Categories: Eveniment

Etnobotanicele, declarate oficial ilegale

Cristina Ghenea

Etnobotanicele sunt, oficial, ilegale şi la fel este şi comerţul cu orice produs care provoacă efecte psihoactive, după ce, în urmă cu câteva zile, legea „prafurilor legale“ a fost promulgată şi publicată în Monitorul Oficial.
Potrivit actului normativ, se renunţă la lista de substanţe interzise, pentru că vânzătorii găseau tot felul de mijloace pentru a-şi vedea mai departe de afacere. Astfel, compuşii chimici din fiecare substanţă vor fi testaţi şi dacă se va descoperi că au efecte halucinogene, vor fi interzişi. Altfel spus, pe piaţă nu vor mai fi decât substanţe avizate de Ministerul Sănătăţii şi de Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor.
Până la 20 de ani de închisoare
Dacă o persoană moare în urma consumului de produse care dau efecte psihoactive, comerciantul riscă între 10 şi 20 de ani de închisoare. De altfel, în cazul în care un consumator de substanţe interzise necesită mai mult de 60 de zile de îngrijiri medicale pentru vindecare, cel care i-a vândut marfa riscă să fie închis pentru şapte, până la 15 ani.
Nici Internetul nu va mai fi o soluţie pentru achiziţionarea etnobotanicelor, pentru că toate site-urile de pe care se pot comanda astfel de produse vor fi blocate de către Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale. În cazul în care administratorul unui astfel de site nu îşi sistează activitatea în termen de 12 ore de când a fost notificat, riscă să primească o amendă cuprinsă între 50.000 lei şi 100.000 lei.
Poţi ajunge în spatele gratiilor şi pentru publicitate
Tot în Legea Nr. 194/2011 mai este prevăzut că inclusiv publicitatea făcută substanţelor, plantelor sau ciupercilor care provoacă efecte halucinogene se pedepseşte cu închisoarea. „Publicitatea făcută oricăror produse pretinzând în mod credibil că prin consum acestea au efecte psihoactive constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la unu la trei ani şi interzicerea unor drepturi“, este precizat în actul normativ.
Potrivit medicului Dumitra Ştefan, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Hunedoara, doar anul acesta, în judeţul nostru, au fost înregistrate 45 de cazuri în care tinerii au ajuns în stare gravă la spital, în urma consumului de etnobotanice. Două dintre aceste cazuri s-au soldat cu decesul consumatorilor.

MesagerulHunedorean

Share
Published by
MesagerulHunedorean

Recent Posts

ANUNŢ

LICHIDATOR judiciar solicită oferte pentru asigurarea serviciilor de pază a patrimoniului societăţii CORVIN FOTOVOLTAIC S.R.L.,…

13 ore ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii că un personaj din zona noastră i-a făcut un cadou frumos iu­bitei sale…

20 de ore ago

Bulina albă

Iulius Bedea, primarul orașului Simeria Pentru că reușește, cu toată opoziția celor din Coaliția anti…

20 de ore ago

Bulina neagră

C.E.R., acuzat de tentativă de omor Pentru că împotriva sa a fost declanșată urmărirea penală…

20 de ore ago

Când ești bun, ești bun! Florin Maxim rămâne la Hunedoara pentru următorii trei ani!

Antrenorul principal al Clubului Corvinul 1921 Hunedoara a acceptat propunerea prelungirii contractului existent şi va…

20 de ore ago

Nu le mai ajung banii nici lor! Polițiștii locali ies în stradă

Poliţiştii locali protestează, astăzi, în faţa Guvernului, având mai multe so­li­citări de natură financiară, dar…

20 de ore ago