ActualitateFlash

Explodează sau nu situaţia de la Termocentrala Mintia?

Adriana Năstase

Ieri a continuat protestul salariaţilor de la Ter­mo­centrala Mintia, pentru a patra zi consecutiv, iar cinci dintre protestatari au intrat în greva foamei. Cu toate acestea, doar directorul general a fost printre oamenii de la Mintia. Centrala este oprită de sâmbăta trecută, dar nici asta nu-i mai impresionează pe cei care sunt responsabili de soarta termocentralei.

Le-au spus că încalcă legea cu protestul
În aceste condiţii, salariaţii de aici au trecut la măsuri extreme, şi cinci dintre ei au intrat în greva foamei. Vom vedea dacă gestul lor va aduce o rezolvare a problemelor sau le va agrava.
Pentru că, ieri, senatorul PSD Cristian Resmeriţă a afirmat că directorul general al CEH, Samuel Dioane şi administratorul special Cristian Roşu le-au trimis o adresă celor de la Sindicatul Solidaritatea că protestul încalcă legea. Liderul sindical Cristian Iştoc susţine că protestul con­tinuă, iar ameninţările conducerii CEH la adresa angajaţilor de la Termocentrala Mintia strâng rândurile acestora, nicidecum nu-i fac să renunţe la lupta pentru drepturile lor.

Nici o reacţie din partea autorităţilor
Salariaţii unităţii au declanşat protestul la în­ceputul acestei săptămâni, nemulţumiţi că anu­mite drepturi salariale sunt neplătite de şase luni şi că nu ştiu care este planul de reorganizare al Complexului Energetic Hunedoara. Protestul a avut loc la poarta termocentralei, starea de sănă­tate a greviştilor foamei fiind evaluată de un echipaj al Ambulanţei. Potrivit preşedintelui Sin­dicatului „Solidaritatea Hunedoara”, Cristian Iştoc, peste 200 de angajaţi ai Termocentralei Mintia au participat la acţiunea de protest, iar uni­tatea de producţie a energiei electrice este oprită.
„În cele patru zile de protest nu am avut nici un fel de reacţie din partea autorităţilor competente să soluţioneze această stare de tensiune. Acest lucru arată că nu există soluţii pentru Termocentrala Mintia şi că acestea şi-au atins scopul, adică acela de a face loc importului de energie electrică”, a declarat liderul sindical.
El a arătat că în cursul zilei de ieri a fost solicitat la o discuţie cu primarul municipiului Deva, Florin Oancea, însă sindicaliştii s-au opus şi au cerut ca toate întâlnirile să aibă loc la sediul termo­centralei.
Ieri, primarul Devei, Florin Oancea, l-a acuzat pe liderul sindical Cristian Iştoc că, din cauza lui, mii de deveni riscă să rămână fără apă caldă.

Fără plan de reorganizare
De asemenea, administraţia CEH nu ar fi pre­zentat sindicatelor un program de reorganizare a societăţii, din care să rezulte planurile de viitor ale complexului. Protestul salariaţilor de la Mintia are efecte directe şi în municipiul Deva, unde peste 4.000 de apartamente şi zeci de instituţii nu mai primesc apă caldă din sistemul cen­tra­lizat, agentul termic fiind furnizat de termocen­trală. Energeticienii de la Mintia au mai protestat şi pe 18 august, revendicările fiind similare cu cele de acum.
Termocentrala Mintia numără circa 700 de an­gajaţi şi face parte din Complexul Energetic Hune­doara, societate aflată în insolvenţă, alături de minele de cărbune Lupeni, Lonea, Live­zeni, Vulcan şi Termocentrala Paroşeni.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura