ActualitateFlash

Emoţii şi amintiri la întâlnirea de după 61 de ani de la absolvirea liceului

Natalia Bumbac

Au trecut 61 de ani de când au absolvit liceul. Însă, amintirile de atunci, prieteniile pe care le-au legat şi frumuseţea anilor adolescenţei îi readuc împreună şi acum. În prima sâmbătă din iunie, foştii elevi de la două licee din Deva, „Decebal”, şi fostul Liceu de fete, acum „Regina Maria”, promoţia 1957, au stabilit aniversarea absolvirii liceului. Şi în acest an, s-au revăzut, ca de fiecare dată, în faţă la Decebal.

S-au aşezat în bănci, ca pe vremuri
Ca pe vremuri, au intrat în sala de clasă, s-au aşezat în bănci, dar nu pentru a asculta lecţia, ci pentru a depăna amintiri. Pe rânduri distincte, fete şi băieţi. Locul dascălului l-a luat un coleg de-al lor, Traian Avram, care a strigat prezenţa. Au răspuns prezent de la clasele de fete: Paula Işan (Crişan), Angela Scheau (Dădârlat), Ileana Stezar (Dobrescu), Carmen Stoicescu (Furdui), Doina Gabor (Igna), Cornelia Vasile (Iancu), Adriana Blendea (Litvinenco), Maria Geală (Ormindeanu), Maria Albu (Raulea), Margareta Stan (Valea), Corina Picu (Câmpeanu); de la clasele de băieţi: Traian Avram, Gheorghe Barbu, Horia Borza, Ioan Bota, Vasile Cibi, Mircea Cristian, Osvald Helberg, Eugen Meteşan, Remus Murari, Ioan Pârvu, Aurel Radu, Mihai Raicu, Liviu Roman, Iosif Tămaş, Boris Ududovici şi Florin Crişan.

Năzbâtii din liceu
Au urmat întrebările despre colegii care nu au reuşit să ajungă la întâlnire. Unul dintre ei a fost Florin Sixt, stabilit în SUA şi care a lucrat la NASA. Despre el, foştii colegi de liceu nu mai ştiu nimic de doi ani. Au glumit, au râs şi s-au autoironizat. Amintirea cea mai pregnantă, păstrată de fostele eleve şi care le-a marcat anii de liceu a fost cea din 1956, când a fugit de la şcoală toată clasa. Era într-o zi de luni, după duminica Paştelui. Gestul lor a fost interpretat politic şi, după mai multe anchete, câteva dintre colege au fost exmatriculate, iar toate s-au ales cu note scăzute la purtare. Băieţii aveau o altă metodă de a pleca de la şcoală. Sălile de clasă se încălzeau cu sobe, în care dacă puneau mai mult cărbune, ieşea fum. Şi, după ce umpleau clasele cu fum, îşi luau schiurile din subsolul liceului şi plecau pe Dealul Cetăţii, la schiat. Nu au fost puţine aceste întâmplări, ne-a mărturisit unul dintre ei. Cu toate acestea, au fost elevi buni, aproape toţi au urmat studiile universitare. Trei dintre cei prezenţi la întâlnire lucrează şi acum. Unul este Osvald Helberg, din Petroşani, care, are deja 61 de ani vechime în muncă şi nu are de gând să se oprească nici acum. Din 1992 a fost solicitat ca inginer la punerea în funcţiune a instalaţiilor de teleschi, din toată ţara. Are lucrări la Suceviţa, Iaşi, Gura Humorului, Câmpulung Moldovenesc, Păltiniş, două în Straja, iar ultima lucrare o are la Mărişel, judeţul Cluj. Al doilea este inginerul Ioan Pârvu, care a supravegheat, printre alte proiecte, lucrările de la clădirea nouă a spitalului din Deva.

Încă e bine”
Anul viitor şi în următorii ani se vor întâlni din nou în prima sâmbătă din iunie. Poate mai mulţi decât în acest an, poate mai puţini, însă la fel de uniţi şi de adolescenţi în priviri vor fi, ca în anii din liceu. „Există între noi o unitate care ne face un tot, amintirea adolescenţei şi starea aceea sufletească care vine din faptul că am trăit împreună şi am rămas prieteni de neuitat. Toată lumea se schimbă, timpul trece, uzura îşi spune cuvântul… Dar, nu discutăm despre politică mai deloc (n. r. zâmbeşte). Discutăm de amintirile noastre şi de frumuseţile de altădată şi de ceea ce ne mai punem în plan să facem de acum încolo. Unii mai muncim, alţii mai puţin. Unii au grijă de nepoţi, de nepoate. Încă e bine. Avem peste 60 la sută dintre colegi în viaţă. Promoţiile de după noi nu se laudă cu aşa ceva”, ne-a mărturisit medicul Mihai Raicu, din Deva, unul dintre absolvenţii liceului din 1957.
La finalul întâlnirii din sala de clasă au ţinut un moment de reculegere în memoria colegilor şi profesorilor care au decedat.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura