost amplasate două tortiţe în bandă. Jumătatea inferioară a vasului este nedecorată, dar partea superioară conţine mai multe elemente de decor. Cele patru protuberanţe dispuse simetric pe diametrul maxim sunt înconjurate de câte două rânduri de arcade formate din două, respectiv trei linii incizate şi lustruite. În spaţiile dintre grupurile de arcade a fost realizat, în aceeaşi tehnică, un dublu semn asemănător literei „M”.
Din punct de vedere astronomic, semnele „W” şi „M” corespund Constelaţiei Cassiopeia. Aceasta este o constelaţie nordică, circumpolară, formată din cinci stele foarte luminoase dispuse în formă de „W”. Datorită rotaţiei pământului în jurul axei sale, constelaţia apare seara sub formă de „W”, iar dimineaţa în formă de „M”. Tot astfel, în urma rotaţiei pământului în jurul Soarelui, timp de şase luni constelaţia are pe bolta cerească forma de „W”, iar şase luni forma de „M”. Cele două semne reprezintă simboluri, respectiv simbolul feminin („W”) şi cel masculin („M”). Semnele „M”, „W” şi „V” sau diferite combinaţii ale lor apar figurate în Orientul Apropiat încă în neolitic. În neoliticul din spaţiul românesc, semnul „M” dublat apare atât pe vasul „Omul care strigă” sau „Bocitoarea” de la Parţa, cât şi pe un capac de vas cu reprezentarea unei feţe umane, de la Bucovăţ, dacă ar fi să enumerăm doar două dintre numeroasele descoperiri de acest tip. Obiectele marcate cu aceste semne sunt puse în legătură cu practici şamanice, iar recipientele pe care apar figurate acestea sunt destinate lichidelor sacre. În cazul vaselor, în momentul turnării lichidelor, semnul „M” se transformă în„W”. Această transformare, care ilustrează drumul constelaţiei Cassiopeia de la noapte la zi şi de la iarnă la vară este pusă în legătură cu moartea şi renaşterea.
Analizând forma şi decorul vasului de la Şoimuş am putea crede că jumătatea inferioară a acestuia, nedecorată, reprezintă apele primordiale, lumea subpământeană, abisul. Interpretată în această cheie, partea superioară, decorată, ar reprezenta lumea celestă, marcată de arcade, acestea simbolizând bolta cerească pe care străluceşte constelaţia Cassiopeia, figurată prin semnul „M” dublat“, menţionează dr.Nicolae-Cătălin Rişcuţa, cercetător ştiinţific, şeful Secţiei de Arheologie din cadrul Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva.Piesa poate fi văzută în spaţiul special amenajat şi dedicat proiectului Exponatul Lunii, din holul Castelului Magna Curia.

 

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

Bulina albă

Costel Avram, administratorul public al județului Pentru că a câștigat o luptă importantă, cea împotriva…

3 zile ago

Gura lumii

Vorbesc gurile rele că acum, cu toată reorganizarea asta a sistemului bugetar, un angajat de…

3 zile ago

Reorganizarea Romsilva: Din 41 de direcții silvice rămân 12, iar 90 la sută dintre funcțiile de director se anulează

După reorganizarea Romsilva vor rămâne 12 direcții din totalul de 41 și va fi efectuată…

3 zile ago

Tineri cercetaţi pentru furt de combustibil; ar fi înţepat rezervoarelor autoturismelor

Trei tineri sunt bănuiţi că ar fi înţepat rezervoarele unor autoturisme parcate în municipiul Vulcan…

3 zile ago

Cabinetul unui avocat din Petroșani, ținta unui spărgător

Hoțul a spart cabinetul avocatului de două ori în decurs de două săptămâni, iar de…

3 zile ago

O rețea de români care fura din bancomate a fost spartă

O amplă oprerațiune a polițiștilor români și britanici a dus la destructurarea unei rețele de…

3 zile ago