ActualitateFlash

Exponatele unice, din aur nativ, zâmbesc, din nou, din spatele sticlei

Sorina Popa

Ieri, la Brad, un vis a devenit realitate. Muzeul Aurului din municipiu a fost redeschis, după mai mulţi ani în care părea să fie pierdut de brădeni. La eveniment au participat, pe lângă autorităţi locale şi judeţene, parlamentari, directori din Ministerul Economiei, primari hunedoreni, directori de la instituţiile descentralizate din judeţ şi un număr mare de brădeni. Episcopul Devei şi Hunedoarei, P.S. Gurie, a condus o slujbă religioasă şi a sfinţit noul aşezământ cultural din Brad. Oamenii au venit să vadă că muzeul lor s-a redeschis. Unii dintre ei aveau lacrimi în ochi şi spuneau că nu se mai gândeau că mai apucă ziua asta.

„Vor veni oamenii ca la Luvru”
„Noroc Bun! Asistăm la un vis împlinit al brădenilor, acela de a avea un muzeu, aşa cum ne-am dorit dintotdeauna. Muzeul aurului este unicat în lumea întreagă. Sunt aici 1.500 de exponate din aur nativ. Sper că milioane de vizitatori îi vor trece pragul şi nu exagerez cu nimic. Puţini ştiu că 1 la sută din aurul lumii a fost extras din zăcământul de la Brad”, a declarat primarul municipiului Brad, la inaugurarea noii clădiri care adăposteşte cele mai interesante piese din aur nativ de pe mapamond. Preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara, Mircea Moloţ, a spus cu această ocazie: cred că e momentul să-i mulţumim lui Dumnezeu că ne-a împlinit un vis, să se redeschidă muzeul aurului. Noi nu realizăm ce bogăţie avem aici, la Brad. Trebuie să-i facem publicitate obiectivului. Pentru că, vă spun, vor veni oamenii la acest muzeu, ca la Luvru.“

Au luptat pentru acest aşezământ unic
Deputatul USL Laurenţiu Nistor i-a felicitat pe brădeni, precizând că, atunci când exista riscul ca muzeul să fie pierdut, din cauza unor probleme juridice, ei au luptat pentru acesta. „Muzeul Aurului este şi va fi al brădenilor”, a spus Nistor. Un număr de 5.000 de persoane au semnat petiţia pentru salvarea clădirii care adăposteşte piesele din aur şi mineralele, în urmă cu câţiva ani.
„Sufletul aurului din exponatele aflate în cadrul muzeului va picura în fiecare inimă de vizitator. Această inaugurare va însemna renaşterea mineritului românesc”, a declarat, cu acest prilej, Daniel Andronache, directorul general al Companiei Minvest Deva.
Tot ieri, a fost semnat un protocol între Primăria Brad, Consiliul Judeţean Hunedoara, Compania Minvest şi Prefectură, pentru buna gestionare a muzeului brădean.
Consiliul de Administraţie al Companiei Minvest, proprietara Muzeului Aurului, a stabilit preţurile de intrare. Astfel, adulţii trebuie să achite 15 lei, pensionarii şi studenţii, 10 lei, iar copiii sub 14 ani, 5 lei. Publicul larg este aşteptat să viziteze obiectivul începând de săptămâna viitoare.

3 comentarii la „Exponatele unice, din aur nativ, zâmbesc, din nou, din spatele sticlei

  • Dar despre dosarele de la D.N.A. ale lui cazacu,deschise pt.acest muzeu ce se mai aude dragi tovarasi?
    In poza se vede o adunatura de catavenci si farfuridi judeteni si locali.Exceptie face dl.Andronache om cumsecade,nimerit din greseala in aceasta haita!

  • Nistorescu nu ai pic de rusine, te vede si pe tine lumea pe la brad ori sa ceri voturi , ori sa te vadă lumea si pe tine activ. Nu te-am văzut pe la Brad de mult, dar apropo chiar crezi ca motii sunt prosti ? Dute…. La pensie nesimtitule sa-ți fie rusine!!!! Cacatule!!!!

  • De Nistor vb. Știu ca voi ATI înțeles dar el nu:)))

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura